Dania jednogarnkowe

Jakie masy pasują do tortu orzechowego? Biszkopt w duecie z tymi kremami daje niebiańskie połączenie

W krainie deserów tort orzechowy zajmuje szczególne miejsce, a wybór odpowiedniego kremu to klucz do kulinarnej doskonałości. Oczywiście podstawą idealnego tortu jest dobrze wypieczony, puszysty biszkopt. Pasować będzie tu masa z dodatkiem orzechów, kajmaku, oraz serka mascarpone. W poniższym artykule znajdziesz przepis na orzechowy biszkopt, który zawsze wychodzi oraz propozycję kilku kremów, które idealnie uzupełnią ten deser.

Najlepsze kremy do tortu orzechowego | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Biszkopt orzechowy doskonale łączy się z różnorodnymi kremami, takimi jak krem z kajmakiem, czy czekoladowy, nadając każdemu deserowi niepowtarzalny charakter. Eksplorujcie kulinarne możliwości, łącząc biszkopt orzechowy z najwykwintniejszymi kremami, by stworzyć swoje własne arcydzieło. Sprawdź, jak zrobić kremy do tortu orzechowego. 

 Sprawdź także: Chałwa nie musi tuczyć. Zrób domową chałwę w wersji fit, która... pomaga schudnąć

Przepis na orzechowy biszkopt – zawsze wychodzi 

Biszkopt orzechowy to wyjątkowa wariacja klasycznego biszkoptu, wzbogacona intensywnym smakiem orzechów. Przygotowanie biszkoptu orzechowego nie tylko podniesie kulinarny poziom waszego wypieku, ale również nada mu charakterystycznego smaku, który wyróżni się wśród innych bladych ciast. Mamy dla was przygotowany sprawdzony, zjedzony i polecany przepis na orzechowy biszkopt. Zawsze wychodzi, ale jednak wymaga odrobiny wysiłku. 

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 170 stopni z grzaniem góra-dół i wyłożenia formy papierem do pieczenia. Oddzielcie żółtka od białek najstaranniej jak, potraficie. Białko razem z solą ubijajcie w dużej misce do momentu, aż stanie się sztywne. Pamiętajcie o tym, żeby białko nie miało styczności z wodą lub tłuszczem, dlatego dokładnie wytrzyjcie miskę. Do sztywnej już piany dodajcie 2 duże łyżki cukru i ubijajcie jeszcze 10 minut. W osobnym naczyniu ubijcie żółtka z 60 gramami cukru pudru. Jeżeli nie macie wagi, pół szklanki powinno dać podobny efekt. Ubijajcie aż do powstania jasnego, puszystego kogla-mogla. Powinno wam to zająć około 10 minut. 

Następnie posiekajcie dokładnie 200 g orzechów włoskich i wymieszajcie z dwiema czubatymi łyżkami bułki tartej i łyżką kaszy manny. Mieszankę dodajcie w kilku porcjach tak, żeby nie dodać wszystkiego jednocześnie do ubitych żółtek, po każdym dodaniu dokładnie wymieszać. Następnie wymieszaną już masę dodajcie powoli łyżką do sztywnej piany i tak samo dokładnie wymieszajcie po każdym dodaniu. Delikatnie, aby piana nie opadła. Gotową masę przelejcie do formy i pieczcie ok. 40 minut. Najlepiej położyć na środkowej półce w piecu, żeby biszkopt równo się upiekł zarówno na dole jak i na górze.   

Jakie masy pasują do tortu orzechowego? 

Przygotowując tort orzechowy, wybór odpowiedniej masy ma kluczowe znaczenie dla osiągnięcia doskonałego smaku i tekstury. Ostateczny wybór zależy od gustu, ale odpowiednio dobrana masa do tortu orzechowego może uczynić każdy kęs niezapomnianym smakowym doświadczeniem. Przygotowaliśmy dla was kilka wyjątkowych kremów, żebyście mogli zobaczyć, jakie masy pasują do tortu orzechowego.  

Masa z masła orzechowego i kajmaku 

Moglibyśmy jeść ten krem palcami prosto z miski, bez końca. Osoba, która wpadła na pomysł, żeby połączyć te trzy składniki, powinna dostać Nobla. Albo przynajmniej proporczyk. Serek mascarpone dodaje elegancji i lekkości, równoważąc bogactwo kajmaku i intensywność masła orzechowego. Połączenie kajmaku, serka mascarpone i masła orzechowego to prawdziwa eksplozja smaków. Na pewno będzie pasować nie tylko do biszkoptu orzechowego. Przepis jest prosty, przygotujcie sobie 400 g kajmaku oraz 400 g masła orzechowego i na to wszystko kilogram serka mascarpone. Wymieszajcie wszystko dokładnie mikserem w misce i gotowe. 

Masa orzechowa 

Krem orzechowy, dzięki swojej konsystencji i intensywnemu smakowi orzechów, nadaje tortowi niepowtarzalnego charakteru. Warstwa kremu orzechowego między biszkoptami sprawia, że każdy kęs tortu staje się wyjątkowo kremowy i pełen aromatu. Jego delikatność łączy się z chrupkością ciasta, tworząc zgrane połączenie smaków i tekstur. Krem w smaku może przypominać cukierki orzechowe. Przygotować ten krem nietrudno, wystarczy przelać 450 ml śmietanki kremówki 30 proc. do wysokiego naczynia. Dodajemy 250 g serka mascarpone i miksujemy, aż masa będzie mocno gęsta. Następnie cały czas miksując, dodajemy po łyżce masło orzechowe, 250 g powinno wystarczyć, a na koniec cztery łyżki cukru pudru. Miksujemy, aż wszystko będzie jednolite. 

Masa śmietankowa 

Krem śmietankowy doskonale komponuje się z biszkoptem orzechowym, tworząc połączenie, które zachwyca podniebienie. Jego delikatna konsystencja równoważy intensywność smaku biszkoptu, tworząc harmonijną całość. Krem śmietankowy jest lekki i pasuje praktycznie do każdego połączenia, zarówno z owocami jak i innymi kremami. W torcie odnajdzie się idealnie, a zrobienie go nie zajmuje wcale dużo czasu. Wystarczy jedynie ubić na sztywno 340 g śmietany kremówki 30 proc. najlepiej schłodzonej. Pod koniec ubijania dodajcie dwie łyżki cukru pudru. Skoro robicie masy do tortu orzechowego to świetnym dodatkiem w takim kremie mogą być posiekane i podpieczone orzechy. 

Masa kawowa 

Nie wszyscy lubią gorycz kawy w swoim deserze, ale tort orzechowy to jeden z tych przysmaków, który doskonale równoważy  ten smak. Intensywność kawy idealnie komponuje się z głębią smaku orzechów, tworząc zgrany duet, który zaspokoi podniebienie miłośników kawy i orzechów. Dodatkowo masa kawowa może być stosowana jako warstwa wewnętrzna, nadzienie lub polewa na wierzchu ciasta, co nadaje mu wyjątkowego charakteru. To doskonały sposób na wyniesienie standardowego ciasta orzechowego na wyższy poziom smaku. Przygotowanie tego kremu wcale nie jest skomplikowane. Zacznijcie od zagotowania szklanki mleka z dwoma łyżkami kawy, jeżeli ktoś bardzo lubi kawę może dodać więcej. Odstawcie do wystudzenia. 

Szklankę cukru i  jedno jajko dobrze utrzyjcie mikserem, dodajcie 200 g masła, a następnie zagotujcie, ciągle mieszając. Po ostudzeniu dodajcie następne 200 g masła o temperaturze pokojowej i znów utrzyjcie. Na koniec, dalej miksując na niskich obrotach, wlejcie powoli rozpuszczoną kawę. Chwile ubijajcie tak, aby masa podwoiła swoją objętość. Gotowe. 

Masa czekoladowa 

Na koniec mamy dla was masę czekoladową, która pasuje chyba do każdego tortu, a zatem też do waszego orzechowego arcydzieła. Intensywność koloru gorzkiej czekolady doskonale komponuje się z jasnym przełamaniem orzecha, tworząc przyjemny dla oka kontrast kolorów, który będzie pięknie wyglądać na waszym torcie. 

Masa czekoladowa to nie tylko dodatek, ale kluczowy gracz w nadawaniu naszemu wypiekowi  głębi, złożoności i niezapomnianego smaku, co czyni go jedną z najczęściej używanych mas przy tortach orzechowych. Przygotowanie tej masy również nie jest skomplikowanym procesem, ale zajmie kilka godzin. Zacznijcie od delikatnego podgrzewania w garnku 200 ml śmietany kremowej 36 proc. Następnie wrzucacie do niej 100 g czekolady gorzkiej i 100 g czekolady mlecznej. Mieszajcie do momentu rozpuszczeniu się czekolady. Następnie przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na trzy do czterech godzin. Schłodzoną masę czekoladową wymieszajcie ze 100 g serka mascarpone i gotowe. 

Z tymi masami wasze wypieki zawsze będą zachwycać bliskich i was samych. Życzymy powodzenia w eksperymentowaniu z łączeniem tych pyszności. 

Źródło: Smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
Dania główne Nuggetsy z kurczaka

Smaczny dodatek do obiadu idealnie komponuje się surówką z kapusty . Pokocha...

Odsłon: 2109

30 min
7
30 min
18
Ciasta Makowiec w cieście francuskim

Miałam w lodówce gotową masę makową, ciasto francuskie i po krótkim namyśle p...

Odsłon: 518

15 min
14

Polecane artykuły

Informacje Nieoceniane źródło dobrego białka. Indyk mielony w 7 wersjach

Indyk mielony to mięso, które powinno zagościć w twoim menu. Jest niskokaloryczne, to doskonałe źródłem zdrowego białka, pełne witamin i minerałów....

2
Informacje Marynowany dereń à la oliwki. Co jeszcze można zrobić z derenia?

Czym wyróżnia się dereń i dlaczego warto go wykorzystać w domowych przetworach? Jakie właściwości kryją jego owoce? I co to właściwie jest słynna d...

23
Informacje MC Smart pod choinkę? Sprawdź, dlaczego to dobry pomysł!

Zastanawiasz się nad idealnym prezentem na święta? Chcesz zaskoczyć bliskich czymś nowoczesnym i funkcjonalnym? MC Smart to odpowiedź na Twoje potr...

0
Informacje Jedzenie na poprawę koncentracji w pracy - zdrowe lunchboxy

W dzisiejszym zabieganym świecie, pełnym obowiązków i wyzwań, utrzymanie wysokiego poziomu koncentracji w pracy jest kluczowe dla efektywności i pr...

0