Dania jednogarnkowe

Idealny niedzielny obiad dla gości? Rosół i schabowy to zapewne coś, co pierwsze przychodzi nam na myśl. Klasyka zawsze się sprawdzi, ale warto też otworzyć się na nowe doznania kulinarne.

Co na niedzielny obiad dla gości - przepisy i wykonanie w wersji tradycyjnej | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co na niedzielny obiad dla gości? Przepisy i wykonanie wcale nie muszą być skomplikowane, jeśli chcemy osiągnąć prawdziwy kulinarny majstersztyk. Wystarczy skorzystać z poniższych przepisów albo tylko się nimi zainspirować.

Sprawdź także: Aż trudno uwierzyć, jak ten owoc zmiękcza mięso. Schab i gulasz rozpływają się w ustach

Niedzielny obiad dla gości - tylko rosół i schabowe? 

Rosół i kotlet schabowy z ziemniakami i surówką to prawdziwy klasyk na niedzielny obiad. Jeżeli chcesz mieć pewność, że goście będą zadowoleni - postaw na tradycyjne dania. Pamiętaj jednak o wegetarianach. Możesz przygotować te popularne potrawy w wydaniach bezmięsnych. Rosół ugotuj z samych warzyw i przypraw, a zamiast klasycznych kotletów, przygotuj te sojowe.  

Niemniej jednak zachęcamy do wyjścia poza schemat. Można przygotować bardziej wysublimowane dania, które nadal będą zgodne z kubkami smakowymi gości. Możesz też całkowicie zaszaleć i wybrać coś niespodziewanego, np. kuchnię azjatycką. Pamiętaj jednak, że ostatnia opcja jest dość ryzykowna, zwłaszcza jeśli masz gościć osoby w średnim wieku i starsze. 

Co na niedzielny obiad dla gości - przepisy i wykonanie w wersji tradycyjnej 

Rosół i schabowe - to właśni chcesz podać gościom na niedzielny obiad? Mamy dla ciebie proste w realizacji przepisy: 

Rosół z kurczaka na niedzielny obiad 

Rosół z kurczaka na niedzielny obiad | Fot. 123RF/Picsel

Składniki

  • 1 kg kurczaka (z kośćmi i skórą)
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • 1 por 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • natka pietruszki 
  • 2 liście laurowe 
  • 2 kulki ziela angielskiego 
  • sól i pieprz do smaku

       

      Wykonanie: 

      1. Kurczaka umieść w dużym garnku. 
      2. Dodaj obrane i umyte warzywa oraz przyprawy. 
      3. Zalej składniki zimną wodą, tak aby przykryła całość. 
      4. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny. Regularnie usuwaj powstającą pianę. 
      5. Po upływie czasu wyjmij kurczaka z bulionu i oddziel mięso od kości. Pokrój mięso na mniejsze kawałki. 
      6. Przecedź bulion przez sitko, aby pozbyć się warzyw i czosnku. Dopraw go solą i pieprzem według własnego smaku. 
      7. Do gotowego bulionu dodaj pokrojone mięso z kurczaka. 
      8. Podawaj rosół z posiekaną natką pietruszki. 

      Szybki przepis na schabowe 

      Szybki przepis na schabowe | Fot. 123RF/Picsel

      Składniki

      Porcja dla 4 osób:

      • 4 kotlety schabowe 
      • 2 jajka 
      • mąka pszenna 
      • bułka tarta 
      • sól i pieprz do smaku 
      • olej do smażenia 

         

        Wykonanie: 

        1. Rozbij jajka w niezbyt głębokim talerzu i roztrzep je widelcem (możesz użyć trzepaczki). Na drugim talerzu umieść mąkę, a na trzecim bułkę tartą. 
        2. Kotlety schabowe dokładnie osusz i przypraw solą i pieprzem z obu stron. 
        3. Każdy kotlet obtaczaj najpierw w mące, następnie zanurz w roztrzepanym jajku i na koniec panieruj w bułce tartej, delikatnie dociskając, aby panierka się przykleiła. 
        4. Na dużej patelni rozgrzej olej. 
        5. Smaż kotlety po 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się złociste i chrupiące.  
        6. Po usmażeniu wyłóż kotlety na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 
        7. Podawaj z ziemniakami/frytkami i surówką. 

