Spis treści:
- Niedzielny obiad dla gości - tylko rosół i schabowe?
- Co na niedzielny obiad dla gości - przepisy i wykonanie w wersji tradycyjnej
- Niedzielny obiad dla gości - nowatorskie, ale nadal tradycyjne przepisy
- Innowacyjne dania dla gości na niedzielny obiad
- Wegetariański niedzielny obiad dla gości
Co na niedzielny obiad dla gości? Przepisy i wykonanie wcale nie muszą być skomplikowane, jeśli chcemy osiągnąć prawdziwy kulinarny majstersztyk. Wystarczy skorzystać z poniższych przepisów albo tylko się nimi zainspirować.
Niedzielny obiad dla gości - tylko rosół i schabowe?
Rosół i kotlet schabowy z ziemniakami i surówką to prawdziwy klasyk na niedzielny obiad. Jeżeli chcesz mieć pewność, że goście będą zadowoleni - postaw na tradycyjne dania. Pamiętaj jednak o wegetarianach. Możesz przygotować te popularne potrawy w wydaniach bezmięsnych. Rosół ugotuj z samych warzyw i przypraw, a zamiast klasycznych kotletów, przygotuj te sojowe.
Niemniej jednak zachęcamy do wyjścia poza schemat. Można przygotować bardziej wysublimowane dania, które nadal będą zgodne z kubkami smakowymi gości. Możesz też całkowicie zaszaleć i wybrać coś niespodziewanego, np. kuchnię azjatycką. Pamiętaj jednak, że ostatnia opcja jest dość ryzykowna, zwłaszcza jeśli masz gościć osoby w średnim wieku i starsze.
Co na niedzielny obiad dla gości - przepisy i wykonanie w wersji tradycyjnej
Rosół i schabowe - to właśni chcesz podać gościom na niedzielny obiad? Mamy dla ciebie proste w realizacji przepisy:
Rosół z kurczaka na niedzielny obiad
Rosół z kurczaka na niedzielny obiad | Fot. 123RF/Picsel
Składniki
- 1 kg kurczaka (z kośćmi i skórą)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 2 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Kurczaka umieść w dużym garnku.
- Dodaj obrane i umyte warzywa oraz przyprawy.
- Zalej składniki zimną wodą, tak aby przykryła całość.
- Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny. Regularnie usuwaj powstającą pianę.
- Po upływie czasu wyjmij kurczaka z bulionu i oddziel mięso od kości. Pokrój mięso na mniejsze kawałki.
- Przecedź bulion przez sitko, aby pozbyć się warzyw i czosnku. Dopraw go solą i pieprzem według własnego smaku.
- Do gotowego bulionu dodaj pokrojone mięso z kurczaka.
- Podawaj rosół z posiekaną natką pietruszki.
Szybki przepis na schabowe
Szybki przepis na schabowe | Fot. 123RF/Picsel
Składniki
Porcja dla 4 osób:
- 4 kotlety schabowe
- 2 jajka
- mąka pszenna
- bułka tarta
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Rozbij jajka w niezbyt głębokim talerzu i roztrzep je widelcem (możesz użyć trzepaczki). Na drugim talerzu umieść mąkę, a na trzecim bułkę tartą.
- Kotlety schabowe dokładnie osusz i przypraw solą i pieprzem z obu stron.
- Każdy kotlet obtaczaj najpierw w mące, następnie zanurz w roztrzepanym jajku i na koniec panieruj w bułce tartej, delikatnie dociskając, aby panierka się przykleiła.
- Na dużej patelni rozgrzej olej.
- Smaż kotlety po 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się złociste i chrupiące.
- Po usmażeniu wyłóż kotlety na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Podawaj z ziemniakami/frytkami i surówką.
Niedzielny obiad dla gości - nowatorskie, ale nadal tradycyjne przepisy
Zaskocz gości bardziej oryginalnymi daniami nawiązującymi do tradycji. Co to takiego? Mamy dwa genialne przepisy:
Kremowa zupa dyniowa z prażonymi pestkami dyni - sprawdź przepis
Kremowa zupa dyniowa z prażonymi pestkami dyni | Fot. 123RF/Picsel
Składniki
- 1 kg dyni
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- pestki dyni
Wykonanie:
- Podsmaż cebulę i czosnek na maśle, aż będą miękkie.
- Dodaj pokrojoną dynię i smaż przez kilka minut.
- Zalej bulionem warzywnym i gotuj, aż dynia będzie miękka.
- Zmiksuj zupę na gładki krem.
- Dodaj śmietankę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Opłucz, osusz i podpraż pestki dyni na suchej patelni.
- Podawaj zupę gorącą, posypaną prażonymi pestkami dyni.
Schab ze śliwkami na niedzielny obiad - prosta receptura
Schab ze śliwkami na niedzielny obiad | Fot. 123RF/Picsel
Składniki
- 1 kg schabu bez kości
- 12 śliwek
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Schab natrzyj solą i pieprzem z obu stron.
- Na rozgrzanej patelni rozgrzej olej i obsmaż schab z obu stron na złocisty kolor.
- Przełóż schab do naczynia żaroodpornego.
- Wymieszaj w miseczce miód i musztardę, a następnie posmaruj schab z obu stron tą mieszanką.
- Włóż śliwki do naczynia wokół schabu.
- Piecz przez około 1,5-2 godziny, aż schab będzie miękki i dobrze przypieczony, a śliwki zaczną się rozpadać.
- Wyjmij schab z piekarnika, pokrój na plastry i podawaj z sosem powstałym podczas pieczenia oraz duszonymi śliwkami.
Innowacyjne dania dla gości na niedzielny obiad
Mamy dla ciebie też bardzo oryginalne przepisy. Twoi goście z pewnością nie spodziewają się takich dań.
Zupa krem z buraka z mleczkiem kokosowym
Zupa krem z buraka z mleczkiem kokosowym | Fot. 123RF/Picsel
Składniki
- 4 średnie buraki (obrane i pokrojone w kostkę)
- 1 cebula (posiekana)
- 2 ząbki czosnku (posiekane)
- 400 ml bulionu warzywnego
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Podsmaż cebulę i czosnek na oleju kokosowym lub oliwie.
- Dodaj pokrojone buraki i smaż przez kilka minut.
- Wlej bulion warzywny i gotuj, aż buraki zmiękną.
- Zmiksuj zupę na gładki krem.
- Dodaj mleczko kokosowe i podgrzewaj.
- Dopraw zupę sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Podawaj ciepłą zupę kremową z buraków.
Krewetki w tempurze z egzotycznym sosem
Krewetki w tempurze z egzotycznym sosem | Fot. 123RF/Picsel
Składniki
- 400 g krewetek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki skrobi kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka zimnej wody gazowanej
- olej do smażenia
Sos egzotyczny:
- 1 mango (pokrojone w kostkę)
- sok i skórka z limonki
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- opcjonalnie: 1/2 łyżeczki płatków chili
Wykonanie:
- Wymieszaj mąki, sól, pieprz i proszek do pieczenia. Dodaj wodę gazowaną i wymieszaj.
- Zamocz krewetki w cieście tempura, a następnie smaż je na rozgrzanym oleju do momentu, aż staną się złociste.
- W blenderze zmiksuj mango, sok i skórkę z limonki, imbir, sos sojowy, miód i opcjonalnie płatki chili.
- Podawaj krewetki z sosem egzotycznym jako dip.
Wegetariański niedzielny obiad dla gości
Mamy dla ciebie też ciekawe przepisy na wege obiady dla niedzielnych gości. Sprawdź:
Przepis na wege rosół
Przepis na wege rosół | Fot. 123RF/Picsel
Składniki
- 1 duża cebula (pokrojona na ćwiartki)
- 2 marchewki (pokrojone na plastry)
- 2 łodygi selera naciowego (pokrojone na kawałki)
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)
Wykonanie:
- W dużym garnku podsmaż cebulę i czosnek na odrobinie oleju, aż będą miękkie i lekko zarumienione.
- Dodaj marchewki, seler naciowy, liść laurowy, majeranek i tymianek. Smaż przez kilka minut.
- Zalej wszystko bulionem warzywnym i gotuj na średnim ogniu przez około 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Dopraw rosół solą i pieprzem do smaku.
- Zdejmij liść laurowy.
- Przed podaniem, udekoruj rosół świeżą natką pietruszki, jeśli chcesz.
Prosty przepis na kotlety z zielonej soczewicy (podaj z ziemniakami i surówką)
Kotlety z zielonej soczewicy | Fot. 123RF/Picsel
Składniki
- 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
- W misce połącz ugotowaną soczewicę, posiekaną cebulę, czosnek, sos sojowy, mąkę, tymianek i paprykę w proszku.
- Dopraw masę solą i pieprzem do smaku.
- Uformuj z masy kotlety o żądanej wielkości.
- Rozgrzej olej na patelni.
- Smaż kotlety na średnim ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony, aż staną się chrupiące i złociste.
- Wyjmij kotlety z patelni i odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Ta przekąska walczy z cukrzycą, cholesterolem, otyłością. Wystarczą tylko dwa składniki »
Genialny patent na kurki. Będą czyste w kilka chwil »
Rozmaryn i oregano lekiem na cukrzycę? Badania naukowców dają nadzieję »