Najlepsze przepisy na ogórki

Jak zmieniły się nawyki żywieniowe i styl życia Polaków w czasie pandemii?

Catering dietetyczny Kukuła Healthy Food od dwóch lat prowadzi badania na temat nawyków żywieniowych i stylu życia Polaków. W ubiegłym roku ogólnopolska ankieta została przeprowadzona w styczniu, jeszcze przed wybuchem pandemii. Firma powtórzyła badanie we wrześniu bieżącego roku i porównała wyniki.

Fot. materiały prasowe

Według badania „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2021" ponad 40% badanych zmieniło nawyki żywieniowe na zdrowsze w ciągu 12 miesięcy.
Do stosowania ograniczeń żywieniowych lub diety aktualnie przyznaje się 85% respondentów i jest to o 5% mniej niż w styczniu 2020, czyli przed pandemią. Najczęściej wskazywane zmiany to: spożywanie mniejszej ilości cukru, mięsa, jedzenie większej ilości warzyw, a także ograniczenie dziennej liczby przyjmowanych kalorii. Jako główny powód zastosowania zmian w żywieniu tak jak
i przed pandemią ankietowani wskazali chęć prowadzenia zdrowego stylu życia.
Dla 40% badanych, pandemia wpłynęła pozytywnie na sposób odżywiania, 20% wskazało wpływ negatywny.

Właściwe odżywianie i spokojny tryb życia kluczem do zdrowia

Prawidłowe odżywianie nadal jest uważane jako najważniejszy element dla naszego zdrowia (40% w 2021r.; 48% w 2020r.). Zdrowa żywność kojarzy się nam przede wszystkim ze świeżymi i nieprzetworzonymi produktami, bez konserwantów i o obniżonej zawartości cukru.

Warto jednak zaznaczyć, że podczas pandemii wzrosła również tendencja do dokonywania niekorzystnych dla naszego organizmu wyborów w obszarze dań gotowych i niezdrowych przekąsek. Pomimo, że ponad 40% ankietowanych zadeklarowało zwiększenie spożycia warzyw i owoców
od początku pandemii to aż 30% wszystkich badanych przyznało również, że przez pandemię częściej sięgało po słodycze, 26% po słone przekąski, a 21% zamawiało fast food.
Raport Kukuła Healthy Food 2021 wskazuje także, że podczas pandemii zmniejszyło się dla nas znaczenie sportu, a zaczęliśmy doceniać spokojny tryb życia, który jako kluczowy dla zdrowia wymieniło w tym roku 26% ankietowanych (23% w 2020 roku). Natomiast uprawianie sportu jako ważne dla zdrowia wskazało tylko 19 % i jest to o 5% mniej niż w 2020 roku.
- Jako osoba, która od kilkunastu lat związana jest ze światem zdrowego odżywiania oraz sportów sylwetkowych zgadzam się z powszechną opinią, że na wygląd i samopoczucie w 70% składa się odpowiedni sposób odżywiania a w 30% aktywność fizyczna. - wyjaśnia Jakub Kukuła, catering dietetyczny Kukuła Healthy Food.

Wzrasta liczba Polaków całkowicie wykluczających produkty pochodzenia zwierzęcego

Podczas pandemii o 2% wzrosła liczba wegan, czyli osób, które całkowicie wykluczyły ze swojego jadłospisu produkty pochodzenia zwierzęcego. Weganizm zadeklarowało w tym roku już 6% badanych. Liczba wegetarian, czyli osób, które nie jadają mięsa, ale w menu uwzględniają np. nabiał, jaja i miód nie zmieniła się w stosunku do ubiegłego roku i nadal wynosi 10%. Ponadto aż 12% respondentów zamierza wypróbować dietę wegetariańską a 7% dietę wegańską w najbliższym czasie.
- Coraz więcej osób wyklucza produkty pochodzenia zwierzęcego z przyczyn zdrowotnych lub ideologicznych. Prawidłowo skomponowana dieta roślinna pomimo wyłączenia z niej produktów pochodzenia zwierzęcego jest w stanie dostarczyć wszystkich, niezbędnych składników odżywczych, witamin i mikroelementów. Powszechna dostępność smacznych i dobrych jakościowo roślinnych zamienników mięsa i nabiału, a także obecność potraw wegetariańskich w prawie każdym lokalu gastronomicznym również sprzyja popularyzacji roślinnego odżywiania. - komentuje Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Kukuła Healthy Food

