Spis treści:
Gęsina to szlachetne mięso, które króluje na polskich stołach podczas świąt i uroczystości. Wiele gospodyń boi się jednak podjęcia tego kulinarnego wyzwania, obawiając się, że gęś będzie zbyt wymagająca w przygotowaniu. To błąd! Zrobienie tego dania wcale nie musi być trudne. Co więcej, odpowiednio przyprawione mięso gęsi to prawdziwy rarytas, który idealnie sprawdzi się w pierwszy lub drugi dzień Bożego Narodzenia. Aby obiad wyszedł perfekcyjnie, warto wiedzieć, jak przyprawić pieczoną gęś.
Sprawdź także: Jak upiec schab, żeby był soczysty? Spróbuj tej marynaty
Jak zrobić pieczoną gęś?
Pieczona gęś podana w całości na bożonarodzeniowym stole, z pewnością zrobi wrażenie na twoich gościach. Do przyrządzenia tego dania, będziesz potrzebować: czterokilogramowej gęsi, cztery kwaśne jabłka, trzy kromki chleba pszennego, łyżeczkę masła oraz przyprawy: majeranek, tymianek i sól.
Zacznij od umycia i osuszenia mięsa, możesz również odkroić tłuste kawałki. Następnie natrzyj je mieszanką przypraw, solą, majerankiem i tymiankiem. Aby mięso nabrało smaku, możesz odstawić je do lodówki na kilka godzin. Pokrojony w kostkę chleb podsmaż na łyżce masła na rozgrzanej patelni. Obrane ze skórki jabłka pokrój w kawałki. Połącz chleb z jabłkami, a następnie włóż farsz do środka gęsi. Zamknij gęś wykałaczkami lub zaszyj nicią. Mięso piecz przez godzinę w brytfannie w 180 stopniach. Następnie obróć gęś na drugą stronę, zredukuj nieco temperaturę i pozostaw ją przez następne cztery godziny.
Jakich przypraw użyć do pieczonej gęsi?
Zastanawiasz się, jakie przyprawy najlepiej będą pasowały do pieczonej gęsi? Do gęsiny warto wybrać wspomniane wyżej majeranek i tymianek, a także dodatek: jałowca, czosnku i rozmaryn. Nie można zapomnieć również o soli. Bogaty smak mięsa doskonale podkreśli także czerwone wino. Niektóre przepisy zalecają, aby gęsina leżakowała w marynacie co najmniej 12 godzin. Wówczas ma nabrać wyjątkowo intensywnego smaku oraz kruchości. Dodatkowo można nafaszerować ją jabłkami, żurawiną, a także plastrami pomarańczy.
Najlepsze przepisy na gęś
Szukasz kolejnych kulinarnych inspiracji? Zajrzyj do przepisów na gęś przygotowanych przez naszych użytkowników.
1. Świąteczna nadziewana gęś
Zobacz przepisŚwiąteczna nadziewana gęś / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Gęś pieczona z jabłkami
Zobacz przepisGęś pieczona z jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Gęś pieczona w ziołach
Zobacz przepisGęś pieczona w ziołach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Tradycyjna pieczona gęś w całości
Zobacz przepisTradycyjna pieczona gęś w całości / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Gęś w sosie śliwkowo-selerowym
Zobacz przepisGęś w sosie śliwkowo-selerowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Gęś nadziewana mięsem mielonym i grzybami
Zobacz przepisGęś nadziewana mięsem mielonym i grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Zamocz śledzie w tym napoju z bąbelkami. Jeszcze nigdy nie były tak delikatne »
Największe błędy przy pieczeniu sernika. Ciasto pęka i kruszy się przy krojeniu »
Woda po ziemniakach i drożdże. Domowe odsiwianie last minute »