Dania jednogarnkowe

Choć przygotowanie ziemniaków na obiad brzmi jak całkiem proste zadanie, to wcale nie musi takie być. Jak długo powinny się gotować, żeby się nie rozpadły? Co do nich dodać, żeby miały wyjątkowy smak? Na te i inne pytania odpowiadamy w artykule!

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jakie są właściwości ziemniaków?

- Czy gotować ziemniaki w mundurkach?

- Jak ugotować ziemniaki?

- Jak długo gotować ziemniaki?

- Czy można ugotować ziemniaki w mikrofali?

- Co dodać do ugotowanych ziemniaków?

- Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? (przepisy)

 

Ziemniaki do obiadu można przygotować na naprawdę wiele sposobów. Pieczone, smażone, ucierane, miksowane, z przyprawami lub bez. Jednak najbardziej popularną metodą na przyrządzanie tych warzyw jest po prostu wrzucenie ich do wrzątku i dodanie omasty lub świeżego koperku.

Zastanawiasz się, jak gotować ziemniaki, żeby nie były surowe, ale też się nie rozpadały? Może chcesz urozmaicić ich smak i zachęcić swoją rodzinę do nieco innej wersji tego tradycyjnego dodatku? Z pomocą przyjdzie nasz artykuł, w całości poświęcony jednemu z ulubionych polskich warzyw.

Cenne właściwości ziemniaków

Na początku warto zastanowić się, jakie odżywcze składniki zawierają ziemniaki. Co się w nich kryje? Przede wszystkim dużo witaminy C. Ziemniaki są lekkostrawne i nie zawierają dużo tłuszczu. Skrobia powoduje, że dodają nam energii. To też cenne źródło potasu, który wzmacnia serce i obniża ciśnienie.

Warzywa te dostarczają ponadto organizmowi magnezu. Wspiera on układ kostny, odpowiada za lepszą przemianę materii oraz niweluje negatywne skutki stresu i zmęczenia. Jedząc ziemniaki, możesz też liczyć na zastrzyk błonnika, który skutecznie ułatwia trawienie, obniża poziom złego cholesterolu i przyspiesza metabolizm.

Jak ugotować ziemniaki - w mundurkach czy obrane?

Odpowiedź jest bardzo prosta - ziemniaki gotuj w mundurkach lub obrane. To zależy tylko od ciebie i dania, które chcesz podać bliskim. Jeśli zależy ci na ziemniaczanym purée, to oczywiście postaw na te bez skórki, ale jeśli chcesz je dodatkowo podpiec lub podać z kefirem, ciekawszą propozycją będą te w mundurkach. Uważaj jednak - czas gotowania będzie dla tych dwóch rodzajów ziemniaków zupełnie różny, o czym wspominamy poniżej. Co więcej, przed wrzuceniem kartofli w skórce do ciepłej wody, dokładnie je wyszoruj!

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Jak ugotować ziemniaki?

Jak ugotować ziemniaki? Podpowiemy ci  kilka cennych wskazówek. Po pierwsze pamiętaj, żeby ziemniaki ustawić na średnim ogniu, aby nie wykipiały. Po drugie - zawsze wrzucaj je do ciepłej wody. Jeśli umieścisz warzywa w zbyt zimnej lub wrzącej - podczas ogrzewania mogą utracić wszelkie witaminy. Po trzecie - przykryj garnek pokrywką, co przyspieszy proces gotowania.

Co dodać do ziemniaków? Nie zapomnij o soli! Użyj półtorej łyżeczki tej przyprawy na dwa litry wody. Koniecznie wsyp je do garnka jeszcze przed włożeniem kartofli i dokładnie wymieszaj.

Jak długo gotować ziemniaki?

Wszystko zależy od tego, czy bardzo ci się spieszy, czy masz czas na pichcenie. Jeśli należysz do tych ciągle zabieganych, na pewno spodoba ci się patent na to, jak ugotować ziemniaki w pięć minut. Wystarczy, że pokroisz obrane ziemniaki na mniejsze części i wrzucisz je do wrzątku, a nie zimnej wody. Pamiętaj jednak, że tak przyrządzone warzywa tracą więcej wartościowych witamin!

