Spis treści:
- Dlaczego powinniśmy jeść truskawki?
- Kto nie powinien spożywać truskawek?
- Jakie ciasta upiec z truskawkami?
Truskawka w Europie pojawiła się w XVIII wieku. Powstanie tego słodkiego owocu zawdzięczamy najprawdopodobniej wersalskiemu botanikowi, który chcąc dostarczyć jak największą ilość poziomek panującemu wówczas królowi – Ludwikowi XIV, połączył ze sobą dwie ich odmiany: wirgilijską i chilijską. Tak pojawił się czerwony, kształtem przypominający serce, słodki owoc nazywany dzisiaj truskawką.
Po 1830 roku uprawa tych owoców rozpowszechniła się niemal na całą Europę, a także dotarła do USA. Jednak pierwsze truskawki – dostępne dla wszystkich – można było kupić w Londynie, ze względu na wygórowaną cenę pozwolić sobie na to mogli tylko nieliczni. Ciekawostką jest fakt, że truskawki nierozerwalnie kojarzą się z turniejem tenisowym – Wimbledon. Do końca nie wiadomo czemu akurat te owoce wpisały się w historię imprezy, pewnym jest jedno, że podczas turnieju, co roku zjadanych jest około 28 ton truskawek! Każdy z kibiców może pozwolić sobie na ich zakup, ponieważ cena nie zmienia się od lat, przysmak kosztuje 2,5 funta.
Dlaczego powinniśmy jeść truskawki?
Poziomką anansową lub wieloowocową – takimi nazwami określa się również truskawkę – możemy cieszyć się od końca maja do początku sierpnia. To właśnie w tych miesiącach smakuje najlepiej i powinniśmy spożywać jej jak najwięcej, nie tylko ze względu na fenomenalny smak, ale przede wszystkim na jej właściwości zdrowotne.
Truskawka jest niskokaloryczna, bowiem w 90% składa się z wody. Jest bogata w błonnik i pektyny wspomagające pracę jelit, dlatego osoby będące na diecie bez obaw mogą włączyć ją do jadłospisu. Należy jednak przestrzegać jednej zasady, owoce podawać bez dodatku cukru lub śmietany.
Poziomka owocowa ze względu na zawartość kwasu elagowego pozytywnie wpływa na odporność organizmu. Znajdziemy w niej również witaminę C, A oraz witaminy z grupy B. Truskawka bogata jest także w mikro i makroelementy w tym żelazo, dlatego polecana jest szczególnie dla tych, którzy borykają się z anemią. Fantastyczną wiadomością, jest fakt, że owoc ten ma niski indeks glikemiczny, w związku z czym cukrzycy mogą się nią delektować bez obaw.
Kto nie powinien spożywać truskawek?
Jak każdy owoc truskawki mogą uczulać, dlatego nie powinno się ich podawać dzieciom poniżej dziesiątego miesiąca życia. Owoców tych nie mogą spożywać osoby uczulone na salicylany, nie poleca się ich również cierpiącym na zespół drażliwego jelita.
Jakie ciasta upiec z truskawkami?
Zazwyczaj w sezonie truskawki jemy solo, z dodatkiem śmietany lub jogurtu. Warto wykorzystać je również do przygotowania pysznych ciast, które zachwycą domowników. A na tym nasi użytkownicy znają się bardzo dobrze. Przedstawiamy dziesięć pysznych propozycji, wybierzcie tę, która najbardziej przypadnie wam do gustu.
1. Ciasto z truskawkami
Zobacz przepisCiasto z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną
Zobacz przepisCiasto z truskawkami i bitą śmietaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Ciasto z truskawkami i czekoladową kruszonką
Zobacz przepisCiasto z truskawkami i czekoladową kruszonką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Domowe ciasto z truskawkami
Zobacz przepisDomowe ciasto z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Ciasto truskawkowe z maślaną kruszonką
Zobacz przepisCiasto truskawkowe z maślaną kruszonką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Ciasto z truskawkową galaretką
Zobacz przepisCiasto z truskawkową galaretką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Kruche ciasto z truskawkami
Zobacz przepisKruche ciasto z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Maślane ciasto z truskawkami
Zobacz przepisMaślane ciasto z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Ciasto z truskawkami i galaretką
Zobacz przepisCiasto z truskawkami i galaretką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Migdałowe ciasto z truskawkami
Zobacz przepisMigdałowe ciasto z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »
Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »
Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »