Dania jednogarnkowe

Jak kisić kapustę? Najlepsza jest według przepisu babci

Lato to czas przygotowywania przetworów. Każda wytrawna gospodyni z pewnością zadba, aby w jej spiżarni znalazła się domowa kapusta kiszona. Nie tylko świetnie smakuje w bigosie, kapuśniaku, czy podana wraz z ziemniakami i kotletem, ma również rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie. Sprawdź, jakie właściwości ma ten przysmak ze słoików oraz jak kisić kapustę.

Najlepszy patent na kiszoną kapustę | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kapusta kiszona jest produktem nieco kontrowersyjnym, jedni mogą zajadać się nią niemal codziennie, inni, czując jej zapach kręcą nosem. Dietetycy są jednak zgodni, kapusta kiszona to niezwykle zdrowy produkt, który genialnie wspiera pracę układu pokarmowego. Oczywiście najlepsza kiszona kapusta to ta przygotowana domowymi metodami. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak kisić kapustę kiszoną, aby smakowała jak ta z przepisu babci. 

Sprawdź także: Hit do słoików na cały rok. Jak zrobić kiszony czosnek?

Jakie właściwości ma kiszona kapusta?

Spożywanie kiszonej kapusty ma korzystny wpływ na organizm. Przede wszystkim ceniona jest ze względu na swoje właściwości probiotyczne, dzięki czemu wspiera mikroflorę jelitową, dbając tym samym o odporność organizmu. Co więcej, jedzenie kiszonej kapusty to sposób na dostarczenie sobie błonnika pokarmowego, wpływa on na prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom, a także wpływa na obniżenie poziomu "złego cholesterolu" oraz cukru we krwi. Co więcej, kapusta kiszona jest polecana osobom, które borykają się z chorobą wrzodową. 

Kiszona kapusta to również doskonały produkt dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy, nie tylko jest niskokaloryczna, ale i pozytywnie wpływa na przemianę materii. Jest również świetnym źródłem witaminy C, tych z grupy B, A oraz E, a także substancji mineralnych, magnezu, żelaza, wapnia i potasu. Wysoka zawartość witaminy C wspiera układ immunologiczny, witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego, natomiast witamina A dba o zdrowie oczu, chroniąc je przed chorobami. Jedzenie kapusty kiszonej to także sposób na zadbanie o urodę, witamina E wpływa na piękną skórę, a także wzmacnia włosy i paznokcie. 

Obecność potasu i magnezu korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, wspiera pracę serca, a także reguluje ciśnienie krwi. Natomiast wapń pomaga zadbać o mocne zęby i kości. Warto wspomnieć również o tym, że w kapuście kiszonej znajdują się przeciwutleniacze, które wspierają walkę organizmu z wolnymi rodnikami, działają przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. 

Jak kisić kapustę? Przepis babci

Do przygotowania klasycznej kiszonej kapusty przypominającej w smaku tę, którą robiły nasze babcie, będziesz potrzebować: pięć kilogramów białej kapusty, pół kilograma marchewki, łyżeczkę kminku oraz 100 g soli. 

Zacznij od umycia kapusty, warto pozbyć się z niej zewnętrznych liści oraz wewnętrznego głąba. Następnie poszatkuj kapustę i przełóż ją do miski. Marchewkę, umyj, obierz i zetrzyj na tarce, dodaj do kapusty. Zasyp całość solą, możesz także dodać łyżeczkę kminku. Wszystko dokładnie wymieszaj i ugnieć, odstaw na kilka godzin. W międzyczasie warto dwa razy wymieszać kapustę, dodatkowo ją dogniatając.  

Kapustę włóż do wyparzonych słoików, mocno ją ubijając, napełnij naczynie do ok. 80 proc. Lekko dokręć pokrywki słoików, tak aby gazy tworzące się podczas fermentacji mogły swobodnie ulatywać. Słoiki odstaw w chłodne miejsce, proces kiszenia będzie trwał od tygodnia do dwóch. Następnie dokręć słoiki i schowaj je do lodówki.  

Sprawdź, w jaki sposób nasi użytkownicy przygotowują kiszoną kapustę. 

1. Kapusta kiszona

 Kapusta kiszona Zobacz przepis

Kapusta kiszona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kapusta kiszona inaczej

 Kapusta kiszona inaczej Zobacz przepis

Kapusta kiszona inaczej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kapusta kiszona w domu

 Kapusta kiszona w domu Zobacz przepis

Kapusta kiszona w domu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Surówka z kapusty kiszonej

 Surówka z kapusty kiszonej Zobacz przepis

Surówka z kapusty kiszonej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kapusta kiszona z porem

 Kapusta kiszona z porem Zobacz przepis

Kapusta kiszona z porem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kapusta kiszona w słoiki

 Kapusta kiszona w słoiki Zobacz przepis

Kapusta kiszona w słoiki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kapusta kiszona zasmażana

 Kapusta kiszona zasmażana Zobacz przepis

Kapusta kiszona zasmażana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kapusta kiszona w słoikach

 Kapusta kiszona w słoikach Zobacz przepis

Kapusta kiszona w słoikach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Surówka z kapusty kiszonej

 Surówka z kapusty kiszonej Zobacz przepis

Surówka z kapusty kiszonej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: medonet.pl, dietetycy.org.pl, opracowanie własne

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Ciasto krówka na biszkopcie. Wypróbuj ten znakomity przepis »

Jedz, by opóźnić procesy starzenia. Dermatolog wylicza kluczowe produkty »

Smak ogórka wykręca buzię? Prawdopodobnie obierasz go źle »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
25
Sałatki Surówka z kapusty pekińskiej

Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych olejem i sokiem z cytryny.

Odsłon: 36

15 min
1

Przepis dnia

Dania główne Pieczonki w papilotkach

Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...

Odsłon: 14481

30 min
18

Polecane artykuły

Informacje Miąższ tych grzybów ma mnóstwo witaminy D i białka. Co najlepiej zrobić z kozaków?

Miąższ kozaków to prawdziwa skarbnica białka, co czyni je idealnym wyborem dla osób szukających zdrowych i sycących składników w swojej diecie. Te...

1
Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

7
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

9