Spis treści:
Pieczenie ciast, chociaż dla wielu doświadczonych gospodyń jest bułką z masłem, dla nowicjuszy może być niekończącym się źródłem pytań. Ile gramów wynosi szklanka? Czy cukier puder można zastąpić cukrem w kryształkach? Jak zrobić budyń, żeby nie miał grudek? Czy wreszcie, po co wkłada się ciasto do lodówki? Dziś przyjrzymy się bliżej tej ostatniej kwestii, sprawdzimy, ile czasu po wyrobieniu kulka ciasta powinna spędzić w chłodzie oraz, czy każde ciasto trzeba włożyć do lodówki.
Sprawdź także: Najlepsze przepisy na szybkie ciasta z truskawkami. 10 pomysłów na letni deser
Po co wkłada się ciasto do lodówki?
To pytanie pojawia się przede wszystkim podczas przygotowywania kruchego ciasta. Jest one genialną bazą do tart, szarlotki, sernika, a także domowych maślanych ciasteczek. Kruche ciasto przygotowuje się najczęściej na bazie mąki, cukru, jajek i masła, wszystko należy dokładnie wyrobić, zagnieść w idealną kulkę, a następnie zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki? Dlaczego? Wiele osób robi to automatycznie, ponieważ podpatrzyło to u swoich mam i babć. Przyczyna jest bardzo prosta zawarte w nim masło szybko sprawia, że ciasto bez schłodzenia może być zbyt miękkie i przyklejać się do wałka. Ponadto podczas pobytu w lodówce zostaje zahamowany proces tworzenia glutenu, przez co ciasto będzie miało lepszą konsystencję i nie skurczy się w trakcie pieczenia w piekarniku. Schłodzone nie będzie nasiąkało wyłożonymi na nie składnikami. Co więcej, aby zachować niską temperaturę, oprócz ciasta, możesz schłodzić również wałek i stolnicę.
Czy każde cisto trzeba chłodzić?
Latem dużo chętniej sięgamy po ciasta bez pieczenia. Dostępność świeżych, sezonowych owoców wszystkich miłośników domowych wypieków inspiruje do tworzenia lekkich i odświeżających deserów. Do łask wracają galaretki, ciasta na bazie lekkiej śmietanki czy mascarpone, a także ciasta lodowe. Po przygotowaniu takie smakołyki muszą być schowane do lodówki. Niektóre ciasta wymagają schłodzenia również na etapie przygotowania, tyczy się to wspomnianego ciasta kruchego. Ile czasu chłodzić ciasto? Po wyrobieniu ciasto powinno spędzić w lodówce minimum pół godziny, opcjonalnie godzinę. Jeżeli zapomnisz wyciągnąć ciasto z lodówki i spędzi ona w niej zbyt dużo czasu, możesz zetrzeć je przy pomocy tarki. Jeżeli jednak planujesz upiec babkę, biszkopt, ciasto drożdżowe, sernik makowiec, czy murzynka, nie będą one wymagały czasu spędzonego w lodówce.
Źródło: prostyprzepisna.pl, opracowanie własne
Autor: Anna Hutek
Zobacz także:
Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »
Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »
Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »