Halibut – co to za ryba i jak ją przyrządzić?

Halibut to jedna z najpopularniejszych ryb w polskiej kuchni, ceniona nie tylko za swój wyjątkowy smak, ale również prozdrowotne właściwości. Podawana na różne sposoby, nie nudzi się zbyt szybko i urozmaica każdy jadłospis. Z czego dokładnie słynie halibut? Co to za ryba i w jakiej formie smakuje najlepiej?

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Halibut to ryba morska z rodziny flądrowatych, wyróżniająca się spłaszczonym korpusem, asymetryczną budową oraz gładką powierzchnią. Jej mięso jest delikatne w smaku i zawiera niewiele tłuszczu, dlatego często gości w menu odchudzających się osób. Na uwagę zasługują również jej prozdrowotne właściwości oraz ogromna uniwersalność – można przyrządzać ją na wiele różnych sposobów i podawać z rozmaitymi dodatkami. Z czego dokładnie słynie halibut? Co to za ryba i w jakim wydaniu smakuje najlepiej? Poznaj najciekawsze przepisy i zaserwuj pysznego halibuta na obiad, podwieczorek lub kolację!

Halibut – gatunki  

Gdzie żyje i w jakich odmianach występuje halibut? Gatunki tej ryby to Hippoglossus hippoglossus oraz Hippoglossus stenolepis. Pierwszy z nich to halibut atlantycki, zwany również kulbakiem lub halibutem białym. Występuje on m.in. w północnej części Atlantyku, w Morzu Białym i Północnym oraz w Zatoce Biskajskiej. Hippoglossus stenolepis, z kolei, to halibut pacyficzny żyjący w północnej części Oceanu Spokojnego.  

Zobacz: Grillowany halibut z dressingiem kokosowym i rzymską sałatą

Czy ryba halibut jest zdrowa 

Wiele mówi się o tym, że podstawą zdrowego jadłospisu powinny być ryby, ponieważ obfitują one w substancje odżywcze, pełnowartościowe białko oraz cenne tłuszcze. Czy halibut również spełnia te kryteria? Jak najbardziej! Nie ulega wątpliwości, że jego regularne spożywanie przynosi wiele korzyści – jakie konkretnie?  

Jedząc halibuta, usprawnisz pracę swojego układu sercowo-naczyniowego i zmniejszysz ryzyko występowania rozmaitych schorzeń. Zawarte w nim substancje regulują ciśnienie tętnicze krwi, obniżają poziom „złego” cholesterolu, niwelują stany zapalne w organizmie, a także hamują namnażanie się wolnych rodników.  

Co jeszcze możesz zyskać, uwzględniając halibuta w menu? Z pewnością wzmocnisz swoją odporność, usprawnisz trawienie i zmniejszysz ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego. Warto wspomnieć również o korzystnym działaniu na wątrobę, poprawie pamięci oraz redukcji stresu i zmęczenia. Co dokładnie kryje w sobie halibut? Wartości odżywcze tej ryby są naprawdę liczne!  

Halibut – wartości odżywcze  

Halibut to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, które usprawniają szereg procesów zachodzących w twoim ciele. Obfituje on w witaminy z grupy B, zwłaszcza witaminę B3, B6 i B12, które usprawniają pracę układu nerwowego. Znajdziesz w nim również magnez, fosfor, potas, selen oraz kwasy tłuszczowe omega-3 uchodzące za bardzo silne antyoksydanty. 

Czy ryba halibut jest zdrowa dla wszystkich? Nie do końca. Jako że bywa mocno zanieczyszczona rtęcią, powinny uważać na nią kobiety w ciąży. Co więcej, zawiera ona substancje zwane purynami, które mogą pogłębiać schorzenia nerek. Halibut nie jest również wskazany dla osób z alergią lub nietolerancją, ponieważ może wywołać szereg reakcji niepożądanych. 

Sprawdź także: Ryba idealna na dietę. 100 g ma tylko 100 kalorii!