          Niedzielny obiad dla gości - nowatorskie, ale nadal tradycyjne przepisy 

          Zaskocz gości bardziej oryginalnymi daniami nawiązującymi do tradycji. Co to takiego? Mamy dwa genialne przepisy:

          Kremowa zupa dyniowa z prażonymi pestkami dyni - sprawdź przepis 

          Kremowa zupa dyniowa z prażonymi pestkami dyni | Fot. 123RF/Picsel

          Składniki

          • 1 kg dyni 
          • 1 cebula 
          • 2 ząbki czosnku 
          • 500 ml bulionu warzywnego 
          • 200 ml śmietanki kremówki 
          • 2 łyżki masła 
          • sól, pieprz, gałka muszkatołowa 
          • pestki dyni 

           

          Wykonanie: 

          1. Podsmaż cebulę i czosnek na maśle, aż będą miękkie. 
          2. Dodaj pokrojoną dynię i smaż przez kilka minut. 
          3. Zalej bulionem warzywnym i gotuj, aż dynia będzie miękka. 
          4. Zmiksuj zupę na gładki krem. 
          5. Dodaj śmietankę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
          6. Opłucz, osusz i podpraż pestki dyni na suchej patelni. 
          7. Podawaj zupę gorącą, posypaną prażonymi pestkami dyni. 

          Schab ze śliwkami na niedzielny obiad - prosta receptura 

          Schab ze śliwkami na niedzielny obiad | Fot. 123RF/Picsel

          Składniki

          • 1 kg schabu bez kości 
          • 12 śliwek 
          • 2 łyżki oleju 
          • 2 łyżki miodu 
          • 1 łyżka musztardy 
          • sól i pieprz do smaku

          Wykonanie: 

          1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. 
          2. Schab natrzyj solą i pieprzem z obu stron. 
          3. Na rozgrzanej patelni rozgrzej olej i obsmaż schab z obu stron na złocisty kolor. 
          4. Przełóż schab do naczynia żaroodpornego. 
          5. Wymieszaj w miseczce miód i musztardę, a następnie posmaruj schab z obu stron tą mieszanką. 
          6. Włóż śliwki do naczynia wokół schabu. 
          7. Piecz przez około 1,5-2 godziny, aż schab będzie miękki i dobrze przypieczony, a śliwki zaczną się rozpadać. 
          8. Wyjmij schab z piekarnika, pokrój na plastry i podawaj z sosem powstałym podczas pieczenia oraz duszonymi śliwkami. 

          Innowacyjne dania dla gości na niedzielny obiad 

          Mamy dla ciebie też bardzo oryginalne przepisy. Twoi goście z pewnością nie spodziewają się takich dań.  

          Zupa krem z buraka z mleczkiem kokosowym 

          Zupa krem z buraka z mleczkiem kokosowym | Fot. 123RF/Picsel

          Składniki

          • 4 średnie buraki (obrane i pokrojone w kostkę) 
          • 1 cebula (posiekana) 
          • 2 ząbki czosnku (posiekane)
          • 400 ml bulionu warzywnego 
          • 400 ml mleczka kokosowego 
          • 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek 
          • sok z 1/2 cytryny 
          • sól i pieprz do smaku 

          Wykonanie: 

          1. Podsmaż cebulę i czosnek na oleju kokosowym lub oliwie. 
          2. Dodaj pokrojone buraki i smaż przez kilka minut.
          3. Wlej bulion warzywny i gotuj, aż buraki zmiękną. 
          4. Zmiksuj zupę na gładki krem. 
          5. Dodaj mleczko kokosowe i podgrzewaj. 
          6. Dopraw zupę sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 
          7. Podawaj ciepłą zupę kremową z buraków. 

