Jesiotr – ryba, której musisz spróbować. Zrób ją na święta

Niektóre popularne ryby jadamy dość często – są przecież dostępne w każdym sklepie rybnym czy hipermarkecie. Tak jest na przykład z łososiem, śledziem, pstrągiem czy mintajem. A co z tymi mniej znanymi gatunkami? Jeżeli uda ci się upolować w sklepie jesiotra, koniecznie włóż go do koszyka, jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Sprawdź, jak przyrządzić jesiotra.

Jak przyrządzić jesiotra? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Jesiotr jest rybą chronioną, gatunek uznano za zagrożony wyginięciem. Dlatego na jakiś czas zapomniano o niej i jej smaku. Obecnie jednak istnieją hodowle jesiotra syberyjskiego, z których restauracje i niektóre sklepy pozyskują te pyszne ryby. Dlaczego warto je jeść? Czym charakteryzują się jesiotry? Dowiedz się, czytając artykuł. 

Sprawdź także:  Jak upiec boczek rolowany? Sprawdzony przepis na świąteczną wędlinę

Jesiotr – co to za ryba? 

Jakimi właściwościami charakteryzuje się jesiotr? Co to za ryba i dlaczego warto się na nią skusić? Jesiotr uznawany jest za jedną z najstarszych ryb na świecie. Kiedy spojrzycie na nią, prawdopodobnie skojarzy wam się z dinozaurami. Wszystko przez tarcze kostne, które widoczne są na ciele ryby. Według badaczy pierwsze ślady gatunku pochodzą sprzed 135 milionów lat, z okresu kredy.

Co ciekawe – jesiotry są także rybami długowiecznymi. Żyją nawet 100 lat. Mogą też osiągać spore rozmiary, bo nawet dwa metry i 100 kilogramów wagi. To sprawia, że jesiotrów nie da się przegapić. Ich wygląd również jest niezwykle charakterystyczny. Są barwy niebieskoszarej, natomiast na grzbiecie widoczne są tarczki kostne, które u młodszych osobników tworzą kolce.

Na wolności występują w ujściach rzekach Azji północnej i środkowej. Znaleźć je można także w Bajkale. Jak wspomnieliśmy wcześniej, w naszym kraju jesiotry są uznane za gatunek zagrożony wyginięciem – nie zmienia to jednak faktu, iż również w Polsce można je znaleźć. Pod żadnym pozorem jednak nie można ich łowić. Jesiotry dostępne w sklepach czy restauracjach pochodzą z hodowli. 

Jesiotr – wartości odżywcze 

Co takiego kryje w sobie jesiotr? Wartości odżywcze, tak jak w przypadku wszystkich ryb, warte są wspomnienia. Na początku warto wspomnieć o tym, iż mięso jesiotra nie posiada ości. Tak, jedzenie tej ryby nie skończy się zatem nieprzyjemnym wypadkiem – utkwieniem ości w podniebieniu. Między innymi dlatego mięso tej ryby można podawać nawet maluchom.

Jesiotr jest rybą tłustą, a to sprawia, że znajdziemy w nim bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oczywiście ich obecność oznacza, że regularne spożywanie jesiotra może obniżyć poziom złego cholesterolu i zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, na przykład miażdżycy. Kwasy omega to nie wszystko, co znajdziemy w jesiotrze. Jest on bogaty również w fosfor i potas, a także witaminę A, kwas foliowy i lizynę. To sprawia, że jesiotr jest rybą odpowiednią między innymi dla osób z nadciśnieniem, kobiet w ciąży czy też osób, które mają problemy z koncentracją. Z całą pewnością warto włączyć jesiotra do swojej diety.

Jak przyrządzić jesiotra? 

Ze względu na to, iż jesiotr nie jest rybą tanią, prawdopodobnie kilka razy zastanowicie się nad jej przygotowaniem i składnikami, zanim rzeczywiście zabierzecie się za pieczenie czy smażenie. Jak przyrządzić jesiotra? Jeśli przygotowujecie go w całości, konieczne będzie dokładne umycie i wypatroszenie ryby. Nie musicie pozbywać się łusek czy odcinać płetw – po umyciu wystarczy osuszyć rybę i natrzeć ją solą i pieprzem oraz wybranymi przyprawami. Rybę możecie także podzielić na dzwonki lub filety, jeśli taką formę preferujecie. W każdej wersji jesiotr będzie smakować doskonale.  

