Z tego artykułu dowiesz się:
- Leszcz - co to za ryba?
- Leszcz - wartości odżywcze
- Leszcz w kuchni - jak przyrządzić?
- Jakie przyprawy do leszcza?
- Najlepsze przepisy na leszcza
W ostatnich latach Polacy coraz chętniej sięgają po ryby. W 2020 roku statystyczny obywatel zjadał ich średnio 13,33 kg. To wciąż znacznie mniej niż europejscy rekordziści. Dla porównania, np. w Portugalii, rocznie spożywa się aż 57 kg ryb na osobę! Dlatego właśnie zachęcamy was do zainteresowania się pysznym, zdrowym i niskokalorycznym gatunkiem. Leszcz - co to za ryba i jakie ma właściwości? Przekonaj się, dlaczego warto się nią zajadać.
Sprawdź także: Ryba idealna na dietę. 100 g ma tylko 100 kalorii!
Leszcz - co to za ryba?
Leszcz a karp - myślisz, że mają ze sobą coś wspólnego? Oprócz tego, że wędkarze dobrze znają oba te gatunki i chętnie je łowią, to leszcz przypomina wyglądem karpia, dlatego nazywany jest jego niedocenianym kuzynem. Głównie ze względu na bożonarodzeniową tradycję, to karp cieszy się znacznie większą popularnością. Czas to zmienić, bo leszcz, który jest słodkowodną rybą z rodziny karpiowatych, cechuje się prozdrowotnymi właściwościami.
Ryba osiąga długość do 60 cm i waży od sześciu do siedmiu kg. Występuje w naturalnych lub hodowlanych zbiornikach wodnych. Leszcz ma jednolicie szare i postrzępione płetwy i jest śliski w dotyku. Żywi się trudno dostępnym pożywieniem (zazwyczaj z dna), dlatego posiada duży otwór gębowy. To niezwykle zdrowa ryba, o której warto pamiętać, planując jadłospis na cały tydzień.
Zobacz: Pieczony pstrąg na warzywach
Leszcz - wartości odżywcze
Ta zdrowa ryba dostarcza organizmowi dużo białka. W 100 g leszcza znajduje się aż 17 g białka. Nie różni się ono składem od tego zawartego w mięsie, a jest łatwiej przyswajalne. Leszcze są też bogatym źródłem witamin (m.in. A, E, D i tych z grupy B) oraz minerałów (takich jak: sód, wapń, żelazo, selen, magnez, potas czy fosfor).
Regularne spożywanie leszczy wpłynie korzystnie na zdrowie. Zawarte w nich mikroelementy wpływają na regulację ciśnienia krwi, przewodnictwo nerwowe czy prawidłowe kurczenie się mięśni. Zmniejszają też ryzyko choroby wieńcowej oraz rozwoju miażdżycy. Poprawiają kondycję skóry i włosów, mają działanie antynowotworowe i pomagają w prawidłowej pracy układu nerwowego.
Leszcze to także skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które mają bardzo korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Spożywanie zdrowych tłuszczów przekłada się na wzmocnienie odporności oraz zapobieganie takim chorobom jak otyłość czy cukrzyca typu II. Wykazują one też działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne.
Co więcej, ryby te polecane są podczas diety odchudzającej. Mięso leszcza jest niskoenergetyczne, więc nawet jego duża porcja nie dostarczy wielu kalorii.
Leszcz w kuchni - jak przyrządzić?
Jak smakuje leszcz? Jego mięso praktycznie rozpływa się w ustach. Z powodu delikatnej tkanki szybko się jednak psuje. Leszcza najlepiej jeść jak najwcześniej po złowieniu. Podczas pichcenia należy uważać na liczne ości, które dodatkowo są małe i często utrudniają przygotowanie pysznego dania.
Leszcz w kuchni jest bardzo uniwersalny. Można go smażyć, gotować, piec, marynować w zalewie i doprawiać najróżniejszymi ziołami. Ze względu na kruchą konsystencję poleca się przyrządzenie go na parze. Nie martw się, jeśli ci się rozpadnie. Postaw wtedy na pyszne, rybne pulpety lub kotleciki. To świetna opcja zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Jakie przyprawy do leszcza?
Już wiesz, że mięso z leszcza jest zdrowe i bardzo delikatne. Jak je przyprawić, żeby nadać mu jeszcze więcej smaku? Najczęściej używanymi do leszcza ziołami i dodatkami są:
- skórka lub sok z cytryny,
- lubczyk,
- pieprz ziołowy,
- tymianek,
- rozmaryn,
- natka pietruszki,
- majeranek,
- czosnek,
- koper.
Dodając te przyprawy do leszcza, masz pewność, że będzie smakował przepysznie. Jakie składniki będą jeszcze pasować do tej słodkowodnej ryby? Postaw na warzywa! Świetnie sprawdzą się cebule, marchewki, papryki i pory.
Leszcz - najlepsze przepisy
Jeśli zastanawiasz się, jak smakuje leszcz albo czy jest lepszy od karpia, po prostu skuś się na przygotowanie tej ryby. Poniżej znajdziesz wiele przepisów na leszcza, które wypróbowali nasi użytkownicy. Możesz go usmażyć, zamarynować albo zapiec - wybór należy do ciebie. Smacznego!
1. Pieczony leszcz w majeranku
Zobacz przepisLeszcz pieczony w ziołach - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Kotlety mielone z leszcza
Zobacz przepisCo zrobić z leszcza? Najlepsze przepisy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Smażony leszcz w galaretce octowej w słoiku
Zobacz przepisJak smażyć leszcza? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Leszcz w zalewie octowo-pomidorowej
Zobacz przepisLeszcz w zalewie - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Kotlet mielony z leszcza, ziemniaki i surówka
Zobacz przepisKotlet mielony z leszcza / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Kaszanka na grilla - jak przygotować? »
Domowe lody bananowe - jak zrobić? »
Syrop z młodych pędów sosny - z myślą o jesienno-zimowych infekcjach »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »