Spis treści:
Twardy schab, gumowaty gulasz z wołowiny - to największa zmora każdego kucharza. Aby uchronić się przed kulinarnym koszmarem, warto poznać sposoby na miękkie mięso. Jeden z nich wymaga zastosowania owocu. Dlaczego kiwi zmiękcza mięso i jak użyć go do soczystej marynaty?
Sprawdź także: Domowe konserwy biwakowe jak z PRL-u. Najlepsze 8 przepisów. Sprawdź, jak je zrobić
Jakie właściwości ma kiwi?
Warto wiedzieć, że kiwi to nie tylko świetny sposób na miękkie mięso, ale też spora dawka witamin C i E. Co więcej, charakteryzuje się dużą gęstością odżywczą - 100 gramów niskokalorycznego owocu (czyli w przybliżeniu jedna sztuka) zaspokoi ponad 100 proc. zapotrzebowania organizmu na witaminę C. Dostarcza organizmowi również przeciwutleniacze, błonnik pokarmowy i potas.
Jakie właściwości ma kiwi? Przede wszystkim pomoże wzmocnić odporność i zwalczyć infekcje. Obniży zbyt wysoki poziom cholesterolu, wspomaga trawienie i odpowiednią pracę jelit. Przyspiesza spalanie tłuszczu i odchudzanie.
Ponadto, dzięki obecności antyoksydantów, wykazuje działanie przeciwnowotworowe, opóźnia starzenie się komórek i redukuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Kiwi polepsza także jakość i długość snu. Działa moczopędnie, dlatego świetnie oczyszcza organizm.
Dlaczego kiwi zmiękcza mięso?
Mało kto wie, że marynata z kiwi może skutecznie poprawić kruchość schabu czy wołowiny. Dlaczego kiwi zmiękcza mięso? Wszystko za sprawą enzymów proteolitycznych, które rozkładają cząstki białka.
To, co powoduje, że galaretka nie stężeje, jeśli dodamy do niej kiwi, sprawi też, że mięso stanie się soczyste i delikatne. Enzymy zawarte w kiwi rozkładają białka żelujące w galaretce, powodując jej płynność. Jeśli mięso otoczysz zaprawą z kiwi, wydarzy się to samo - białko ulegnie rozkładowi i mięso stanie się bardziej miękkie.
Jak zmiękczyć mięso przy pomocy kiwi? Możesz zamarynować surowe w musie przyrządzonym ze zmiksowanych owoców, soku z kiwi lub obłożyć je plasterkami. Po pewnym czasie wystarczy przyprawić mięso i usmażyć je lub upiec. Możesz też wszystkie niezbędne zioła i przyprawy dodać od razu do pulpy. Mięso marynuj około pół godziny, ale nie więcej niż dwie godziny.
Inne sposoby na miękkie mięso
Nie możesz lub nie chcesz korzystać z kiwi? Nie martw się, są inne sposoby na miękkie mięso. Właściwości zbliżone do tego owocu, mają też ananas, papaja i mango. Również posiadają enzymy, które skutecznie rozbiją białko i uczynią wołowinę czy wieprzowinę bardziej kruchą.
Jeśli nie zależy ci na owocowym dodatku, innym sposobem na miękkie mięso, jest jeszcze marynata z jogurtu, maślanki lub zsiadłego mleka. W nabiale znajdują się naturalne bakterie, które rozkładają tkankę i ścinają białko. Warto nasmarować mięso co najmniej na kilka godzin przed obróbką cieplną.
Źródło: Smaker.pl, dietetycy.org.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Oczyszczający koktajl na lato. Twoja wątroba ci podziękuje »
Sycące danie dla całej rodziny. Przepis na gulasz, który nie ma sobie równych »
Dostarczą witamin, obniżą cholesterol i ciśnienie. Najcenniejsze znalezisko grzybiarzy »