          Krewetki w tempurze z egzotycznym sosem 

          Krewetki w tempurze z egzotycznym sosem | Fot. 123RF/Picsel

            Składniki

            • 400 g krewetek
            • 1 szklanka mąki pszennej 
            • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 
            • 1/4 szklanki skrobi kukurydzianej 
            • 1/2 łyżeczki soli 
            • 1/4 łyżeczki pieprzu 
            • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
            • 1 szklanka zimnej wody gazowanej 
            • olej do smażenia 

              Sos egzotyczny: 

              • 1 mango (pokrojone w kostkę) 
              • sok i skórka z limonki 
              • 1 łyżeczka startego imbiru 
              • 1 łyżka sosu sojowego
              • 1 łyżka miodu
              • opcjonalnie: 1/2 łyżeczki płatków chili 

                Wykonanie: 

                1. Wymieszaj mąki, sól, pieprz i proszek do pieczenia. Dodaj wodę gazowaną i wymieszaj. 
                2. Zamocz krewetki w cieście tempura, a następnie smaż je na rozgrzanym oleju do momentu, aż staną się złociste. 
                3. W blenderze zmiksuj mango, sok i skórkę z limonki, imbir, sos sojowy, miód i opcjonalnie płatki chili. 
                4. Podawaj krewetki z sosem egzotycznym jako dip. 

                Wegetariański niedzielny obiad dla gości 

                Mamy dla ciebie też ciekawe przepisy na wege obiady dla niedzielnych gości. Sprawdź:

                Przepis na wege rosół 

                Przepis na wege rosół | Fot. 123RF/Picsel

                  Składniki

                  • 1 duża cebula (pokrojona na ćwiartki)
                  • 2 marchewki (pokrojone na plastry)
                  • 2 łodygi selera naciowego (pokrojone na kawałki)
                  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
                  • 1 liść laurowy 
                  • 1 łyżeczka suszonego majeranku 
                  • 1 łyżeczka suszonego tymianku 
                  • 1 litr bulionu warzywnego 
                  • sól i pieprz do smaku 
                  • natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie) 

                       

                      Wykonanie: 

                      1. W dużym garnku podsmaż cebulę i czosnek na odrobinie oleju, aż będą miękkie i lekko zarumienione. 
                      2. Dodaj marchewki, seler naciowy, liść laurowy, majeranek i tymianek. Smaż przez kilka minut. 
                      3. Zalej wszystko bulionem warzywnym i gotuj na średnim ogniu przez około 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. 
                      4. Dopraw rosół solą i pieprzem do smaku. 
                      5. Zdejmij liść laurowy. 
                      6. Przed podaniem, udekoruj rosół świeżą natką pietruszki, jeśli chcesz. 

                      Prosty przepis na kotlety z zielonej soczewicy (podaj z ziemniakami i surówką) 

                      Kotlety z zielonej soczewicy | Fot. 123RF/Picsel

                      Składniki

                      • 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy 
                      • 1 cebula, drobno posiekana 
                      • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 
                      • 1 łyżka sosu sojowego 
                      • 1 łyżka mąki 
                      • 1 łyżeczka suszonego tymianku 
                      • 1 łyżeczka papryki w proszku 
                      • sól i pieprz do smaku 
                      • olej do smażenia 

                       

                      Wykonanie: 

                      1. W misce połącz ugotowaną soczewicę, posiekaną cebulę, czosnek, sos sojowy, mąkę, tymianek i paprykę w proszku. 
                      2. Dopraw masę solą i pieprzem do smaku. 
                      3. Uformuj z masy kotlety o żądanej wielkości.
                      4. Rozgrzej olej na patelni. 
                      5. Smaż kotlety na średnim ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony, aż staną się chrupiące i złociste. 
                      6. Wyjmij kotlety z patelni i odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. 

                         

                        Źródło: Smaker.pl

                        Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

                        Zobacz także:

                        Ta przekąska walczy z cukrzycą, cholesterolem, otyłością. Wystarczą tylko dwa składniki »

                        Genialny patent na kurki. Będą czyste w kilka chwil »

                        Rozmaryn i oregano lekiem na cukrzycę? Badania naukowców dają nadzieję »

                        Komentarze

                        Ostatnio komentowane przepisy

                        Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

                        Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

                        Odsłon: 1265

                        30 min
                        8
                        15 min
                        23
                        Zupy Rosół drobiowo - wołowy

                        Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

                        Odsłon: 193

                        15 min
                        8

                        Polecane artykuły

                        Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

                        Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

                        2
                        Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

                        W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

                        1
                        Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

                        Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

                        0
                        Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

                        Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

                        8