Spis treści:
Kapusta kiszona jest produktem nieco kontrowersyjnym, jedni mogą zajadać się nią niemal codziennie, inni, czując jej zapach kręcą nosem. Dietetycy są jednak zgodni, kapusta kiszona to niezwykle zdrowy produkt, który genialnie wspiera pracę układu pokarmowego. Oczywiście najlepsza kiszona kapusta to ta przygotowana domowymi metodami. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak kisić kapustę kiszoną, aby smakowała jak ta z przepisu babci.
Sprawdź także: Hit do słoików na cały rok. Jak zrobić kiszony czosnek?
Jakie właściwości ma kiszona kapusta?
Spożywanie kiszonej kapusty ma korzystny wpływ na organizm. Przede wszystkim ceniona jest ze względu na swoje właściwości probiotyczne, dzięki czemu wspiera mikroflorę jelitową, dbając tym samym o odporność organizmu. Co więcej, jedzenie kiszonej kapusty to sposób na dostarczenie sobie błonnika pokarmowego, wpływa on na prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom, a także wpływa na obniżenie poziomu "złego cholesterolu" oraz cukru we krwi. Co więcej, kapusta kiszona jest polecana osobom, które borykają się z chorobą wrzodową.
Kiszona kapusta to również doskonały produkt dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy, nie tylko jest niskokaloryczna, ale i pozytywnie wpływa na przemianę materii. Jest również świetnym źródłem witaminy C, tych z grupy B, A oraz E, a także substancji mineralnych, magnezu, żelaza, wapnia i potasu. Wysoka zawartość witaminy C wspiera układ immunologiczny, witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego, natomiast witamina A dba o zdrowie oczu, chroniąc je przed chorobami. Jedzenie kapusty kiszonej to także sposób na zadbanie o urodę, witamina E wpływa na piękną skórę, a także wzmacnia włosy i paznokcie.
Obecność potasu i magnezu korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, wspiera pracę serca, a także reguluje ciśnienie krwi. Natomiast wapń pomaga zadbać o mocne zęby i kości. Warto wspomnieć również o tym, że w kapuście kiszonej znajdują się przeciwutleniacze, które wspierają walkę organizmu z wolnymi rodnikami, działają przeciwstarzeniowo i antynowotworowo.
Jak kisić kapustę? Przepis babci
Do przygotowania klasycznej kiszonej kapusty przypominającej w smaku tę, którą robiły nasze babcie, będziesz potrzebować: pięć kilogramów białej kapusty, pół kilograma marchewki, łyżeczkę kminku oraz 100 g soli.
Zacznij od umycia kapusty, warto pozbyć się z niej zewnętrznych liści oraz wewnętrznego głąba. Następnie poszatkuj kapustę i przełóż ją do miski. Marchewkę, umyj, obierz i zetrzyj na tarce, dodaj do kapusty. Zasyp całość solą, możesz także dodać łyżeczkę kminku. Wszystko dokładnie wymieszaj i ugnieć, odstaw na kilka godzin. W międzyczasie warto dwa razy wymieszać kapustę, dodatkowo ją dogniatając.
Kapustę włóż do wyparzonych słoików, mocno ją ubijając, napełnij naczynie do ok. 80 proc. Lekko dokręć pokrywki słoików, tak aby gazy tworzące się podczas fermentacji mogły swobodnie ulatywać. Słoiki odstaw w chłodne miejsce, proces kiszenia będzie trwał od tygodnia do dwóch. Następnie dokręć słoiki i schowaj je do lodówki.
Sprawdź, w jaki sposób nasi użytkownicy przygotowują kiszoną kapustę.
2. Kapusta kiszona inaczej
Zobacz przepisKapusta kiszona inaczej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Kapusta kiszona w domu
Zobacz przepisKapusta kiszona w domu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Surówka z kapusty kiszonej
Zobacz przepisSurówka z kapusty kiszonej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kapusta kiszona z porem
Zobacz przepisKapusta kiszona z porem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Kapusta kiszona w słoiki
Zobacz przepisKapusta kiszona w słoiki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Kapusta kiszona zasmażana
Zobacz przepisKapusta kiszona zasmażana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Kapusta kiszona w słoikach
Zobacz przepisKapusta kiszona w słoikach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Surówka z kapusty kiszonej
Zobacz przepisSurówka z kapusty kiszonej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: medonet.pl, dietetycy.org.pl, opracowanie własne
Autor: Anna Hutek
Zobacz także:
Ciasto krówka na biszkopcie. Wypróbuj ten znakomity przepis »
Jedz, by opóźnić procesy starzenia. Dermatolog wylicza kluczowe produkty »