Spis treści:
Przypalone naczynie żaroodporne
Naczynie żaroodporne to niezwykle popularny element wyposażenia kuchni. Produkty te można nabyć w wielu rozmiarach i kształtach, a mogą służyć do pieczenia czy duszenia wielu smacznych dań. Przygotujemy w nich z łatwością zapiekanki makaronowe czy warzywne, mięsa, ryby i tarty. Naczynia żaroodporne wykonuje się z różnych materiałów, przy czym najpopularniejsze są naczynia ceramiczne i szklane. Podobne naczynia kuchenne są używane dość często i w wysokich temperaturach, więc ich przypalenie nie jest niczym dziwnym. Osadza się na nich tłuszcz i resztki przypalonego pokarmu. Jak je bezpiecznie wyczyścić?

Przede wszystkim należy zaczekać, aż przypalone naczynie żaroodporne wystygnie. Jeśli rozgrzany produkt zostanie zalany zimną wodą, różnica temperatur może sprawić, że popęka. Najpierw należy więc zaczekać, aż naczynie wystygnie - dopiero wówczas można zabrać się za jego czyszczenie.
Sprawdź także: 3 największe błędy podczas gotowania ziemniaków. Nawet nie wiesz, że robisz źle
Jak wyczyścić przypalone naczynie żaroodporne - domowe sposoby
Przypalone naczynie żaroodporne można z łatwością wyczyścić domowymi metodami. Pamiętajmy jednak, by nie myć podobnych produktów popularnym druciakiem lub gąbką o szorstkiej powierzchni. Trzeba uważać, aby ich nie zarysować. Oto kilka trików na szybkie pozbycie się śladów spalenizny:
- ocet, płyn do mycia naczyń i gąbka - gdy naczynie żaroodporne wystygnie, wlewamy do niego letnią wodę i kilka kropel płynu do mycia naczyń. Po godzinie nasączamy gąbkę octem i zabieramy się za zmywanie naczynia. Pocieramy gąbką przypalone miejsca, aż ślady zabrudzeń zostaną usunięte.
- Rozgrzany ocet spirytusowy - warto wymieszać trzy łyżki octu spirytusowego z około 180 ml wody. Roztwór podgrzewamy, aż zacznie wrzeć, a następnie polewamy nim przypalone miejsca. Gdy upłynie pół godziny, myjemy naczynie żaroodporne gąbką do mycia naczyń. Brud powinien łatwo odchodzić z jego powierzchni.
- Roztwór wrzątku i sody - mieszamy kilka łyżeczek sody z wrzątkiem, a następnie wlewamy do naczynia i wstawiamy je na około pięć minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie ostrożnie wylewamy wodę i myjemy naczynie płynem do mycia naczyń. Szybko pozbędziemy się nawet największych zabrudzeń bez szorowania.
Te domowe sposoby pozwolą skutecznie i bezpiecznie wyczyścić przypalone naczynie żaroodporne. Nie porysujemy jego powierzchni, a jednocześnie pozbędziemy się nawet najcięższych śladów spalenizny.
Zobacz także:
Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? Trzy sprawdzone przepisy »
Niedoceniany owoc pozwoli ci zgubić kilogramy. Dieta oparta na jednym prostym składniku »
Osoby z nadwagą i otyłością gorzej reagują na witaminę D. Kluczowy jeden wskaźnik »