Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Przygotowywanie wielu imprezowych sałatek nie może obyć się bez dodatku majonezu. Oczywiście na sklepowych półkach znajdziesz przeróżne marki i rodzaje tego gęstego, białego sosu. Jeżeli jednak masz nieco więcej czasu, warto pokusić się o przygotowanie go w domu. Sprawdź, jak zrobić domowy majonez, oraz w jaki sposób najlepiej go przechowywać.

Najlepsze patenty na domowy majonez | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Domowy majonez to jedynie kilka prostych składników, dlatego bez trudu możesz zrobić go we własnej kuchni. Sekretem idealnego majonezu jest dokładne połączenie składników, dzięki czemu będzie kremowy i puszysty. Dużą zaletą przygotowania tego sosu w domu jest fakt, że będzie on pozbawiony wszelkich niepotrzebnych konserwantów, czy substancji zagęszczających. Doskonale pasować będzie do sałatki jarzynowej, kanapek, gotowanych jajek, a także grubo krojonych frytek. W poniższym artykule podpowiemy ci, czego będziesz potrzebować do jego przygotowania, oraz jak przechowywać domowy majonez. 

Sprawdź także: Najlepsze sałatki 2023 roku. 10 przepisów, które warto znać

Jak zrobić domowy majonez?

Zamierasz zrobić domowy majonez? Koniecznie zaopatrz się, w jajka, jeżeli masz możliwość wybierz jaja wiejskie, ekologiczne ze sprawdzonego źródła. Staraj się unikać jajek sklepowych z chowu klatkowego. Pamiętaj, że będziesz używać surowego jajka, dlatego należy je dokładnie umyć, a nawet wyparzyć. W ten sposób uchronisz się przed zatruciem pokarmowym. Podstawą majonezu będzie oczywiście olej roślinny, przeważnie używa się tego rzepakowego. Koniecznie wybieraj ten dobrej jakości z pierwszego tłoczenia, ponieważ ma on najwięcej wartości odżywczych. Znajdują się w nim między innymi nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Nie może zabraknąć tu także wyrazistej musztardy, soku z cytryny lub odrobiny octu, a także soli i pieprzu do smaku. 

Jeżeli chcesz zrobić, domowy majonez, przygotuj: 350 ml oleju rzepakowego, jajko, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę soku z cytryny, sól oraz pieprz. 

Do miski wbij jajko, dodaj cytrynę, musztardę, odrobinę soli i pieprzu, wszystko zmiksuj na gładką masę. Następnie powoli dodawaj olej, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Miksuj całość, aż majonez będzie gęsty i kremowy. Możesz także przygotować majonez z dodatkami, doprawiając go ulubionymi przyprawami, na przykład chili, czosnkiem, ziołami prowansalskimi lub wędzoną papryką. Możesz także dodać zmiksowane świeże zioła, na przykład pietruszkę lub bazylię. Część oleju możesz zastąpić również oliwą z oliwek, świetnie będzie pasować tu oliwa truflowa

Jak przechowywać domowy majonez?

W miarę możliwości domowy majonez warto zużyć jak najszybciej od przygotowania, w końcu w swoim składzie zawiera surowe jajko. Jeżeli została ci większa ilość, przełóż go do szczelnie zamykanego, czystego, wyparzonego słoiczka. Koniecznie przechowuj go w lodówce.

Jak długo może stać domowy majonez? Informacje co do długości przechowywania majonezu różnią się w zależności od źródeł, najbardziej restrykcyjne z nich mówią, że jest to jedynie jeden dzień od zrobienia. Jednak przeważnie przyjmuje się, że jest to ok. tydzień. Niektóre gospodynie zapewniają, że ich majonez wytrzymuje nawet dwa tygodnie w lodówce. Najważniejsza jest oczywiście niska temperatura oraz szczelnie zamknięte, czyste opakowanie. Pamiętaj również, aby każdorazowo do nabierania majonezu używać czystej łyżeczki. 

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Czy w końcu wiadomo, który majonez jest lepszy? Najpopularniejsze z nich poddano testom »

Najlepsze ćwiczenie na oponkę to nie brzuszki. Spali tłuszcz i wzmocni plecy »

Najlepsze sposoby na czyszczenie gofrownicy. Pozbędziesz się najmniejszych okruchów »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Krokiety kowalowej

Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...

Odsłon: 3654

30 min
7
Dania główne Schab w sosie koperkowym

Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...

Odsłon: 34202

30 min
38
Przekąski Znamienita przekąska

Delikatne ciasto , aromatyczne dodatki, super przekąska do pracy lub na drugi...

Odsłon: 686

30 min
3
Desery Cynamonki

Obłędnie delikatne cynamonki z polewą na bazie mascarpone rozpieszczają tak,...

Odsłon: 4855

>60 min
9
Zupy Zupa wiśniowa

Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...

Odsłon: 1501

30 min
8
Przekąski Paszteciki krucho-drożdżowe

Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...

Odsłon: 113641

60 min
199