Z tego artykułu dowiesz się:
- Turbot - co to za ryba?
- Turbot - właściwości
- Czy turbot jest zdrowy?
- Jak smakuje turbot?
- Jak przygotować mięso turbota?
- Z czym podać turbota?
Turbot jest jedną z najbardziej cenionych ryb w Europie. To oczywiście wiąże się z jego wysoką ceną, dlatego gatunek ten określa się mianem ryby dla bogaczy. Kilogram może kosztować nawet 200 złotych. Sprawienie sobie takiej przyjemności nie jest zatem tanie. Czasem jednak warto.
Sprawdź także: Jak przygotować żółtą fasolkę szparagową? Poznaj jej cenne właściwości
Turbot – co to za ryba?
Co kryje w sobie turbot? Co to za ryba i dlaczego warto zwrócić na nią uwagę? Turbot, znany także jako skarp, jest rybą, która przypomina kształtem flądrę, a nieuważni amatorzy ryb mogą dać się nabrać. Turbota znaleźć przede wszystkim blisko dna. Uwielbia wody gliniaste i z piaszczystym dnem.
Występuje dziko w Atlantyku, Bałtyku i Morzu Północnym, jednak w niektórych krajach, na przykład w Hiszpanii, dostępne są turboty z hodowli. Znawcy twierdzą jednak, że smak ryby hodowlanej znacznie różni się od tej dzikiej. Turboty mogą osiągnąć metr długości i wagę do 25 kilogramów. Są drapieżnikami, dlatego żywią się innymi, mniejszymi rybami, a także mięczakami.
Zobacz: Kanapka z tuńczykiem i zieloną pastą
Turbot – właściwości
Jak zdrową rybą jest turbot? Właściwości z całą pewnością warto wziąć pod uwagę podczas zakupów. Turbot bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym przede wszystkim omega-3. Dzięki temu włączenie go do diety wspiera pracę układu krążenia i chroni przed ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Oczywiście może także zredukować poziom złego cholesterolu czy obniżyć wysokie ciśnienie.
W rybie znajdziemy także dużo witamin z grupy B oraz witaminę A i D. W mięsie turbota nie brakuje oczywiście minerałów, m.in. selenu, fosforu, magnezu, potasu czy żelaza. Takie właściwości ma jednak wiele innych ryb. Czy zatem warto sięgać akurat po turbota? Z całą pewnością tak, choć z innych powodów. Głównie walorów smakowych tej ryby.
Czy turbot jest zdrowy?
Oczywiście, że tak - jak większość ryb! Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych wpływa pozytywnie na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Może także chronić organizm przed nadciśnieniem – nie tylko za sprawą zdrowych tłuszczów, ale też sporych ilości potasu.
Zawartość żelaza wspiera w walce z anemią, natomiast magnez zapewnia zdrowie układu nerwowego. Z całą pewnością turbot należy do ryb zdrowych. Chociaż nie jest on zbyt popularny, brak jego obecności w sklepach spowodowana jest raczej faktem, iż turbot jest rybą rzadko spotykaną, nie zaś tym, iż jest niezdrowy.
Turbot – wartości odżywcze
Co skrywa turbot? Wartości odżywcze pokazują jasno, iż jest to ryba średniotłusta, a zatem charakteryzująca się niższą kalorycznością, niż na przykład łosoś czy karp. W porcji 100 gramów turbota znajdziemy także około 16 gramów białka. Wartości odżywcze zależą oczywiście także od tego, jak przyrządzony zostanie turbot.
Sprawdź także: Jesiotr – ryba, której musisz spróbować
Jak smakuje turbot?
Nie każdy może powiedzieć, że udało mu się posmakować turbota. To dość rzadka ryba, chociaż jest niezwykle ceniona przez szefów kuchni. Jak smakuje turbot? Jego mięso jest białe i bardzo soczyste. Oczywiście, jeśli turbot został dobrze usmażony. Posiada delikatny smak, dlatego nie musicie obawiać się, że wyczujecie w nim muł, jak np. w przypadku karpia. Mięso ryby jest delikatne, nie zawiera dużo ości. Między innymi dlatego tak chętnie piecze się go lub grilluje w całości.
Czym różni się turbot od flądry?
