Spis treści:
Przypalone naczynie żaroodporne
Naczynie żaroodporne to niezwykle popularny element wyposażenia kuchni. Produkty te można nabyć w wielu rozmiarach i kształtach, a mogą służyć do pieczenia czy duszenia wielu smacznych dań. Przygotujemy w nich z łatwością zapiekanki makaronowe czy warzywne, mięsa, ryby i tarty. Naczynia żaroodporne wykonuje się z różnych materiałów, przy czym najpopularniejsze są naczynia ceramiczne i szklane. Podobne naczynia kuchenne są używane dość często i w wysokich temperaturach, więc ich przypalenie nie jest niczym dziwnym. Osadza się na nich tłuszcz i resztki przypalonego pokarmu. Jak je bezpiecznie wyczyścić?
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Przede wszystkim należy zaczekać, aż przypalone naczynie żaroodporne wystygnie. Jeśli rozgrzany produkt zostanie zalany zimną wodą, różnica temperatur może sprawić, że popęka. Najpierw należy więc zaczekać, aż naczynie wystygnie - dopiero wówczas można zabrać się za jego czyszczenie.
Sprawdź także: 3 największe błędy podczas gotowania ziemniaków. Nawet nie wiesz, że robisz źle
Jak wyczyścić przypalone naczynie żaroodporne - domowe sposoby
Przypalone naczynie żaroodporne można z łatwością wyczyścić domowymi metodami. Pamiętajmy jednak, by nie myć podobnych produktów popularnym druciakiem lub gąbką o szorstkiej powierzchni. Trzeba uważać, aby ich nie zarysować. Oto kilka trików na szybkie pozbycie się śladów spalenizny:
- ocet, płyn do mycia naczyń i gąbka - gdy naczynie żaroodporne wystygnie, wlewamy do niego letnią wodę i kilka kropel płynu do mycia naczyń. Po godzinie nasączamy gąbkę octem i zabieramy się za zmywanie naczynia. Pocieramy gąbką przypalone miejsca, aż ślady zabrudzeń zostaną usunięte.
- Rozgrzany ocet spirytusowy - warto wymieszać trzy łyżki octu spirytusowego z około 180 ml wody. Roztwór podgrzewamy, aż zacznie wrzeć, a następnie polewamy nim przypalone miejsca. Gdy upłynie pół godziny, myjemy naczynie żaroodporne gąbką do mycia naczyń. Brud powinien łatwo odchodzić z jego powierzchni.
- Roztwór wrzątku i sody - mieszamy kilka łyżeczek sody z wrzątkiem, a następnie wlewamy do naczynia i wstawiamy je na około pięć minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie ostrożnie wylewamy wodę i myjemy naczynie płynem do mycia naczyń. Szybko pozbędziemy się nawet największych zabrudzeń bez szorowania.
Te domowe sposoby pozwolą skutecznie i bezpiecznie wyczyścić przypalone naczynie żaroodporne. Nie porysujemy jego powierzchni, a jednocześnie pozbędziemy się nawet najcięższych śladów spalenizny.
Zobacz także:
Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? Trzy sprawdzone przepisy »
Niedoceniany owoc pozwoli ci zgubić kilogramy. Dieta oparta na jednym prostym składniku »
Osoby z nadwagą i otyłością gorzej reagują na witaminę D. Kluczowy jeden wskaźnik »