Najczęstsze ograniczenia i wykluczenia w codziennej diecie

Do stosowania różnego typu ograniczeń żywieniowych w diecie aktualnie przyznaje się 85% Polaków i jest to o 5% mniej niż w styczniu 2020r. Prawie połowa tej grupy (45%) to osoby, które w ostatnim roku ograniczyły lub całkowicie wykluczyły ze swojego jadłospisu cukier.
- O sposób słodzenia posiłków jesteśmy pytani bardzo często przez osoby, które zaczynają korzystać z naszych usług. Od początku istnienia firmy, czyli od 6 lat do naszych deserów i słodkich śniadań
w zależności od rodzaju diety wykorzystujemy tylko zdrowe zamienniki cukru jak ksylitol, syrop klonowy, z agawy, czy miód. - mówi Jakub Kukuła, pomysłodawca i właściciel cateringu dietetycznego Kukuła Kukuła Healthy Food Dużą uwagę przywiązujemy również do spożywania określonej liczby kalorii w ciągu dnia (44%), a także nie jadania posiłków po określonej godzinie (33%). Jako główne powody stosowania ograniczeń żywieniowych w diecie wymieniamy: chęć prowadzenia zdrowego stylu życia, redukcja masy ciała lub problemy zdrowotne.

37% Polaków korzysta z diet pudełkowych

Według raportu Kukuła Healthy Food 2021 na przełomie września i października bieżącego roku z diet pudełkowych korzystało 37% respondentów. Aż 60% tej grupy korzysta z cateringu dietetycznego w sposób okazjonalny (np. ważne, życiowe wydarzenie, redukcja masy ciała lub budowa masy mięśniowej), 21% kupuje „pudełka" stale lub przez dłuższy czas. Pozostała część tej grupy zamawia nieregularnie. Główne powody korzystania z diety pudełkowej to chęć: zdrowszego odżywiania, utraty masy ciała lub urozmaicenia dotychczasowej diety.
Kolejne 37% respondentów zamierza wypróbować usługę jeszcze w tym roku. Główne przyczyny chęci skorzystania z cateringu dietetycznego to: zdrowsze odżywianie, odchudzanie oraz brak czasu na gotowanie.
Jako największą zaletę diety pudełkowej wśród osób korzystających i nie korzystających z tej usługi wskazuje się oszczędność czasu związana z zakupami i przygotowaniem posiłków.
- Raport potwierdza, że Polacy zwracają uwagę na to, co jedzą i mają coraz większą wiedzę w temacie zdrowego odżywiania. Cykliczny wzrost zainteresowania ofertą cateringu dietetycznego stał się normą, bo to idealna usługa dla tych, dla których ważne jest regularne spożywanie zdrowych
i odpowiednio zbilansowanych posiłków z sezonowych produktów. Widać również wzmacniający się trend żywienia wegetariańskiego, a także wzrost zainteresowania dietami o obniżonej wartości kalorycznej, z mniejszą ilością węglowodanów i dietami specjalistycznymi, jak np. dieta bezglutenowa. - komentuje Jakub Kukuła, pomysłodawca i właściciel cateringu dietetycznego Kukuła Kukuła Healthy Food

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto z truskawkami i kruszonką

Proste i smaczne ciasto z truskawkami i kruszonką. Przepis banalnie prosty. C...

Odsłon: 61

30 min
3
Przetwory Kiszone ogórki na zimę

Przepis z dziada pradziada. Tak robiła moja babcia, potem mama teraz ja.

Odsłon: 143

30 min
5
Sałatki Sałatka ziemniaczana do grilla

Sałatka z młodych ziemniaków, cebuli, rzodkiewki i ogórków małosolnych, polan...

Odsłon: 984

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Jak mrozić sezonowe owoce, żeby się nie sklejały? Truskawki, borówki, czereśnie i wiśnie

Sezonowe owoce to prawdziwy skarb lata. Chcesz cieszyć się nimi przez cały rok? Zamroź je, ale zrób to w odpowiedni sposób. Niestety, niewłaściwe m...

5
Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

2
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8