Ewa_Gotuje

Chałwa nie musi tuczyć. Zrób domową chałwę w wersji fit, która... pomaga schudnąć

Chyba nikogo nie dziwią już przepisy na deser w wersji fit. Okazuje się, że do przygotowania pysznych słodkości wcale nie potrzebujemy tony cukru, mąki i masła. Co daje pozytywne skutki nie tylko dla naszej sylwetki, ale i zdrowia. W poniższym artykule przedstawimy ci przepis na domową chałwę w wersji fit, którą przygotujesz z komosy ryżowej. Poznamy również jej wartości odżywcze i właściwości.

Przepis na domową chałwę w wersji dietetycznej | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Tradycyjna chałwa to deser pochodzący z Iranu, przygotowuje się go również w innych częściach Azji, niektórych krajach śródziemnomorskich, np. w Grecji i Turcji, oraz na Bałkanach. W zależności od regionu świata przygotowywana jest w nieco innej formie, jednak bazą są przeważnie rośliny oleiste, które miażdży się na gładką masę oraz karmel lub miód.

Najczęściej chałwa przygotowywana jest z sezamu, można spotkać również ją w wersji orzechowej, a także z maku, nasion słonecznika, a nawet tartej marchewki. Popularnym dodatkiem do tego słodkiego przysmaku są różnego rodzaju bakalie, pestki i orzechy. Oryginalna chałwa jest słodyczem wysokokalorycznym, w 100 g znajduje się ok. 470 kcal. Jeżeli lubisz zajadać się tym smakołykiem, ale równocześnie dbasz o linię, koniecznie przygotuj chałwę wersji dietetycznej z komosy ryżowej. Sprawdź, jak zrobić domową chałwę w wersji fit.

Sprawdź także: Lepsze niż chrupiąca bułka i najlepsza owsianka. Śniadanie, które pozwoli ci schudnąć

Komosa ryżowa – wartości odżywcze i właściwości

Niewielkie nasiona komosy ryżowej znane są również pod nazwą quinoa oraz ryż peruwiański. Jakie wartości odżywcze ma komosa ryżowa? Obecne są tu witaminy z grupy B oraz witamina E, a także substancje mineralne: magnez, potas, żelazo, wapń i cynk. Roślina ta jest źródłem białka roślinnego, znajdują się w niej także cenne aminokwasy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Znajdziesz tu także nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które mają ogromny wpływa na układ krążenia, dbają o prawidłową pracę serca, chronią je przed chorobami, regulują ciśnienie krwi, a także obniżają zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi. Jedzenie komosy ryżowej pozwala także dostarczyć błonnika pokarmowego, który wpływa na układ pokarmowy, wspiera trawienie, zapobiega zaparciom, odpowiada za uczucie sytości po posiłku, a także pozwala przyspieszyć przemianę materii. Co więcej, błonnik pomaga zadbać o prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi. 

W składzie komosy ryżowej znajduje się sporo wapnia, dzięki czemu regularne jej spożywanie pomoże wzmocnić kości i zęby. Obecny w niej potas pomaga regulować ciśnienie krwi. Natomiast witamina E, zwana również witaminą młodości, działa przeciwstarzeniowo korzystnie wpłynie na kondycję skóry, a także wygląd włosów i paznokci. Natomiast witaminy z grupy B w niej zawarte zadbają o układ nerwowy. Quinoa ma również działanie wspierające odporność organizmu. Co więcej, ma niski indeks glikemiczny, będzie doskonałą opcją dla osób z cukrzycą, insulinoopornością oraz tych, które są na diecie. Zawiera również flawonoidy, które wykazują działanie antyoksydacyjne, mają właściwości przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. 

Domowa chałwa w wersji fit – przepis

Quinoa z reguły wykorzystywana jest do dań wytrawnych, ale można również wyczarować z niej wyśmienity deser. Ma przyjemny, lekko orzechowy posmak, dzięki czemu idealnie sprawdzi się w tym smakołyku. Ponadto w 100 g komosy jest tylko 370 kcal. Do przygotowania domowej chałwy w wersji fit, będziesz potrzebować: 65 g komosy ryżowej, 25 g mielonych ziaren sezamu, 130 ml mleka kokosowego, ok. 100 ml wody, oraz łyżkę ulubionego słodzika. 

Komosę ryżową wypłucz, a następnie przełóż ja do garnka, dolej mleko i wodą, a także dodaj wybrany słodzik. Do posłodzenia deseru możesz użyć miodu lub zastąpić go erytrytolem, ksylitolem lub stewią. Gotuj całość przez ok. 15 minut, mieszając co jakiś czas. W razie potrzeby dolej odrobinę więcej wody, jednak masa powinna być dosyć gęsta. Wyłącz grzanie i pozostaw quinoę do ostygnięcia. Dodaj sezam i zmiksuj na gładką masę. Przełóż do miseczki i odstaw na chwilę do lodówki. 

Źródło: zywienie.medonet.pl, /odzywianie.wprost.pl, Smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Osiem zdrowotnych wskazań do stosowania rumianku. Zawsze miej go w domu »

Okna nie muszą parować podczas gotowania. Jak tego uniknąć? »

Kluski przygotujesz w kwadrans. Treściwy obiad, kiedy nie masz siły po pracy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 49

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0