Jak wyczyścić przypalone naczynie żaroodporne? Szybki trik bez szorowania

Naczynie żaroodporne to produkt niezwykle popularny, w którym można przygotować wiele wybornych dań. Z uwagi na oddziaływanie wysokiej temperatury, mogą jednak pozostać na nim resztki przypalonego jedzenia i tłuszczu. Co wtedy zrobić? Jak wyczyścić przypalone naczynie żaroodporne? Znamy fantastyczne, domowe triki, które w tym pomogą.

Poznaj 3 triki na szybkie pozbycie się śladów spalenizny | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Przypalone naczynie żaroodporne

Naczynie żaroodporne to niezwykle popularny element wyposażenia kuchni. Produkty te można nabyć w wielu rozmiarach i kształtach, a mogą służyć do pieczenia czy duszenia wielu smacznych dań. Przygotujemy w nich z łatwością zapiekanki makaronowe czy warzywne, mięsa, ryby i tarty. Naczynia żaroodporne wykonuje się z różnych materiałów, przy czym najpopularniejsze są naczynia ceramiczne i szklane. Podobne naczynia kuchenne są używane dość często i w wysokich temperaturach, więc ich przypalenie nie jest niczym dziwnym. Osadza się na nich tłuszcz i resztki przypalonego pokarmu. Jak je bezpiecznie wyczyścić?

Przede wszystkim należy zaczekać, aż przypalone naczynie żaroodporne wystygnie. Jeśli rozgrzany produkt zostanie zalany zimną wodą, różnica temperatur może sprawić, że popęka. Najpierw należy więc zaczekać, aż naczynie wystygnie - dopiero wówczas można zabrać się za jego czyszczenie.

Sprawdź także: 3 największe błędy podczas gotowania ziemniaków. Nawet nie wiesz, że robisz źle

Jak wyczyścić przypalone naczynie żaroodporne - domowe sposoby

Przypalone naczynie żaroodporne można z łatwością wyczyścić domowymi metodami. Pamiętajmy jednak, by nie myć podobnych produktów popularnym druciakiem lub gąbką o szorstkiej powierzchni. Trzeba uważać, aby ich nie zarysować. Oto kilka trików na szybkie pozbycie się śladów spalenizny:

  • ocet, płyn do mycia naczyń i gąbka - gdy naczynie żaroodporne wystygnie, wlewamy do niego letnią wodę i kilka kropel płynu do mycia naczyń. Po godzinie nasączamy gąbkę octem i zabieramy się za zmywanie naczynia. Pocieramy gąbką przypalone miejsca, aż ślady zabrudzeń zostaną usunięte.
  • Rozgrzany ocet spirytusowy - warto wymieszać trzy łyżki octu spirytusowego z około 180 ml wody. Roztwór podgrzewamy, aż zacznie wrzeć, a następnie polewamy nim przypalone miejsca. Gdy upłynie pół godziny, myjemy naczynie żaroodporne gąbką do mycia naczyń. Brud powinien łatwo odchodzić z jego powierzchni.
  • Roztwór wrzątku i sody - mieszamy kilka łyżeczek sody z wrzątkiem, a następnie wlewamy do naczynia i wstawiamy je na około pięć minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie ostrożnie wylewamy wodę i myjemy naczynie płynem do mycia naczyń. Szybko pozbędziemy się nawet największych zabrudzeń bez szorowania.

Te domowe sposoby pozwolą skutecznie i bezpiecznie wyczyścić przypalone naczynie żaroodporne. Nie porysujemy jego powierzchni, a jednocześnie pozbędziemy się nawet najcięższych śladów spalenizny.



Zobacz także:

Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? Trzy sprawdzone przepisy »

Niedoceniany owoc pozwoli ci zgubić kilogramy. Dieta oparta na jednym prostym składniku »

Osoby z nadwagą i otyłością gorzej reagują na witaminę D. Kluczowy jeden wskaźnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 59

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2