Najlepsze przepisy na ogórki

Jak zrobić majonez idealny? Doda robi go z tego przepisu!

Jest jedną z najpopularniejszych wokalistek w Polsce, od lat króluje na scenie, świetnie radzi sobie również w mediach społecznościowych. Niewiele osób jednak wie, że Doda skrywa także zamiłowania do kulinariów. Ostatnio podzieliła się przepisem na... majonez. Sprawdź, jakie dodatki należy dorzucić do tego kultowego sosu, aby smakował jeszcze lepiej.

Fot.123RF/Picsel/ Fot. Natasza Mludzik/TVP/East News

Doda to postać, której nikomu nie trzeba przestawiać. Pomimo wielu kontrowersji nie można zaprzeczyć, że artystka jest ikoną polskiej sceny muzycznej. Miała okazję realizować się również na szklanym ekranie, zagrała boku Cezarego Pazury w filmie e „Pitbull. Ostatni pies”. Została także producentką głośnego filmu „Dziewczyny z Dubaju”. Co więcej, w zeszłym roku gwiazda świętowała jubileusz 20-lecia kariery scenicznej. Mimo długiego stażu w branży nieustannie zaskakuje publiczność nowymi utworami oraz zmieniającym się wizerunkiem. Fani zachwycają się jej nienaganną sylwetkę, która jest efektem dyscypliny, zdrowej diety oraz ćwiczeń fizycznych. Mimo tego, że jak sama wielokrotnie podkreśla jest typem sportowca, pozwala sobie na pewne kulinarne przyjemności. W jednym z porannych programów śniadaniowych, w którym była gościem, przyznała, że jej słabością jest... majonez. Co podkreśliła także w swoim reality show „Doda. 12 kroków do miłości”.

Jak zrobić majonez? Przepis Dody 

Zbliża się okres Wielkanocy, a co za tym idzie już niedługo majonez pojawi się niemal, w każdym polskim domu. Wybierając się do najbliższego marketu możemy dostrzec, że ceny majonezu poszybowały w górę. Jeśli chcesz zaoszczędzić, a przy okazji przygotować sos bazujący jedynie na sprawdzonych składnikach wysokiej jakości, możesz przygotować go w domu. Oczywiście w standardowym majonezie nie może zabraknąć żółtek jaj i oleju, jeżeli jednak lubisz eksperymentować z nowymi smakami, koniecznie wypróbuj majonez inspirowany przepisem Dody. 

Przygotuj: dwa żółtka jaj, 375 ml oleju rzepakowego, 30 ml oleju sezamowego, łyżeczkę ostrej musztardy, jedną limonkę, garść świeżej kolendry, sól i pieprz. 

Zacznij od dokładnego umycia jajek, najlepiej je wyparzyć, następnie oddziel białka od żółtek przełóż je do miski. Wyciśnij sok z limonki, przelej go do żółtek, dodaj musztardę i olej sezamowy, wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie stopniowo dolewaj olej rzepakowy, cały czas mieszając. Na koniec dopraw solą i pieprzem, dorzuć posiekaną kolendrę i gotowe!

Zobacz także:

Zapobiegają stłuszczeniu wątroby, łagodzą stany zapalne. Masz je w kuchni »

Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? 3 sprawdzone przepisy »

Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
30 min
1
Desery Naleśniki z serem

Moje ulubione naleśniki z serem. Proste , szybkie i smaczne . Polecam

Odsłon: 15153

15 min
34
Zupy Biwakowa grochówka

Kiedy przebywamy na świeżym powietrzu, pod namiotem czy pod gołym niebem, zaw...

Odsłon: 26

15 min
0

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26