Jesiotr z piekarnika 

Jeśli chcecie zrobić jesiotra w piekarniku, w całości, potrzebujecie tylko kilku składników. Oczywiście zdrowej, świeżej ryby, a także cytryny, czosnku, masła, soli i pieprzu, a także oliwy z oliwek. To wszystko. Zacznijcie od wypatroszenia jesiotra i pozbycia się wnętrzności. Zróbcie większy otwór, gdyż w środku ryby umieścicie masło oraz czosnek i cytryny. Umyjcie jesiotra dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie wysuszcie go ręcznikami papierowymi.

Przełóżcie rybę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Oprószcie ją solą i pieprzem z wierzchu. Pokrójcie dwie sparzone cytryny w plastry, to samo zróbcie z masłem. Obierzcie pięć ząbków czosnku i lekko rozgniećcie je nożem. Teraz do środka jesiotra włóżcie masło, czosnek i cytryny. Skropcie rybę oliwą z oliwek. Piekarnik rozgrzejcie zaledwie do 70 stopni – to bardzo istotne, by początkowo piec jesiotra w niskiej temperaturze. Musi on siedzieć w piekarniku przez półtorej godziny. Po tym czasie zwiększcie temperaturę do 170 stopni i pieczcie jeszcze tylko przez 10 minut. Jesiotr z piekarnika będzie wyśmienity – soczysty i aromatyczny.  

Jesiotr smażony – jak smażyć jesiotra, by był idealny? 

Jesiotra można nie tylko upiec, ale także usmażyć. Nie przejmujcie się – ta królewska ryba nie straci na kontakcie z patelnią. Wyjdzie naprawdę pyszna. Jak smażyć jesiotra, by wyszedł idealnie? Możecie usmażyć zarówno filety z jesiotra, jak i dzwonki. Forma zależy od was. Filety możecie oprószyć solą i pieprzem, następnie mąką, a później zatopić je w rozbełtanym jajku.

Przepisy na jesiotra 

Jakie jeszcze przepisy na jesiotra warto znać? Jeśli lubicie eksperymenty w kuchni, koniecznie musicie sprawdzić, jak smakuje jesiotr pieczony z tymiankiem i rozmarynem. Te dwa zioła doskonale pasują do delikatnego smaku mięsa ryby. Wystarczy, że jesiotra wypatroszycie i umyjecie, a następnie nadziejecie masłem, cytryną i czosnkiem – podobnie jak w przepisie na pieczonego jesiotra. Następnie do środka włóżcie także po pęczku rozmarynu i tymianku. Jeśli chcecie, by smak jesiotra był jeszcze bardziej intensywny, możecie odłożyć go zakrytego folią do lodówki na całą noc. Wtedy ryba przejdzie smakiem cytryny, czosnku i ziół.

Następnie połóżcie rybę na blachę – bez papieru do pieczenia – lub do naczynia żaroodpornego (płaskiego). Wlejcie na nią 250 mililitrów białego wina wytrawnego, polecanego do ryb. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Jeśli chcecie piec go w niskiej temperaturze, zrezygnujcie z wina. W 180 stopniach ryba powinna piec się przez godzinę. Po tym czasie będzie idealna. Po około 45 minutach możecie odwrócić ją na drugą stronę, by równo się przypiekła.  

Jeśli kiedyś w sklepie rybnym zobaczycie pięknego jesiotra, nie zastanawiajcie się ani chwili. Ta ryba was oczaruje, bo jest niespotykanie pyszna. Wypróbujcie przepisy naszych użytkowników:

1. Mielone z jesiotra

 Mielone z jesiotra Zobacz przepis

Mielone z jesiotra / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Jesiotr z salsą cytrynowo-koperkową

 Jesiotr z salsą cytrynowo-koperkową Zobacz przepis

Jesiotr z salsą cytrynowo-koperkową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Jesiotr pieczony w niskiej temperaturze

 Jesiotr pieczony w niskiej temperaturze Zobacz przepis

Jesiotr pieczony przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ryba zapiekana w warzywach i majonezie

 Ryba zapiekana w warzywach i majonezie Zobacz przepis

Zapiekanka z jesiotra / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Jesiotr marynowany w sosie teriyaki

 Jesiotr marynowany w sosie teriyaki Zobacz przepis

Jesiotr marynowany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Zupy, jakie jadano za czasów PRL. Jakie przepisy warto odtworzyć »

Kwercetynę znajdziesz w czerwonej cebuli. Pomoże w cukrzycy, przegoni wirusy, wspomoże mózg »

Tani i ma tylko 97 kcal. Jesz go z chlebem, a możesz zrobić kotlety, a nawet ciasto »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
14
Ciasta Wilgotne ciasto cytrynowe z borówkami

Wyjątkowo wilgotne i puszyste ciasto cytrynowe z borówkami, to prawdziwy hit...

Odsłon: 61

15 min
0

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

312
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25