Co zrobić ze schabu zamiast schabowych? 5 pomysłów na obiad lub kolację

Schab to jedno z bardziej lubianych mięs, które często ląduje na naszych talerzach. Najczęściej podawane jest w formie smażonego kotleta schabowego. Warto jednak wypróbować inne przepisy na dania z użyciem tej części wieprzowiny. Sprawdź, co zrobić ze schabu zamiast kotletów.

Co zrobić ze schabu zamiast schabowego? Postaw na soczyste mięso w 5 różnych wydaniach | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wiesz, gdzie znajduje się schab? Jest to mięso pochodzące z tuszy wieprzowej, które doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia, a także wędzenia. W sklepach wędliniarskich najczęściej możemy spotkać się ze schabem pieczonym, popularna jest również polędwica sopocka i łososiowa. Ze schabu można przygotować wyborną pieczeń, dodać go do warzyw i udusić w postaci potrawki, a także zawinąć w pyszne roladki. Sprawdź, co jeszcze zrobić ze schabu zamiast kotletów schabowych.

Sprawdź także: Jak przyprawić gęś? Te przyprawy najlepiej podkreślają smak mięsa

Co zrobić, żeby mięso schabu nie było suche?

Odpowiednio przyrządzony schab będzie kruchy, aromatyczny i soczysty. Jednak niedoświadczony kucharz w bardzo prosty sposób może go zepsuć. Jak przyrządzić mięso schabu, żeby nie było suche? Warto zacząć od wyboru odpowiedniego kawałka mięsa, powinno mieć jasnoróżowy kolor, zwartą strukturę, być gładkie i lekko błyszczeć. Ważny jest również kolor tłuszczu okalającego mięso, najlepiej, aby był biały lub jasnokremowy. Mięso nie powinno też wydzielać intensywnego zapachu. Aby schab nie był suchy, warto wybrać kawałek, który będzie miał widoczne przerosty z tłuszczu.

Należy zwrócić również uwagę na sposób obróbki mięsa. Aby było pełne smaku, należy je obsmażyć na mocno rozgrzanym maśle klarowanym lub oleju. Jeśli przygotowujesz pieczeń, po wstępnym podsmażeniu, piecz ją w naczyniu żaroodpornym w około 160 stopniach. Przyjmuje się, że na jeden kilogram mięsa przypada jedna godzina pieczenia.

Co zrobić ze schabu zamiast schabowego?

Zastanawiasz się, jakie danie zrobić ze schabu, zamiast klasycznych kotletów schabowych? Opcji jest wiele, ponieważ schab świetnie nadaje się do przyrządzania na różne sposoby. Poniżej znajdziesz pyszne propozycje, które z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie.

Roladki ze schabu

Mięso ze schabu nieco inaczej? Świetnie sprawdzi się przepis na schabowe roladki. Przygotuj: cztery kawałki schabu, cztery plastry boczku wędzonego, cztery plastry kiszonego ogórka, cztery kawałki sera żółtego, czerwoną paprykę, czosnek suszony, sól i pieprz do smaku, masło klarowane do smażenia, musztarda.

Mięso umyj, osusz i rozbij lekko tłuczkiem z dwóch stron. Z zewnętrznej strony kawałki schabu oprósz papryką, czosnkiem, solą i pieprzem, z wewnętrznej posmaruj je musztardą. Następnie ułóż boczek, ser oraz plastry ogórka. Mięso zawiń i zabezpiecz wykałaczkami. Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym na złoty kolor po kilka minut, z każdej strony.

Schab pieczony w rękawie

Pieczony schab to nie tylko pyszny pomysł na obiad, świetnie sprawdzi się również na zimno, np. jako dodatek do pieczywa. Będziesz potrzebować: kilogramowy kawałek schabu, dwie łyżeczki soli, cztery ząbki czosnku, dwie łyżki oleju, łyżeczkę słodkiej papryki, szczyptę chili, pół łyżeczki majeranku, jedną trzecią łyżeczki pieprzu. Zaopatrz się również w rękaw do pieczenia mięsa.

W miseczce połącz wszystkie przyprawy wraz z solą i olejem. Umyj i osusz mięso, zrób w nim małe nacięcia, do których włożysz czosnek. Następnie natrzyj schab przygotowaną mieszanką przypraw. Odstaw mięso do lodówki na całą noc. Następnego dnia włóż schab do rękawa, zamknij go i zrób nacięcie widelcem, aby powstająca podczas pieczenia para, miała ujście. Jeśli kupiony przez ciebie rękaw ma specjalne otwory, pomiń ten krok. Piecz w 180 stopniach przez godzinę, grzanie góra-dół.

