Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakie są gatunki halibuta?
- Czy ryba halibut jest zdrowa?
- Jakie wartości odżywcze ma halibut?
- Co zrobić z halibuta?
- Z czym podawać halibuta?
- Najlepsze przepisy na halibuta
Halibut to ryba morska z rodziny flądrowatych, wyróżniająca się spłaszczonym korpusem, asymetryczną budową oraz gładką powierzchnią. Jej mięso jest delikatne w smaku i zawiera niewiele tłuszczu, dlatego często gości w menu odchudzających się osób. Na uwagę zasługują również jej prozdrowotne właściwości oraz ogromna uniwersalność – można przyrządzać ją na wiele różnych sposobów i podawać z rozmaitymi dodatkami. Z czego dokładnie słynie halibut? Co to za ryba i w jakim wydaniu smakuje najlepiej? Poznaj najciekawsze przepisy i zaserwuj pysznego halibuta na obiad, podwieczorek lub kolację!
Halibut – gatunki
Gdzie żyje i w jakich odmianach występuje halibut? Gatunki tej ryby to Hippoglossus hippoglossus oraz Hippoglossus stenolepis. Pierwszy z nich to halibut atlantycki, zwany również kulbakiem lub halibutem białym. Występuje on m.in. w północnej części Atlantyku, w Morzu Białym i Północnym oraz w Zatoce Biskajskiej. Hippoglossus stenolepis, z kolei, to halibut pacyficzny żyjący w północnej części Oceanu Spokojnego.
Zobacz: Grillowany halibut z dressingiem kokosowym i rzymską sałatą
Czy ryba halibut jest zdrowa?
Wiele mówi się o tym, że podstawą zdrowego jadłospisu powinny być ryby, ponieważ obfitują one w substancje odżywcze, pełnowartościowe białko oraz cenne tłuszcze. Czy halibut również spełnia te kryteria? Jak najbardziej! Nie ulega wątpliwości, że jego regularne spożywanie przynosi wiele korzyści – jakie konkretnie?
Jedząc halibuta, usprawnisz pracę swojego układu sercowo-naczyniowego i zmniejszysz ryzyko występowania rozmaitych schorzeń. Zawarte w nim substancje regulują ciśnienie tętnicze krwi, obniżają poziom „złego” cholesterolu, niwelują stany zapalne w organizmie, a także hamują namnażanie się wolnych rodników.
Co jeszcze możesz zyskać, uwzględniając halibuta w menu? Z pewnością wzmocnisz swoją odporność, usprawnisz trawienie i zmniejszysz ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego. Warto wspomnieć również o korzystnym działaniu na wątrobę, poprawie pamięci oraz redukcji stresu i zmęczenia. Co dokładnie kryje w sobie halibut? Wartości odżywcze tej ryby są naprawdę liczne!
Halibut – wartości odżywcze
Halibut to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, które usprawniają szereg procesów zachodzących w twoim ciele. Obfituje on w witaminy z grupy B, zwłaszcza witaminę B3, B6 i B12, które usprawniają pracę układu nerwowego. Znajdziesz w nim również magnez, fosfor, potas, selen oraz kwasy tłuszczowe omega-3 uchodzące za bardzo silne antyoksydanty.
Czy ryba halibut jest zdrowa dla wszystkich? Nie do końca. Jako że bywa mocno zanieczyszczona rtęcią, powinny uważać na nią kobiety w ciąży. Co więcej, zawiera ona substancje zwane purynami, które mogą pogłębiać schorzenia nerek. Halibut nie jest również wskazany dla osób z alergią lub nietolerancją, ponieważ może wywołać szereg reakcji niepożądanych.
Sprawdź także: Ryba idealna na dietę. 100 g ma tylko 100 kalorii!
Halibut – przepisy
W jakiej odsłonie najlepiej smakuje halibut? Przepisy na tę rybę są tak liczne, że z pewnością znajdziesz coś dla siebie! Halibut smażony, pieczony, wędzony, a może gotowany na parze? Wybierz swoją ulubioną wersję i przygotuj ją w zaciszu własnej kuchni!
Halibut z patelni
Jesteś fanem smażonych ryb? Zatem halibut z patelni to idealna opcja dla ciebie! Możesz przyrządzić go w panierce lub bez i podawać z ulubionymi dodatkami. Po jakie składniki warto sięgnąć, żeby zachwycał swoim smakiem?
Aby zrealizować przepis na danie w tej wersji, musisz zaopatrzyć w dzwonka halibuta, pieprz cytrynowy, sól, masło klarowane, mąkę pszenną oraz sok z cytryny. Opłucz i osusz dzwonka, posyp je solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i obtocz w mące.
Smaż rybę na dobrze rozgrzanej patelni, do momentu, aż się zarumieni. Obróbka termiczna nie powinna trwać dłużej niż 10-12 minut – jeśli przeciągniesz ten proces, mięso będzie zbyt suche i mniej smaczne, a halibut smażony powinien być delikatny i soczysty.