Zdecydowanie polecamy poświęcić nieco więcej czasu, aby zachować cenne właściwości ziemniaków. Jak długo je gotować? Te obrane i pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki gotuj około 15 minut. Jeśli wrzucasz je do garnka w całości - wydłuż czas do 20-25 minut. Najdłużej będą mięknąć kartofle w mundurkach - te wyjmij z wody dopiero po upływie minimum pół godziny.

Zobacz: Jak zrobić babkę ziemniaczaną?

Czy można ugotować ziemniaki w mikrofali?

Choć polecamy ci tradycyjne gotowanie na palniku, to często (np. w pracy) nie mamy do niego dostępu. Wtedy, z pomocą przychodzą nam inne sprzęty kuchenne. Jak ugotować ziemniaki w mikrofali?
Wystarczy, że umieścisz je w misce i nakłujesz widelcem w kilku miejscach. Podgrzewaj przez 8-10 minut.

Co dodać do ugotowanych ziemniaków?

Co zrobić z ugotowanymi ziemniakami, które zostały nam po poprzednim posiłku? Nie musisz się martwić, jest naprawdę wiele ciekawych przepisów z ich udziałem.

Oczywiście możesz przerobić je na kremowe purée i podać bliskim do następnego obiadu. Do ugotowanych ziemniaków dodaj po prostu trochę mleka i masła. Jeśli szukasz nowych inspiracji, dosyp ulubione zioła i przyprawy. Idealnym dodatkiem do takiego purée będzie pieczony czosnek, chrzan albo rozmaryn.
Jeśli zostało ci dużo ugotowanych ziemniaków, przygotuj z nich... błyskawiczną zapiekankę! Na pewno rodzina będzie zachwycona. Wystarczy, że pokroisz ziemniaki w plastry i dodasz wasze ulubione składniki. To może być szynka, boczek, kurczak, przepyszne warzywa, ser i sos (śmietanowy, pomidorowy, beszamelowy). Zapiekaj je chwile w piekarniku, by cieszyć się zupełnie nowym, smacznym daniem.

Rewelacyjnym sposobem na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków będą też placuszki. Ten niezwykle prosty przepis sprawdzi się na jarski obiad. Zainspiruj się pomysłami naszych użytkowników i przygotuj pyszne danie:

1. Placki z ugotowanych ziemniaków

Placki z ugotowanych ziemniaków

Jak wykorzystać ugotowane ziemniaki? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Purée ziemniaczane

Puree ziemniaczane

Jak zrobić puree ziemniaczane? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Placki z ugotowanych ziemniaków i kiszonej kapusty

Placki z ugotowanych ziemniaków i kiszonej kapusty

Jak przygotować placki z ugotowanych ziemniaków? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Zapiekanka z kalafiora i ziemniaków

Zapiekanka z kalafiora i ziemniaków

Zapiekanka z ugotowanych ziemniaków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Zapiekanka pasterska z ziemniaków i mięsa

Zapiekanka pasterska z ziemniaków i mięsa

Zapiekanka z ugotowanych ziemniaków przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Faworki drożdżowe z dodatkiem ziemniaków gotowanych

Faworki drożdżowe z ziemniakami

Faworki drożdżowe z ziemniakami przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »

Eliksir zdrowia - jak zrobić napój z kurkumy? »

Cztery pomysły na proste i ciekawe drinki »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Sernik Paradiso

Sernik Paradiso to prawdziwa egzotyczna rozkosz, która zachwyca fuzją kremowe...

Odsłon: 8937

60 min
21
Przekąski Ryba w sosie pomidorowym.

Usmażone kostki z miruny zrobione w sosie warzywnym z pomidorami.

Odsłon: 217

30 min
4
Sałatki Sałatka ateńska

Sałatka ateńska to pyszna wariacja na temat klasycznej sałatki greckiej. W ty...

Odsłon: 3492

15 min
5
Ciasta Placek węgierski

Placek węgierski zapewne kojarzy ci się z daniem przygotowanym z tartych ziem...

Odsłon: 2030

60 min
3
Śniadania Placuszki kokosowe

O poranku słodkie, bardzo kokosowe placuszki

Odsłon: 55

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8