Halibut – przepisy 

W jakiej odsłonie najlepiej smakuje halibut? Przepisy na tę rybę są tak liczne, że z pewnością znajdziesz coś dla siebie! Halibut smażony, pieczony, wędzony, a może gotowany na parze? Wybierz swoją ulubioną wersję i przygotuj ją w zaciszu własnej kuchni!  

Halibut z patelni  

Jesteś fanem smażonych ryb? Zatem halibut z patelni to idealna opcja dla ciebie! Możesz przyrządzić go w panierce lub bez i podawać z ulubionymi dodatkami. Po jakie składniki warto sięgnąć, żeby zachwycał swoim smakiem?  

Aby zrealizować przepis na danie w tej wersji, musisz zaopatrzyć w dzwonka halibuta, pieprz cytrynowy, sól, masło klarowane, mąkę pszenną oraz sok z cytryny. Opłucz i osusz dzwonka, posyp je solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i obtocz w mące.  

Smaż rybę na dobrze rozgrzanej patelni, do momentu, aż się zarumieni. Obróbka termiczna nie powinna trwać dłużej niż 10-12 minut – jeśli przeciągniesz ten proces, mięso będzie zbyt suche i mniej smaczne, a halibut smażony powinien być delikatny i soczysty.  

Halibut z piekarnika  

Aromatyczny halibut z piekarnika to doskonały przysmak dla osób dbających o linię. I nie tylko! Ten sposób jego obróbki to praktyczne rozwiązanie dla zabieganych – za jednym razem możesz upiec rybę i warzywa, w tym ziemniaki, marchewkę i brokuły. 

Czego potrzebujesz do zaserwowania pieczonego halibuta? Poza kluczowym produktem z pewnością przyda ci się oliwa z oliwek, suszone oregano, koper włoski, masło, sok z cytryny oraz natka pietruszki. Jeśli chodzi o samą rybę, najlepiej sprawdzi się tutaj filet bez skóry.  

Ułóż filety na talerzu, posyp solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, a następnie natrzyj oregano i nasionami kopru włoskiego. Rozłóż je na blaszce do pieczenia wraz z kawałkami masła i piecz przez ok. 15 minut w temperaturze 220 stopni. Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki.  

Halibut wędzony 

Jeśli szukasz rybnej przekąski, która dobrze smakuje solo i stanowi oryginalny dodatek do dań, w twojej książce z przepisami powinien znaleźć się halibut wędzony. Po uwędzeniu możesz dodawać go do wielu różnych potraw, w tym sałatek i makaronów. Jak go przyrządzić, żeby wyszedł idealny?  

Namocz dzwonka halibuta w solance (50-70 g/litr wody) przez co najmniej 10 minut. W kolejnym kroku dokładnie je obsusz – cały proces powinien trwać ok. trzech godzin. Na koniec wstaw je do wędzarni rozgrzanej do 50-60 stopni i wędź przez cztery godziny.  

Halibut na parze  

Halibut na parze cieszy się szczególną popularnością wśród zwolenników zdrowego odżywiania. W połączeniu z mieszanką przypraw stanowi znakomitą opcję na szybki i pożywny posiłek. Jak wyczarować go krok po kroku?  

Do zaserwowania ryby w tej formie potrzebujesz świeżych lub mrożonych dzwonek z halibuta, czosnku, soku z cytryny, natki pietruszki, tymianku, koperku, soli oraz pieprzu czarnego i ziołowego. Realizację przepisu rozpocznij od natarcia ryby przyprawami oraz sokiem z cytryny. Gdy to zrobisz, wstaw ją na godzinę do lodówki.  

Posiekaj i wymieszaj ze sobą zioła, a następnie posyp nimi dzwonka. Ułóż na rybie plasterki czosnku i umieść ją w parowarze – obróbka termiczna powinna trwać ok. 15 minut. Gotową potrawę udekoruj świeżą natką pietruszki oraz plasterkami cytryny. 

Halibut na obiad – z czym go podawać?  

