Fot. 123RF/Picsel
Czasami zdarza się tak, że poważna choroba została spowodowana przez produkty, po których zupełnie byśmy się tego nie spodziewali. Tymczasem, jedząc niektóre z warzyw lub mięs, powinniśmy zachować szczególną ostrożność, gdyż przy odrobinie nieuwagi, możemy razem z nimi spożyć substancje szkodliwe dla naszego zdrowia. Oto niektóre z nich.
1.Jajka
Jajka są bardzo zdrowe. Wbrew obiegowej opinii, wcale nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi ani nie powodują sklerozy. Wręcz przeciwnie, dzięki nim dostarczymy naszemu organizmowi dużą ilość witamin oraz substancji odżywczych. Zawarte w nich związki mogą pomóc w odchudzaniu oraz zdecydowanie poprawić nasz wzrok.
Musicie jednak pamiętać, że jajka mogą być również przyczyną nieprzyjemnych chorób. W głównej mierze chodzi tutaj o zatrucia bakterią salmonelli, która może znaleźć się na źle przechowywanych jajach. Głównymi objawami takiego zatrucia są silne bóle brzucha i głowy, wymioty, biegunka oraz podwyższona temperatura. Aby mieć pewność, że w naszym pożywieniu nie znajdziemy salmonelli, unikajmy jedzenia dań, zawierających surowe jaja, a przed wykorzystaniem, ich skorupki sparzmy gorącą wodą.
2. Kiełki
Dla wielu osób dokładne oczyszczenie kiełków stanowi nie lada wyzwanie. Jeśli jednak tego nie zrobimy, możemy nabawić się poważnego zatrucia. Kiełki są hodowane w wilgotnym i ciepłym środowisku. Niestety, są to również doskonałe warunki do rozwoju rożnego rodzaju drobnoustrojów oraz niebezpiecznych bakterii. W związku z tym faktem, wielu specjalistów do spraw żywienia odradza podawanie kiełków małym dzieciom oraz osobom, które mają osłabioną odporność. Aby mieć pewność, że zjadane przez nas rośliny są zupełnie bezpieczne dla naszego zdrowia, warto je krótko sparzyć we wrzątku przed podaniem.
3. Mięso
Niestety, także mięso może stać się przyczyną nieprzyjemnej choroby. Przy czym najwięcej zarejestrowanych zatruć zostało spowodowanych przez mięso drobiowe. Na drugim miejscu uplasowało się mięso mielone, zwłaszcza wołowe. Jeśli pochodzi ono z niepewnego lub źle sprawdzonego źródła, może zawierać w sobie niebezpieczne bakterie E.coli. Aby uniknąć potencjalnego zakażenia, powinniśmy koniecznie zadbać o to, aby na naszych talerzach znajdowało się jedynie mięso przebadane przez odpowiednie służby. Unikajmy spożywania go na surowo, a kontakt nieugotowanego mięsa z innymi produktami spożywczymi ograniczmy do absolutnego minimum.
4. Sery
Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego lekarze ostrzegają kobiety w ciąży przed niektórymi rodzajami sera? Otóż okazuje się, że część z nich może stać się przyczyną niebezpiecznego w skutkach zatrucia. Mowa tu zwłaszcza o miękkich i pleśniowych serach, takich jak brie, camembert, gorgonzola lub roquefort. Jeśli zostaną źle przygotowane lub będą przechowywane w nieodpowiednich warunkach, może dostać się do nich bakteria listeria, wywołująca tzw. listeriozę. Choroba ta objawia się przede wszystkim wysoką gorączką, drgawkami, silnymi wymiotami oraz biegunką.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
