Spis treści:
Jajka to niezwykle zdrowy produkt, są źródłem pełnowartościowego białka oraz wielu witamin, w tym A, tych z grupy B, D, E i K oraz substancji mineralnych: wapnia, fosforu, potasu, żelaza, magnezu, cynku, jodu i selenu. Jeszcze do niedawna wiele osób obawiało się jedzenie jajek ze względu na zawarty w nich cholesterol. Okazuje się, że spożywanie jaj w rozsądnej ilości nie tylko może zapobiegać zbyt wysokiemu poziomowi złego cholesterolu, ale i wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy. Ponadto posiłki z jajkami w roli głównej są sycące, dzięki czemu idealnie sprawdzą się podczas odchudzania. Jajka można gotować, smażyć, ale czy nadają się one do mrożenia? Podpowiemy ci, jak prawidłowo mrozić jajka oraz przez ile możesz je przechowywać.

Sprawdź także: Gdzie wyrzucamy jajka, skorupki jaj?
Jak mrozić jajka?
Jajka można mrozić na trzy sposoby, do każdego z nich będzie ci jednak potrzebny szczelnie zamykany pojemnik, który jest odpowiedni do przechowywania w niskiej temperaturze. Możesz zamrozić same żółtka, do których należy dodać odrobinę soli, a następnie je rozmieszać i zamknąć szczelnie pojemnik. Kolejną opcją jest mrożenie samych białek, je wystarczy wlać do pojemnika i zakręcić. Można przechowywać je również w woreczku strunowym lub pojemniku na kostki lodu. Ostatnim wariantem jest zamrożenie całych jaj, wbij je do pojemnika i rozbełtaj. Nie zapomnij oznaczyć mrożonych jajek datą.
Jak rozmrażać jajka?
Jeżeli chcesz rozmrażać całe jajka lub same białka, pojemnik z mrożonką wstaw do lodówki na całą noc. Rozmrożonych jajek możesz użyć do zrobienia ciasta lub jajecznicy. Natomiast białka świetnie sprawdzą się na przykład do zrobienia bezy. Żółtka również możesz rozmrozić w ten sposób, lub zetrzeć je bezpośrednio do przygotowywanego dania, na przykład ciasta kruchego. Rozmrażane jajka należy zużyć jak najszybciej od wyciągnięcia jej z zamrażalnika.
Jak długo można przechowywać jaja w zamrażarce? Okazuje się, że przydatność do spożycia zamrożonych jajek jest długa, możesz trzymać je w zamrażalniku nawet do 12 miesięcy. Warto jednak zużyć je wcześniej.
Źródło:tiktok.com/@jagna_bezresztek, Smaker.pl
Autor: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »
Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »
W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »