Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Gulasz węgierski, zrazy wołowe czy potrawka z kurczaka to dania, które idealnie sprawdzą się na obiad. Każde z nich ma przynajmniej jeden element wspólny - duszenie. Sprawdź, jaką wodą zalewać smażone mięso, by zawsze było miękkie i soczyste.

Jaką wodą zalewać obsmażone mięso? Od tego zależy, czy będzie miękkie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jakie mięso jest najlepsze do obsmażania?

Duszenie to jeden z najczęściej wybieranych sposobów przygotowania mięsa, ale nie tylko. Praktycznie nie ma ograniczenia co do rodzaju mięsa odpowiedniego do obsmażania. W polskich domach króluje drób (potrawki z kurczaka lub indyka), wieprzowina (bitki, gulasze, żeberka) czy wołowina (również bitki i gulasz, ale także zrazy).

Jednak do obsmażania i duszenia równie dobrze nadaje się cielęcina oraz jagnięcina, a przede wszystkim kawałki z udźca, łopatki i mostka. W taki sposób można przygotować dania z ryb oraz grzybów. Warto zwrócić też uwagę na podroby. Na przykład żołądki w sosie własnym to idealny przepis na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad.

Co ciekawe do obsmażania i duszenia najlepiej wybierać kawałki, które mają stosunkowo dużo błon i ścięgien. Po obróbce termicznej, jaką jest duszenie, te elementy spęcznieją i skruszeją. Dzięki temu mięso nabierze idealnej soczystości i stanie się perfekcyjnie miękkie.

Sprawdź także: Turbot, ryba o wyjątkowych właściwościach. Idealna dla walczących z wysokim ciśnieniem

Jaką wodą zalewać obsmażone mięso? Patent na idealny gulasz i nie tylko

Po wybraniu odpowiedniego kawałka i jego podsmażeniu należy przenieść mięso do rondla ze szczelną pokrywką. To właśnie tam następuje proces duszenia przy wykorzystaniu małej ilości wody. Jeśli pokrywka naczynia jest dobrze dopasowana, zapobiega to uwalnianiu się pary, która wpływa na proces zmiękczania tkanek. Należy pamiętać, by po obsmażeniu ilość wody do duszenia nie była ani zbyt mała, ani zbyt duża. W tym celu należy regularnie sprawdzać jej ilość i uzupełniać.

Dodawanie wody w trakcie duszenia to kluczowy etap tego procesu. Jego nieumiejętne wykonanie może zniweczyć cały trud włożony w przygotowanie idealnego posiłku. Jednak ten patent pozwoli zachować miękkość i soczystość mięsa - dolewaj do naczynia jedynie gorącą wodę! W takim przypadku nie ma możliwości, by danie przypominało podeszwę od buta. Do podlewania mięsa można również wykorzystać bulion, jednak musi on również być gorący.

Miękkie i soczyste mięso? Wystarczy jedna rzecz przed smażeniem

Odpowiednia kruchość mięsa wynika również ze sposobu jego przygotowania. Bardzo dobrym rozwiązaniem, szczególnie jeśli przygotowujemy potrawki, jest marynowanie mięsa przez noc w jogurcie naturalnym, maślance czy też zsiadłym mleku. Do uzyskania odpowiedniej kruchości mięsa można również wybrać kwaśny składnik, taki jak sok z limonki czy plasterki kiwi. Do uzyskania cudownego aromatu duszonego mięsa można również wybrać świeże zioła lub odrobinę alkoholu (np. wina).

Pora solenia ma ogromny wpływ na kruchość mięsa

W przypadku duszenia sprawdza się ogólna zasada dotycząca solenia, czyli solimy przed obróbką termiczną (w tym przypadku obsmażeniem). Pozwoli to zamknąć kawałki mięsa i nie dopuścić do uwolnienia z nich soków, które nadają im miękkości i soczystości. Od tej reguły, jak od większości, obowiązują jednak pewne wyjątki. W przypadku wykorzystania podrobów należy solić je dopiero po ukończeniu duszenia, bezpośrednio przed podaniem na stół. Jeśli wątróbkę lub żołądki posolimy przed obsmażeniem, będą twarde i niesmaczne.


Zobacz także:

Zapobiegają stłuszczeniu wątroby, łagodzą stany zapalne. Masz je w kuchni »

Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? 3 sprawdzone przepisy »

Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
5
Ciasta Makowiec japoński.

Wilgotny, bardzo smaczny makowiec japoński z bakaliami takimi jak jabłka, wło...

Odsłon: 118

>60 min
4
Sałatki Sałatka z mozzarellą

Ta sałatka z mozzarellą jest bogatszą wariacją na temat włoskiej sałatki capr...

Odsłon: 833

15 min
2
30 min
2
Pieczywo Chałka

Ta chałka bez kruszonki idealnie nada się na świąteczny stół Na kromkę: 99k...

Odsłon: 46

30 min
2
60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Jak zrobić domek z piernika krok po kroku? Instruktaż, lukrowanie i ozdabianie

Marzysz o tym, aby święta były jeszcze bardziej magiczne? W takim razie rozważ wykonanie wyjątkowego domku z piernika – nie zapomnij zaangażować ca...

0
Informacje Zero Waste Smoothie. Wykorzystaj nadmiar owoców!

Nie marnujmy jedzenia, wykorzystujmy je z głową. Nadmiar owoców w kuchni to doskonała okazja, by przygotować zdrowe i pyszne smoothie w duchu Zero...

0
Informacje Co na obiad na Boże Narodzenie? Popisowe dania na świąteczny obiad. Z wołowiny, schabu i indyka

Co na obiad na Boże Narodzenie sprawi, że twoi goście na pewno poproszą cię o dokładkę? Poznaj inspirujące przepisy na dania ze schabu, wołowiny i...

3
Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

2