Jeśli planujesz przygotować halibuta na obiad, musisz zastanowić się, z jakimi dodatkami będzie smakował najlepiej. Warto podkreślić, że ryba ta świetnie komponuje się z wieloma składnikami – płatkami migdałowymi, sezamem, orzechami włoskimi, a nawet ziarnami słonecznika i pestkami dyni. Równie dobrze smakuje z kaszami i ziemniakami, a także sałatkami i surówkami.  

Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak ryby, podaj ją z aromatycznym sosem – doskonałym wyborem będzie sos śmietanowy, porowy, pomidorowy lub cytrynowy. Mało kto zdaje sobie sprawę, że halibut perfekcyjnie łączy się ze słodkimi dodatkami, np. miodem lub syropem klonowym. To daje ogromne pole do eksperymentowania w kuchni, więc już dziś zacznij odkrywać niebanalne smaki! 

1. Halibut na parze

 Halibut na parze Zobacz przepis

Halibut na parze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Halibut w boczku z sosem chrzanowym

 Halibut w boczku z sosem chrzanowym Zobacz przepis

Halibut z sosem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Halibut duszony w warzywach

 Halibut duszony w warzywach Zobacz przepis

Halibut duszony w warzywach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Halibut w sosie porowym

 Halibut w sosie porowym Zobacz przepis

Halibut w sosie porowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Tagliatelle z wędzonym halibutem

 Tagliatelle z wędzonym halibutem Zobacz przepis

Makaron z wędzonym halibutem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Halibut zapiekany pod mozzarellą i pieczarkami

 Halibut zapiekany pod mozzarellą i pieczarkami Zobacz przepis

Halibut zapiekany pod mozzarellą i pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Halibut smażony

 Halibut smażony Zobacz przepis

Halibut smażony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Halibut z pistacjową panierką

 Halibut z pistacjową panierką Zobacz przepis

Halibut z pistacjową panierką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Gulasz z halibuta po tajsku

 Gulasz z halibuta po tajsku Zobacz przepis

Gulasz z halibuta po tajsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Tortille z wędzonym halibutem

 Tortille z wędzonym halibutem Zobacz przepis

Tortille z wędzonym halibutem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Halibut w panierce z marchewki

 Halibut w panierce z marchewki Zobacz przepis

Halibut w panierce z marchewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Halibut pieczony z orzechami włoskimi

 Halibut pieczony z orzechami włoskimi Zobacz przepis

Halibut pieczony z orzechami włoskimi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Czy grillowanie jest bezpieczne dla naszego zdrowia i dla środowiska? »

Magda Gessler szaleje z cenami za komunijny catering! Co serwuje "kreatorka smaku"? »

Jest drogo, będzie drożej. Czereśnie za 260 zł to dopiero początek? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery Sernik truskawkowy z galaretką 3D

Najprostszy i najszybszy sernik z truskawkami. Ale co najważniejsze jeden z n...

Odsłon: 57

30 min
4
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery Kinder Country

Pyszne, proste ciasto bez pieczenia:)

Odsłon: 158

60 min
39
>60 min
1
60 min
1
>60 min
1

Polecane artykuły

Wideo Domowe lody śmietankowe

Tylko pięć podstawowych składników i odrobina cierpliwości wystarczą, aby zrobić pyszne domowe lody śmietankowe. Te z przepisu wychodzą naprawdę kr...

0
Informacje Kuchnia galicyjska, co warto o niej wiedzieć?

Czy znasz potrawy charakterystyczne dla kuchni galicyjskiej? Wiesz, jakie kraje miały wpływ na to, z jakich smaków się teraz składa? Wybierz się w...

0
Informacje Łosoś wędzony jako źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach

Łosoś wędzony to bardzo popularny dodatek do sałatek, past, czy makaronów. Wędzenie ryby przedłuża przydatność do spożycia, ale wiele osób wybiera...

0
Informacje Jak pozbyć się much z kuchni? Najlepsze domowe sposoby na muchy

Muchy w kuchni – problem, który może zirytować nawet najbardziej cierpliwą gospodynię. Wraz z nadejściem lata w naszych domach mogą pojawić się nie...

0