Co zrobić ze schabu na szybko?

Schab również świetnie sprawdzi się wówczas, kiedy nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie. Oto kilka przepisów na szybkie dania ze schabem w roli głównej.

Szybki schab z warzywami

Do zrobienia tego pysznego i zdrowego dania będziesz potrzebować następujących składników: 400 g kotletów schabowych bez kości, pół cukinii, marchew, czerwoną paprykę, cebulę, dwa ząbki czosnku, olej do smażenia, sól, pieprz oraz mieszankę przypraw do gyrosa. Możesz użyć także samodzielnie przygotowanej mieszanki, czyli czosnku suszonego, oregano, kuminu, słodkiej i ostrej papryki oraz cynamonu.

Mięso pokrój w paski, dodaj przyprawy i dwie łyżki oleju, odstaw na około godzinę do lodówki. W tym czasie umyj, obierz i pokrój warzywa, najlepiej w słupki. Zamarynowany schab wyjmij z lodówki,  podsmaż na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor. Odłóż mięso, a następnie na tej samej patelni podsmaż warzywa, dodaj sól i pieprz do smaku. Na koniec wrzuć podsmażony schab, możesz podlać całość niewielką ilością wody, duś jeszcze przez kilka minut. Podawaj z ryżem lub pieczywem.

Schab po cygańsku

Lubisz połączenie soczystego mięsa z serem? Jeśli tak, to koniecznie przygotuj schab po cygańsku. Będziesz potrzebować: kilka plastrów schabu o grubości półtora centymetra, 300 g pieczarek, garść natki pietruszki, cebulę, łyżkę masła, dwie łyżki majonezu, 100 g tartego sera sól i pieprz, mąka do obtoczenia kotletów, smalec do smażenia.

Kawałki schabu rozbij tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem, z każdej strony, a następnie obtocz w mące. Na patelni rozgrzej kilka łyżek smalcu, a następnie podsmaż z dwóch stron na złoty kolor. Na osobnej patelni rozgrzej łyżkę masła, oddaj posiekaną cebulkę, poczekaj, aż się zarumieni, a następnie wrzuć posiekane pieczarki. Dopraw solą i pieprzem, smaż przez kilka minut. Kiedy wystygną, dodaj majonez, tarty żółty ser i natkę pietruszki, całość wymieszaj. Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, połóż mięso, na każdy kawałek wyłóż pieczarkową masę. Piecz w 200 stopniach przez około 20 minut.

Ekspresowy schab

Szukasz pomysły na szybki obiad? Ten przepis będzie idealny dla ciebie. Przygotuj: półtora kilograma schabu bez kości, cztery cebule, sól, pieprz oraz masło klarowane.

Zacznij od umycia i osuszenia mięsa. Następnie pokrój je w plastry o grubości półtora centymetra, każdy kawałek lekko rozbij, oprósz z dwóch stron solą i pieprzem. Na patelni rozpuść kilka łyżek masła klarowanego ,podsmaż mięso z obu stron, w międzyczasie dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Duś przez pół godziny pod przykryciem, w trakcie duszenia, co jakiś czas podlewaj odrobiną wody. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.

Sprawdź, jakie potrawy ze schabu przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Schab. Toskański schab

 Schab. Toskański schab Zobacz przepis

Schab. Toskański schab / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Schab dojrzewający

 Schab dojrzewający Zobacz przepis

Schab dojrzewający / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Schab chłopski

 Schab chłopski Zobacz przepis

Schab chłopski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Roladki ze schabu

 Roladki ze schabu Zobacz przepis

Roladki ze schabu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Schab ze śliwką

 Schab ze śliwką Zobacz przepis

Schab ze śliwką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Schab po cygańsku

 Schab po cygańsku Zobacz przepis

Schab po cygańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Schab z pieczarkami

 Schab z pieczarkami Zobacz przepis

Schab z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Schab z jajkiem

 Schab z jajkiem Zobacz przepis

Schab z jajkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Schab pieczony

 Schab pieczony Zobacz przepis

Schab pieczony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Schab po amerykańsku

 Schab po amerykańsku Zobacz przepis

Schab po amerykańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Naturalne barwniki do jajek. Wielkanocne pisanki zafarbujesz bez chemii  »

Rzeżucha na Wielkanoc - kiedy i jak wysiać nasiona? Uprawa rzeżuchy krok po kroku »

Kiedy i jak wysiać owies, by ozdobił wielkanocny stół? Oto najlepszy termin! »

Leczo po francusku, czyli przepis na ratatuj. Jedz, by zgubić oponkę z brzucha »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Racuszki drożdżowe

Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...

Odsłon: 1740

>60 min
7
15 min
5
30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1