Spis treści:
- Domowa konserwa ze słoików
- Wędlina ze słoika z morelami
- Kiełbasa domowa ze słoika
- Konserwa słoikowa
- Kotlety mielone do słoika
Przygotowanie domowych przetworów w trakcie lata dla wielu osób jest punktem obowiązkowym. Pyszne dżemy i konfitury z sezonowych owoców, wyraziste i chrupiące ogórki kiszone, czy octowe sałatki to klasyki, których nie może zabraknąć w twojej spiżarni. Niektórzy idą o krok dalej, przygotowując również przeróżne mięsne specjały do słoików. Takie wyroby z powodzeniem możesz zabrać również na wakacje, doskonale sprawdzą się podczas wypadu na urlop, kiedy chcesz mieć pod ręką coś pysznego. W poniższym artykule przedstawimy ci przepisy na domowe konserwy ze słoików.
Sprawdź także: Jak kisić kapustę? Najlepsza jest według przepisu babci
Domowa konserwa ze słoików
Domowa konserwa ze słoików to jeden z tych przepisów, które napawają nas nostalgią. Oczywiście musi być zaserwowana na chlebie z charakterystyczną galaretką, to przysmak, którym niejeden z nas zajadał się w dzieciństwie. Kluczem do tego, aby to danie smakowało wyśmienicie jest oczywiście dobrej jakości mięso, np. karkówka oraz kompozycja przypraw, takich jak: ziele angielskie, czosnek, majeranek, gałka muszkatołowa i pieprz.
1. Domowa konserwa ze słoika
Zobacz przepisDomowa konserwa ze słoika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wędlina ze słoika z morelami
Lubisz połączenia mięsa ze słodkimi owocami? Koniecznie wypróbuj przepis na wędlinę z dodatkiem moreli. Co więcej, obecnie trwa sezon na te pyszne, letnie owoce. Dlatego nie czekaj i już dziś zabierz się za przygotowanie tego smakołyku.
2. Wędlina ze słoika z morelami
Zobacz przepisWędlina ze słoika z morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kiełbasa domowa ze słoika
Ten przepis z pewnością spodoba się wszystkim poszukiwaczom przygód, którzy uwielbiają wybierać się na długie wędrówki. Domowa kiełbasa ze słoika będzie doskonale smakować wraz z chlebem jedzona podczas górskiej wycieczki lub biwaku pod namiotem. Do jej przygotowania warto użyć surowej szynki, karkówki lub łopatki oraz surowego boczku. Nie obejdzie się również bez porządnej dawki czosnku.
3. Kiełbasa domowa ze słoika
Zobacz przepisKiełbasa domowa ze słoika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Konserwa słoikowa
Jeżeli lubisz wyraziste smaki, ta konserwa będzie idealna dla ciebie. Do jej przygotowania użyto kompozycji aromatycznych przypraw, znajdziesz tu: paprykę słodką, majeranek, liście laurowe, goździki oraz oczywiście sól i pieprz. Najlepszym mięsem do przygotowania tego przepisu będzie łopatka wieprzowa lub karkówka, nie może zabraknąć również cebuli oraz kilku ząbków czosnku. Wyrazistości dodadzą czerwone wino, sos sojowy, miód, musztarda i keczup. Takie mięso ze słoika to prawdziwy rarytas.
Kotlety mielone do słoika
Nie wszyscy wiedzą, że do słoika można zapakować również kotlety mielone. Takie danie sprawdzi się nie tylko podczas pieszej wycieczki, warto je również mieć je pod ręką, kiedy brakuje ci czasu na gotowanie. Wystarczy ugotować ziemniaki lub pokroić chleb i sycący obiad w kilka minut gotowy.
5. Kotlety mielone do słoika
Zobacz przepisKotlety mielone do słoika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Konserwa z boczku
Domowa konserwa z boczku to smakołyk dla tych, którzy nie obawiają się tłustych posiłków w diecie. Świetnie sprawdzi się dla osób na diecie ketogenicznej, czyli wysokotłuszczowej, w tym przepisie wykorzystano, aż dwa kilogramy surowego boczku. Danie dla prawdziwych koneserów.
Konserwa z ćwiartek kurczaka w słoiczku
Konserwa z reguły kojarzy się nam z mięsem wieprzowym, równie dobrze możesz posłużyć się jednak tym z kurczaka. W tym przepisie wykorzystano mięso z ćwiartek kurczaka oraz sporą ilość przypraw: białą gorczycę, paprykę słodką, majeranek, sos sojowy oraz oczywiście pieprz i sól.
7. Konserwa z ćwiartek kurczaka w słoiczku
Zobacz przepisKonserwa z ćwiartek kurczaka w słoiczku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Mielonka ze słoika
Dla niektórych osób mielonka była jednym z tych produktów, które musiały pojawić się na kanapkach serwowanych na śniadanie lub kolację. Jeżeli chcesz przypomnieć sobie jej smak, koniecznie zajrzyj do tego przepisu.
Źródła: opracowanie smaker.pl
Autor: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Ciasto krówka na biszkopcie. Wypróbuj ten znakomity przepis »
Jedz, by opóźnić procesy starzenia. Dermatolog wylicza kluczowe produkty »