Najlepsze przepisy na ogórki

Jak zrobić syrop z babki lancetowatej? Pomaga na kaszel, również ten alergiczny

Ta wytrzymała roślina od lat służy w ziołolecznictwie i medycynie ludowej, a syrop z babki lancetowatej wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, jak zrobić naturalny, domowy specyfik i na co go tak właściwie stosować.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Babka lancetowata jest powszechnie spotykana na polskich łąkach. Nasze babcie zbierały ją i używały do przyrządzania naturalnego syropu na kaszel. Sprawdź, jakie właściwości ma ten domowy specyfik i jak go samodzielnie zrobić.

Sprawdź także: Naturalny lek na bolące stawy. Liście laurowe są lepsze niż specyfiki z apteki

Babka lancetowata - charakterystyka

Babka zyskała swoją nazwę, dzięki lancetowatemu, czyli podłużnemu i spiczastemu, kształtowi. Inaczej nazywana jest jeszcze babką wąskolistną, koniczynową lub języczkami polnymi. Występuje w Europie, północnej Afryce i zachodniej Azji. Babka lancetowata to niewielka bylina. Jej wąskie liście mają max. do 20 cm długości i są zebrane w rozetę. Pośrodku wyrasta jedna bezlistna łodyga, zakończona kwiatostanem.

Kiedy i gdzie zbierać babkę lancetowatą? W Polsce to gatunek pospolity, który łatwo przystosowuje się do występujących warunków. Babka kwitnie od maja do września, a rośnie na łąkach, trawnikach, polanach i przydrożach. Co ciekawe, spotykana jest też w polskich Tatrach, do wysokości 1367 m n.p.m. 

Babkę lancetowatą od lat stosuje się w lecznictwie, jako remedium na chrypkę, suchy i przewlekły kaszel, problemy trawienne oraz ukąszenia komarów. W starożytności przyrządzano z niej sok, który podawano na ukąszenia węży, a w średniowieczu - zbierano i suszono liście, aby przyrządzić specyfik na złamania i opuchliznę oraz antidotum na czary. 

Zobacz: Koktajl z buraków i jarmużu

Babka lancetowata - właściwości

Babka lancetowata służy przede wszystkim jako surowiec zielarski. Jej liście rozdrabnia się i suszy, by przyrządzić zdrowy sok, syrop, maść, okład lub odwar na wiele przypadłości.

Bylina zawiera dużo wartościowych mikroelementów, m.in. cynk, potas, witaminę C, garbniki, śluzy, składniki irydoidowe, kumarynę, flawanoidy, luteolinę i kwas krzemowy. Wykazują one m.in. właściwości przeciwzapalneantyoksydacyjne i przeciwnowotworowe

Na co pomaga syrop z babki lancetowatej? Stosowany jest głównie jako środek wykrztuśny, ponieważ działa rozkurczająco na mięśnie gładkie górnych dróg oddechowych. Łagodzi objawy infekcji oddechowych, a także astmy i alergii. Ponadto podawany jest jako antidotum na stany zapalne jamy ustnej i krtani. Śluz oraz garbniki zmniejszają przekrwienie błon śluzowych, dlatego niwelują podrażnienie gardła. Z kolei sok z liści babki zabija bakterie, chroni przed wirusami i pomaga w regeneracji zniszczonego naskórka (w tym w gojeniu ran). 

Specyfiki z babki lancetowatej podaje się też na dolegliwości żołądkowe, problemy z trawieniem oraz na opuchliznę (np. przy zmęczonych oczach lub na świąd spowodowany ukąszeniem owadów).

Reklama

Syrop z babki lancetowatej - przepis

Jak zrobić domowy syrop na kaszel? Potrzebujesz sześciu liści babki lancetowatej. Zmiel je, np. w maszynce do mięsa. Następnie przełóż do garnka, zasyp pół kilogramem cukru i zalej wodą (tak, aby przykryła cukier). Gotuj na średnim ogniu długo, aż cukier się rozpuści, a mikstura zgęstnieje.

Pamiętaj, aby od czasu do czasu porządnie ją zamieszać. Syrop z babki lancetowatej powinien wyjść słodki. Na końcu przecedź go i przelej do słoiczków. Zapasteryzuj, jeśli planujesz przechowywać go przez dłuższy czas, np. na zimę. Odstaw w chłodne i ciemne miejsce. Po otwarciu przełóż do lodówki.

Syrop z babki lancetowatej - jak pić?

Dobrze wiedzieć, jak pić syrop z babki lancetowatej, bo jego przedawkowanie może wywołać nieprzyjemne skutki uboczne, głównie biegunkę i wymioty. Sok ze świeżych liści podaje się tylko raz dziennie i to jedną łyżeczkę (jak syrop na kaszel). Odwar z suszonych liści z kolei można spożywać dwa razy dziennie po pół szklanki lub płukać nim jamę ustną dwu- lub trzykrotnie w ciągu dnia. 


Zobacz także:

Pasteryzacja w piekarniku. Ta metoda to hit wśród gospodyń »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Jaglanka z malinami

Kasza jaglana ma mnóstwo wartości odżywczych, doskonale wpływa na nasze zdrow...

Odsłon: 34

15 min
0
Ciasta Ciasto budyniowe smerfowe

Budyniowce na petitkach to nasze ulubione ciasta. Trochę takie awaryjne, czyl...

Odsłon: 141

30 min
3
Ciasta Ciasto pomarańczowe z mascarpone

Ciasto pomarańczowe z mascarpone to wspaniały pomysł na letni deser. W upalne...

Odsłon: 36918

15 min
54
Dania główne Krokiery z farszem drobiowym

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku krokiety z pełnym smaku far...

Odsłon: 1620

60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4