Halibut z piekarnika
Aromatyczny halibut z piekarnika to doskonały przysmak dla osób dbających o linię. I nie tylko! Ten sposób jego obróbki to praktyczne rozwiązanie dla zabieganych – za jednym razem możesz upiec rybę i warzywa, w tym ziemniaki, marchewkę i brokuły.
Czego potrzebujesz do zaserwowania pieczonego halibuta? Poza kluczowym produktem z pewnością przyda ci się oliwa z oliwek, suszone oregano, koper włoski, masło, sok z cytryny oraz natka pietruszki. Jeśli chodzi o samą rybę, najlepiej sprawdzi się tutaj filet bez skóry.
Ułóż filety na talerzu, posyp solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, a następnie natrzyj oregano i nasionami kopru włoskiego. Rozłóż je na blaszce do pieczenia wraz z kawałkami masła i piecz przez ok. 15 minut w temperaturze 220 stopni. Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki.
Halibut wędzony
Jeśli szukasz rybnej przekąski, która dobrze smakuje solo i stanowi oryginalny dodatek do dań, w twojej książce z przepisami powinien znaleźć się halibut wędzony. Po uwędzeniu możesz dodawać go do wielu różnych potraw, w tym sałatek i makaronów. Jak go przyrządzić, żeby wyszedł idealny?
Namocz dzwonka halibuta w solance (50-70 g/litr wody) przez co najmniej 10 minut. W kolejnym kroku dokładnie je obsusz – cały proces powinien trwać ok. trzech godzin. Na koniec wstaw je do wędzarni rozgrzanej do 50-60 stopni i wędź przez cztery godziny.
Halibut na parze
Halibut na parze cieszy się szczególną popularnością wśród zwolenników zdrowego odżywiania. W połączeniu z mieszanką przypraw stanowi znakomitą opcję na szybki i pożywny posiłek. Jak wyczarować go krok po kroku?
Do zaserwowania ryby w tej formie potrzebujesz świeżych lub mrożonych dzwonek z halibuta, czosnku, soku z cytryny, natki pietruszki, tymianku, koperku, soli oraz pieprzu czarnego i ziołowego. Realizację przepisu rozpocznij od natarcia ryby przyprawami oraz sokiem z cytryny. Gdy to zrobisz, wstaw ją na godzinę do lodówki.
Posiekaj i wymieszaj ze sobą zioła, a następnie posyp nimi dzwonka. Ułóż na rybie plasterki czosnku i umieść ją w parowarze – obróbka termiczna powinna trwać ok. 15 minut. Gotową potrawę udekoruj świeżą natką pietruszki oraz plasterkami cytryny.
Halibut na obiad – z czym go podawać?
Jeśli planujesz przygotować halibuta na obiad, musisz zastanowić się, z jakimi dodatkami będzie smakował najlepiej. Warto podkreślić, że ryba ta świetnie komponuje się z wieloma składnikami – płatkami migdałowymi, sezamem, orzechami włoskimi, a nawet ziarnami słonecznika i pestkami dyni. Równie dobrze smakuje z kaszami i ziemniakami, a także sałatkami i surówkami.
Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak ryby, podaj ją z aromatycznym sosem – doskonałym wyborem będzie sos śmietanowy, porowy, pomidorowy lub cytrynowy. Mało kto zdaje sobie sprawę, że halibut perfekcyjnie łączy się ze słodkimi dodatkami, np. miodem lub syropem klonowym. To daje ogromne pole do eksperymentowania w kuchni, więc już dziś zacznij odkrywać niebanalne smaki!
2. Halibut w boczku z sosem chrzanowym
Zobacz przepisHalibut z sosem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Halibut duszony w warzywach
Zobacz przepisHalibut duszony w warzywach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Halibut w sosie porowym
Zobacz przepisHalibut w sosie porowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Tagliatelle z wędzonym halibutem
Zobacz przepisMakaron z wędzonym halibutem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Halibut zapiekany pod mozzarellą i pieczarkami
Zobacz przepisHalibut zapiekany pod mozzarellą i pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Halibut z pistacjową panierką
Zobacz przepisHalibut z pistacjową panierką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Gulasz z halibuta po tajsku
Zobacz przepisGulasz z halibuta po tajsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Tortille z wędzonym halibutem
Zobacz przepisTortille z wędzonym halibutem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Halibut w panierce z marchewki
Zobacz przepisHalibut w panierce z marchewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Halibut pieczony z orzechami włoskimi
Zobacz przepisHalibut pieczony z orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Czy grillowanie jest bezpieczne dla naszego zdrowia i dla środowiska? »
Magda Gessler szaleje z cenami za komunijny catering! Co serwuje "kreatorka smaku"? »
Jest drogo, będzie drożej. Czereśnie za 260 zł to dopiero początek? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »