Dania jednogarnkowe

Domowe konserwy biwakowe jak z PRL-u. Najlepsze 8 przepisów. Sprawdź, jak je zrobić

Podczas tegorocznych wakacji czeka cię biwa, a może wybierasz się w daleką podróż samochodem? Jeżeli nieobce ci są wyprawy z własną wałówką, przepisy, które przedstawimy w tym artykule z pewnością cię zainteresują. Domowe konserwy czy mięsa w słoiku to świetna alternatywa dla sklepowych produktów w puszkach. Sprawdź, jak przygotować domowe konserwy na różne sposoby oraz pyszne mięsa ze słoika.

Jak zrobić domowe konserwy? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Przygotowanie domowych przetworów w trakcie lata dla wielu osób jest punktem obowiązkowym. Pyszne dżemy i konfitury z sezonowych owoców, wyraziste i chrupiące ogórki kiszone, czy octowe sałatki to klasyki, których nie może zabraknąć w twojej spiżarni. Niektórzy idą o krok dalej, przygotowując również przeróżne mięsne specjały do słoików. Takie wyroby z powodzeniem możesz zabrać również na wakacje, doskonale sprawdzą się podczas wypadu na urlop, kiedy chcesz mieć pod ręką coś pysznego. W poniższym artykule przedstawimy ci przepisy na domowe konserwy ze słoików. 

Sprawdź także: Jak kisić kapustę? Najlepsza jest według przepisu babci

Domowa konserwa ze słoików 

Domowa konserwa ze słoików to jeden z tych przepisów, które napawają nas nostalgią. Oczywiście musi być zaserwowana na chlebie z  charakterystyczną galaretką, to przysmak, którym niejeden z nas zajadał się w dzieciństwie. Kluczem do tego, aby to danie smakowało wyśmienicie jest oczywiście dobrej jakości mięso, np. karkówka oraz kompozycja przypraw, takich jak: ziele angielskie, czosnek, majeranek, gałka muszkatołowa i pieprz. 

1. Domowa konserwa ze słoika

 Domowa konserwa ze słoika Zobacz przepis

Domowa konserwa ze słoika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wędlina ze słoika z morelami 

Lubisz połączenia mięsa ze słodkimi owocami? Koniecznie wypróbuj przepis na wędlinę z dodatkiem moreli. Co więcej, obecnie trwa sezon na te pyszne, letnie owoce. Dlatego nie czekaj i już dziś zabierz się za przygotowanie tego smakołyku. 

2. Wędlina ze słoika z morelami

 Wędlina ze słoika z morelami Zobacz przepis

Wędlina ze słoika z morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kiełbasa domowa ze słoika

Ten przepis z pewnością spodoba się wszystkim poszukiwaczom przygód, którzy uwielbiają wybierać się na długie wędrówki. Domowa kiełbasa ze słoika będzie doskonale smakować wraz z chlebem jedzona podczas górskiej wycieczki lub biwaku pod namiotem. Do jej przygotowania warto użyć surowej szynki, karkówki lub łopatki oraz surowego boczku. Nie obejdzie się również bez porządnej dawki czosnku. 

3. Kiełbasa domowa ze słoika

 Kiełbasa domowa ze słoika Zobacz przepis

Kiełbasa domowa ze słoika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Konserwa słoikowa 

Jeżeli lubisz wyraziste smaki, ta konserwa będzie idealna dla ciebie. Do jej przygotowania użyto kompozycji aromatycznych przypraw, znajdziesz tu: paprykę słodką, majeranek, liście laurowe, goździki oraz oczywiście sól i pieprz. Najlepszym mięsem do przygotowania tego przepisu będzie łopatka wieprzowa lub karkówka, nie może zabraknąć również cebuli oraz kilku ząbków czosnku. Wyrazistości dodadzą czerwone wino, sos sojowy, miód, musztarda i keczup. Takie mięso ze słoika to prawdziwy rarytas. 

4. Konserwa słoikowa

 Konserwa słoikowa Zobacz przepis

Konserwa słoikowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kotlety mielone do słoika

Nie wszyscy wiedzą, że do słoika można zapakować również kotlety mielone. Takie danie sprawdzi się nie tylko podczas pieszej wycieczki, warto je również mieć je pod ręką, kiedy brakuje ci czasu na gotowanie. Wystarczy ugotować ziemniaki lub pokroić chleb i sycący obiad w kilka minut gotowy. 

5. Kotlety mielone do słoika

 Kotlety mielone do słoika Zobacz przepis

Kotlety mielone do słoika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Konserwa z boczku 

Domowa konserwa z boczku to smakołyk dla tych, którzy nie obawiają się tłustych posiłków w diecie. Świetnie sprawdzi się dla osób na diecie ketogenicznej, czyli wysokotłuszczowej, w tym przepisie wykorzystano, aż dwa kilogramy surowego boczku. Danie dla prawdziwych koneserów. 

6. Konserwa z boczku

 Konserwa z boczku Zobacz przepis

Konserwa z boczku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Konserwa z ćwiartek kurczaka w słoiczku

Konserwa z reguły kojarzy się nam z mięsem wieprzowym, równie dobrze możesz posłużyć się jednak tym z kurczaka. W tym przepisie wykorzystano mięso z ćwiartek kurczaka oraz sporą ilość przypraw: białą gorczycę, paprykę słodką, majeranek, sos sojowy oraz oczywiście pieprz i sól. 

7. Konserwa z ćwiartek kurczaka w słoiczku

 Konserwa z ćwiartek kurczaka w słoiczku Zobacz przepis

Konserwa z ćwiartek kurczaka w słoiczku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Mielonka ze słoika

Dla niektórych osób mielonka była jednym z tych produktów, które musiały pojawić się na kanapkach serwowanych na śniadanie lub kolację. Jeżeli chcesz przypomnieć sobie jej smak, koniecznie zajrzyj do tego przepisu.

8. Mielonka ze słoika

 Mielonka ze słoika Zobacz przepis

Mielonka ze słoika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: opracowanie smaker.pl 

Autor: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Ciasto krówka na biszkopcie. Wypróbuj ten znakomity przepis »

Jedz, by opóźnić procesy starzenia. Dermatolog wylicza kluczowe produkty »

Smak ogórka wykręca buzię? Prawdopodobnie obierasz go źle »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
5
30 min
3
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Miąższ tych grzybów ma mnóstwo witaminy D i białka. Co najlepiej zrobić z kozaków?

Miąższ kozaków to prawdziwa skarbnica białka, co czyni je idealnym wyborem dla osób szukających zdrowych i sycących składników w swojej diecie. Te...

1
Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

7
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

9