Turbot przypomina flądrę, gdyż jest jej kuzynem. Prawdopodobnie zastanawiacie się więc, czym różni się turbot od flądry? Dlaczego jedna ryba jest tak droga i poszukiwana przez smakoszy, druga zaś naprawdę popularna i łatwo dostępna? Mięso turbota uznawane jest za szlachetniejsze, bardziej zwarte i jędrne. Jeśli chcecie dowiedzieć się, czy turbot będzie wam smakować, możecie najpierw wypróbować flądrę, a dopiero później sięgnąć po droższą z ryb.
Turbot – filetowanie, czyli jak przygotować turbota
Co zrobić, gdy w kuchni czeka już na was turbot? Filetowanie to jedna z opcji. Prawdopodobnie jednak obawiacie się, że ta droga ryba zostanie przez was nieodpowiednio potraktowana. Nie bójcie się – filetowanie turbota nie jest trudne. Potrzebujecie do niego jednak odpowiednio ostrego noża, to warunek konieczny.
Rybę umyjcie, a następnie odnajdźcie linię kręgosłupa, która jest bardzo dobrze widoczna. Przetnijcie ją wzdłuż kręgosłupa i zacznijcie delikatnie filetować turbota do płetwy. Następnie odetnijcie filet przy płetwie. Nie pozbawiajcie turbota skóry – to nie skończy się zbyt dobrze, gdyż ryba jest dość cienka. Między innymi dlatego najczęściej podaje się ją w całości, nie zaś w formie filetu. Wiecie już, jak przygotować turbota. Teraz czas zabrać się za gotowanie.
Turbot smażony
Turbot smażony z pewnością was zachwyci. Ta delikatna ryba idealnie nadaje się do tego, by poddać ją obróbce termicznej właśnie na patelni. Jak przygotować takiego turbota? Potrzebujecie do tego oczyszczonej ryby, bez głowy oraz wnętrzności, soku z cytryny, soli i pieprzu, a także masła klarowanego, na którym ryba będzie się smażyć. Możecie usmażyć ją także na oliwie.
Rybę umyjcie dokładnie i osuszcie ręcznikiem papierowym, by uniknąć pryskania tłuszczu. Następnie natrzyjcie ją solą i pieprzem, a później sokiem z cytryny. Aby ryba przeszła smakiem cytryny, odstawcie ją do lodówki zawiniętą w folię. Najlepiej na kilka godzin. Po wyjęciu jej z lodówki rozgrzejcie oliwę lub masło na patelni, a turbota osuszcie delikatnie papierem. Smażcie turbota przez maksymalnie siedem minut z każdej strony. W tym czasie skórka się zarumieni, a ryba dojdzie i będzie idealnie jędrna i soczysta.
Turbot pieczony
Turbot pieczony może zostać przygotowany dokładnie tak samo, jak ten smażony. Nie musicie przyprawiać ryby dużą ilością dodatków. W ten sposób zabijacie jej naturalny smak. Turbotowi wystarczy tylko odrobina cytryny oraz sól i pieprz. Możecie użyć także pieprzu cytrynowego. Rybę pieczcie przez 15 minut w temperaturze 190 stopni. To ważne, by przed włożeniem jej do piekarnika polać ją oliwą lub masłem klarowanym. Dzięki temu będzie rumiana, a się nie spali. Turbot jest delikatny - musicie o tym pamiętać. Nie pieczcie go więc dłużej niż to konieczne. Nie zwiększajcie także temperatury.
Sprawdź także: Niedoceniany kuzyn karpia. Zdrowa i niskokaloryczna ryba powraca do łask
Turbot – przepisy na dodatki
Z czym lubi być jedzony turbot? Przepisy na dodatki nie są skomplikowane. Turbot nie wymaga bowiem wiele. Możecie podawać go na przykład z bobem usmażonym na maśle czosnkowym. Te składniki bardzo się ze sobą polubią. Oczywiście tradycyjna rybka z ziemniakami także nie będzie złym pomysłem. Jednak, zamiast robić ziemniaki z wody, upieczcie je na złoto bądź zróbcie purée. Nie zapomnijcie też o sałatce – na przykład z pomidorków, szpinaku i orzechów.
Turbot nie jest tani, jednak z pewnością warto spróbować go choćby raz w życiu. Na przykład po to, by przekonać się, jaki jest dobry.
Zobacz także:
Jak obniżyć indeks glikemiczny węglowodanów? Cztery sztuczki dla insulinoopornych »
Które pomidory wybrać na przecier? Jak go zrobić? »
Nigdy nie dodawaj tego składnika do zupy pomidorowej. Może stać się toksyczna »