Jakie produkty są najczęstszą przyczyną zatruć?

Zatrucia pokarmowe mogą okazać się bardzo niebezpieczne. Uciążliwe mdłości, biegunka, bóle mięśni, wysoka temperatura i wymioty mogą stać się przyczyną m.in. odwodnienia. Oto lista produktów, które bardzo często są przyczyną zatruć.

Fot. 123RF/Picsel

Czasami zdarza się tak, że poważna choroba została spowodowana przez produkty, po których zupełnie byśmy się tego nie spodziewali. Tymczasem, jedząc niektóre z warzyw lub mięs, powinniśmy zachować szczególną ostrożność, gdyż przy odrobinie nieuwagi, możemy razem z nimi spożyć substancje szkodliwe dla naszego zdrowia. Oto niektóre z nich.

1.Jajka

Jajka są bardzo zdrowe. Wbrew obiegowej opinii, wcale nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi ani nie powodują sklerozy. Wręcz przeciwnie, dzięki nim dostarczymy naszemu organizmowi dużą ilość witamin oraz substancji odżywczych. Zawarte w nich związki mogą pomóc w odchudzaniu oraz zdecydowanie poprawić nasz wzrok.

Musicie jednak pamiętać, że jajka mogą być również przyczyną nieprzyjemnych chorób. W głównej mierze chodzi tutaj o zatrucia bakterią salmonelli, która może znaleźć się na źle przechowywanych jajach. Głównymi objawami takiego zatrucia są silne bóle brzucha i głowy, wymioty, biegunka oraz podwyższona temperatura. Aby mieć pewność, że w naszym pożywieniu nie znajdziemy salmonelli, unikajmy jedzenia dań, zawierających surowe jaja, a przed wykorzystaniem, ich skorupki sparzmy gorącą wodą.

2. Kiełki

Dla wielu osób dokładne oczyszczenie kiełków stanowi nie lada wyzwanie. Jeśli jednak tego nie zrobimy, możemy nabawić się poważnego zatrucia. Kiełki są hodowane w wilgotnym i ciepłym środowisku. Niestety, są to również doskonałe warunki do rozwoju rożnego rodzaju drobnoustrojów oraz niebezpiecznych bakterii. W związku z tym faktem, wielu specjalistów do spraw żywienia odradza podawanie kiełków małym dzieciom oraz osobom, które mają osłabioną odporność. Aby mieć pewność, że zjadane przez nas rośliny są zupełnie bezpieczne dla naszego zdrowia, warto je krótko sparzyć we wrzątku przed podaniem.

 

Pobierz aplikację smaker

 

3. Mięso

Niestety, także mięso może stać się przyczyną nieprzyjemnej choroby. Przy czym najwięcej zarejestrowanych zatruć zostało spowodowanych przez mięso drobiowe. Na drugim miejscu uplasowało się mięso mielone, zwłaszcza wołowe. Jeśli pochodzi ono z niepewnego lub źle sprawdzonego źródła, może zawierać w sobie niebezpieczne bakterie E.coli. Aby uniknąć potencjalnego zakażenia, powinniśmy koniecznie zadbać o to, aby na naszych talerzach znajdowało się jedynie mięso przebadane przez odpowiednie służby. Unikajmy spożywania go na surowo, a kontakt nieugotowanego mięsa z innymi produktami spożywczymi ograniczmy do absolutnego minimum.

4. Sery

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego lekarze ostrzegają kobiety w ciąży przed niektórymi rodzajami sera? Otóż okazuje się, że część z nich może stać się przyczyną niebezpiecznego w skutkach zatrucia. Mowa tu zwłaszcza o miękkich i pleśniowych serach, takich jak brie, camembert, gorgonzola lub roquefort. Jeśli zostaną źle przygotowane lub będą przechowywane w nieodpowiednich warunkach, może dostać się do nich bakteria listeria, wywołująca tzw. listeriozę. Choroba ta objawia się przede wszystkim wysoką gorączką, drgawkami, silnymi wymiotami oraz biegunką.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 59

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2