Lepsze niż chrupiąca bułka i najlepsza owsianka. Śniadanie, które pozwoli ci schudnąć

Wydaje ci się, że ciągle jesteś na diecie, jednak kilogramy wcale nie lecą w dół? Przyczyną jest prawdopodobnie nadwyżka kaloryczna, to właśnie spożywanie zbyt dużej liczby kalorii w stosunku do naszego zapotrzebowania odpowiada za wzrost masy ciała. Dlatego, jeżeli chcesz zgubić zbędną oponkę, na początek warto przyjrzeć się swojej diecie. Sprawdź, co jeść na śniadanie, żeby schudnąć oraz jakie produkty ułatwią ci odchudzanie.

Najlepsze śniadanie na odchudzanie – prosty przepis | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wiele osób rozpoczynających przygodę z odchudzaniem błędnie sądzi, że diecie odchudzającej zawsze muszą towarzyszyć poważne restrykcje. Podczas gdy podczas procesu utraty zbędnych kilogramów wcale nie musisz chodzić głodny. Wręcz przeciwnie! Odpowiednio skomponowane posiłki uchronią nas przed podjadaniem między posiłkami, które często niweczy nasze efekty. Dietetycy podkreślają, że to, jaki posiłek wyląduje rano na twoim talerzu, ma istotny wpływ na nasze dalsze wybory żywieniowe w ciągu dnia. W poniższym artykule przedstawimy ci, przepis na śniadanie na odchudzanie oraz sprawdzimy, jakie śniadanie jest lepsze – na ciepło czy zimno?

Sprawdź także: Zdrowy i spalający tłuszcz koktajl z octem jabłkowym i grejpfrutem

Co jeść na śniadanie, żeby schudnąć?

Coraz więcej mówi się o przewadze śniadań wysokobiałkowych nad tymi złożonymi głównie z węglowodanów. Pierwszy posiłek w ciągu dnia skomponowany z produktów bogatych w białko oraz pełen zdrowych tłuszczów sprawi, że będziesz dłużej czuł się syty oraz zmniejszysz chęć sięgnięcia po przekąski.

Dlatego zamiast kanapek z pszennego chleba czy owsianki z owocami, lepszą opcją będzie na przykład danie na bazie jajek. Świetnie sprawdzi się jajecznica, szakszuka, a także omlet, do którego świetnie będzie pasował wędzony łosoś czy awokado. Taka kombinacja składników pomoże w stabilizacji gospodarki hormonalnej. Wspomina o tym Żaneta Bogdziewicz, znana na Instagramie jako mamalife_pl, która na swoim profilu z chęcią dzieli się przepisami oraz zaletami diety niskowęglowodanowej. W jednym z postów zaznacza, jak ogromną rolę w procesie  odchudzania mają hormony, takie jak: hormon wzrostu, insulina oraz glukagon, wpływają one na utratę zbędnej tkanki tłuszczowej. 

Jeśli wstaniesz i zjesz węgle, w Twoim ciele wzrośnie poziom insuliny, która jest antagonistą hormonu wzrostu i glukagonu. A zatem jak jej poziom wzrasta, to spada poziom tych dwóch hormonów i zamiast spalać tkankę, zaczynasz ją gromadzić! I to od rana! - mamalife_pl

Śniadanie na odchudzanie – przepis

Jak przygotowanie śniadanie na odchudzanie? Będziesz potrzebować następujących składników: dwóch jajek, 20 g sera cheddar, garści  natki pietruszki, odrobiny chili, soli i pieprzu. Dodatki: 70-100 g wędzonego łososia, pół awokado, 15 g serka śmietankowego, możesz również dodać ulubione warzywa: pomidora, ogórka, paprykę i sałatę. 

Do miski wbij jajka, rozbełtaj je widelcem, dodaj starty ser, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy, Wszystko wymieszaj. Usmaż z dwóch stron na rozgrzanej patelni. Powstałego omleta posmaruj serkiem śmietankowym, dodaj także plasterki awokado i łososia. Całość zawiń, obok możesz ułożyć sałatkę skomponowaną ze swoich ulubionych warzyw. 

Jakie śniadanie jest lepsze – na ciepło czy zimno?

Zastanawiasz się, co jest lepsze, śniadanie przygotowane na ciepło, a może to na zimno? Oczywiście najważniejsze, aby było ono pełnowartościowe oraz złożone z nieprzetworzonych składników. Dodatkowo niektóre produkty wymagają obróbki cieplnej, tyczy się to między innymi jajek. Co ciekawe, ani gorące, ani bardzo zimne posiłki nie będą najlepsze dla naszego zdrowia. Dania przygotowane na gorąco dla wielu osób są smaczniejsze, mają więcej walorów smakowych i zapachowych. Nie będą jednak wskazane dla osób, które borykają się z problemami z układem pokarmowym, na przykład refluksem lub chorobą wrzodową, ponieważ mogą one dodatkowo podrażniać błonę śluzową przewodu trawiennego. 

Spotkałeś się ze stwierdzeniem, że podczas jedzenia zimnych posiłków spalamy dodatkowe kalorie? Owszem, spożywanie tego typu dań, wpływa na to, że organizm musi wykrzesać dodatkową energię do jego ogrzania, jest ona jednak jest ona dość znikoma. Z pewnością dzięki tej metodzie nie uzyskasz spektakularnych rezultatów. Jednocześnie u niektórych osób zimne potrawy mogą powodować chęć zjedzenia większej porcji, niż w przypadku dań ciepłych, a jednocześnie podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego oraz niekorzystnie oddziaływać na zęby, są również mniej aromatyczne. 

Dlatego najlepszą opcją będzie spożywanie niegorących, ale ciepłych posiłków, lub tych w temperaturze pokojowej, zamiast zimnych wprost z lodówki. 

Źródło: instagram.com/mamalife_pl,masterdieta.pl, Smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Najprostsza szarlotka, z którą poradzi sobie każdy. Przepis zdradziła mi koleżanka z pracy »

Może zwiększać ryzyko cukrzycy. Polacy się nim zajadają »

Domowy płyn do mycia podłóg. Na panelach nie zostanie ani jedna smuga »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 85

15 min
4
60 min
5
15 min
4
15 min
2
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

24
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

315
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25