Dania jednogarnkowe

Jak upiec boczek rolowany? Sprawdzony przepis na świąteczną wędlinę

Chociaż wigilijna kolacja opiera się na bezmięsnych daniach, w kolejne dni świąt wiele osób lubi skosztować mięsnych przekąsek. Zastanawiasz się, co zaserwować podczas bożonarodzeniowego spotkania? Świetnie sprawdzi się pieczone mięso, które możesz podać z pieczywem. Sprawdź, jak upiec boczek rolowany.

Jak upiec boczek rolowany? Przepis krok po kroku | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jak zrobić idealny rolowany boczek? Oczywiście podstawą będzie dobrej jakości mięso. Warto również zadbać o to, by boczek nie był zbyt tłusty. Nie obejdzie się również bez odpowiedniej kompozycji przypraw. Sprawią one, że mięso stanie się wyraziste i aromatyczne. Jeśli lubisz przełamywać smaki, warto zadbać też o nadzienie, które znajdzie się w boczku. Rewelacyjnie sprawdzą się suszone śliwki, morele lub suszone pomidory z zalewy.

Sprawdź także: Jedz je jak najczęściej. Oto 7 najzdrowszych gatunków mięs

Jak zrobić boczek rolowany?

Szukasz prostego przepisu na rolowany boczek? Do przygotowania tej pysznej przekąski będziesz potrzebować: około półtorakilogramowy kawałek surowego boczku bez skóry, 100 g suszonych śliwek, 50 g suszonych moreli, siedem ząbków czosnku, trzy łyżki musztardy, dwie łyżki miodu oraz przyprawy - dwie łyżki soli, łyżeczkę czarnego pieprzu oraz łyżeczkę majeranku.

Zacznij od umycia i osuszenia mięsa, następnie płat boczku możesz lekko rozbić. Ponacinaj zewnętrzną część boczku, tak by tłuszcz łatwiej się wytopił. Następnie obierz i przeciśnij przez praskę czosnek. Natrzyj nim mięso, dodaj również sól, pieprz i majeranek. Dokładnie pokryj mięso przyprawami. Połóż przyprawiony boczek tłuszczem do dołu, wierzch posmaruj mieszanką miodu i musztardy, a następnie ułóż linię ze śliwek i moreli. Zacznij zawijać boczek, tak by zamknąć w środku suszone owoce, następnie wyłóż ich kolejną warstwę. Rolada powinna być jak najbardziej ściśnięta. Na koniec owiń ją sznurkiem i przełóż do formy. Piecz w 170 stopniach przez półtorej godziny.

Najlepsze przepisy na boczek rolowany

Jeżeli chcesz znaleźć więcej kulinarnych inspiracji, koniecznie zajrzyj do przepisów naszych użytkowników na rolowany boczek. Sprawdź, jakie dodatki i przyprawy zagościły w ich propozycjach na to danie.

1. Rolowany boczek pieczony

 Rolowany boczek pieczony Zobacz przepis

Rolowany boczek pieczony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Rolowany boczek faszerowany grzybami leśnymi

 Rolowany boczek faszerowany grzybami leśnymi Zobacz przepis

Rolowany boczek faszerowany grzybami leśnymi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Boczek rolowany - czosnkowo-ziołowy

 Boczek rolowany - czosnkowo-ziołowy Zobacz przepis

Boczek rolowany - czosnkowo-ziołowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Boczek rolowany wędzony

 Boczek rolowany wędzony Zobacz przepis

Boczek rolowany wędzony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Domowa wędlina - gotowany rolowany boczek

 Domowa wędlina - gotowany rolowany boczek Zobacz przepis

Domowa wędlina - gotowany rolowany boczek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Boczek rolowany z szynkowara

 Boczek rolowany z szynkowara Zobacz przepis

Boczek rolowany z szynkowara / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Boczek rolowany ze śliwkami suszonymi i korzenną nutą

 Boczek rolowany ze śliwkami suszonymi i korzenną nutą Zobacz przepis

Boczek rolowany ze śliwkami suszonymi i korzenną nutą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pieczony boczek rolowany - domowa wędlina na kanapki

 Pieczony boczek rolowany - domowa wędlina na kanapki Zobacz przepis

Pieczony boczek rolowany - domowa wędlina na kanapki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Boczek rolowany - pieczony w piekarniku

 Boczek rolowany - pieczony w piekarniku Zobacz przepis

Boczek rolowany - pieczony w piekarniku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Chronią przed wrzodami i działają przeciwbólowo. Na to także pomogą goździki »

Jak przechowywać grzyby suszone? Najpierw trzeba dobrze je przygotować »

Gołąbki warstwowe. Propozycja na obiad dla tych, którzy lubią mięso mielone »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Rolady wołowe

Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...

Odsłon: 2074

60 min
13

Polecane artykuły

Informacje Miąższ tych grzybów ma mnóstwo witaminy D i białka. Co najlepiej zrobić z kozaków?

Miąższ kozaków to prawdziwa skarbnica białka, co czyni je idealnym wyborem dla osób szukających zdrowych i sycących składników w swojej diecie. Te...

1
Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

7
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

9