Ewa_Gotuje

Japońska dieta wodna – zalety i wady. Czy faktycznie można schudnąć?

Zastanawiasz się, na czym polega japońska dieta wodna? Jakie są jej zalety, oraz czy stosowanie jej może spowodować skutki uboczne? W poniższym artykule znajdziesz odpowiedzi na wiele pytań dotyczących tego sposobu odżywiania, który może pomóc w drodze do uzyskania wymarzonej sylwetki. Warto jednak wiedzieć, jakich zasad przestrzegać, aby takie odchudzanie było dla nas zdrowe i bezpieczne.

Jakie efekty daje japońska dieta wodna? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Temat odchudzania aktualny jest cały rok, chociaż z reguły motywatorem do zmiany naszej sylwetki jest nowy rok lub zbliżające się wakacje. Warto pamiętać jednak, że zawsze jest dobra pora na zmianę nawyków na te zdrowa. Jednym z pierwszych źródeł, w którym zazwyczaj szukamy sposobów na utratę nadprogramowych kilogramów jest oczywiście internet. Można tam znaleźć tysiące diet, które mają gwarantować upragnione efekty, obok diety śródziemnomorskiej, paleo, keto czy wegetariańskiej, można spostrzec także japońską dietę wodną. Sprawdź, na czym polega oraz, czy na japońskiej diecie wodnej można schudnąć.

Sprawdź także: Znany dietetyk pokazuje, jak robić kisiel lniany. Dodaje nietypowy składnik

Na czym polega japońska dieta wodna?

Pierwszą zasadą japońskiej diety wodnej jest wypijanie od jednej do trzech szklanek ciepłej wody na czczo, zaraz po przebudzeniu, co ma przyczynić się do wsparcia pracy układu pokarmowego oraz oczyszczania organizmu. Nie należy sięgać po zimną wodę, ponieważ może przyczyniać się ona twardnienia spożywanych tłuszczów. Do wody, dla poprawy jej smaku, można dodać plastry cytryny lub liście świeżej mięty. Następnie należy odczekać około 45 minut do godziny, zanim zjesz śniadanie. Co ciekawe, przed wypiciem wody, nie należy myć zębów. 

Podczas stosowania japońskiej diety wodnej, należy także zadbać o łączną ilość wody, którą wypijesz w ciągu dnia. Zaleca się wypijanie od dwóch do trzech litrów. Ważny jest również czas, w którym wody nie wolno spożywać, nie pij nic 20 do 30 minut przed, a także dwie godziny po posiłku, ostatnia porcja wody powinna być podana na pół godziny przed snem. Konieczne jest również zwrócenie uwagi na czas, w którym spożywasz poszczególne posiłki, powinny one trwać nie dłużej niż kwadrans. 

Zastanawiasz się, co jeść na diecie japońskiej wodnej? W tym sposobie odżywiania podstawą jest żywność nieprzetworzoną, nie brakuje tu warzyw i owoców, chudego mięsa i ryb, jajek i nabiału oraz pełnoziarnistych produktów. Z takiej gamy artykułów spożywczych bez trudu wyczarujesz pełnowartościowe posiłki, w których znajdą się wszystkie potrzebne organizmowi makroskładniki, czyli węglowodany, białka i tłuszcze. 

Japońska dieta wodna – zalety

Picie odpowiedniej ilości wody to jedna z podstawowych zasad odchudzanie. Woda znajduje się, w każdej komórce naszego organizmu, odpowiada za transport substancji, reguluje temperaturę ciała, uczestniczy w procesie trawienia, pomaga usuwać szkodliwe substancje z organizmu i wpływa na kondycję skóry. Natomiast brak odpowiedniego nawodnienia skutkuje zmęczeniem, bólami głowy, sennością, zaparciami, suchością skóry czy zaburzeniami świadomości. Dlatego należy dbać, aby zawsze mieć pod ręką szklankę lub butelkę wody. 

Dieta wodna polecana jest osobom, które mają problemy z zaparciami, cukrzycą lub insulinoopornością, nadciśnieniem, a nawet tych, które cierpią na choroby nowotworowe. Przede wszystkim ten sposób żywienia zapobiega odwodnieniu, wspiera prawidłową perystaltykę jelit, a także przyspiesza przemianę materii. Spożywanie odpowiedniej ilości wody pomoże ci także hamować łaknienie, dzięki czemu podczas posiłku po prostu zjesz mniej, co korzystnie wpłynie na proces odchudzania. 

Zwiększenie ilości wody w diecie, zwłaszcza u osób, którym zdarza się o niej zapominać, może także pomóc w zwalczaniu bólów głowy, zwiększyć koncentrację, zmniejszyć senność, a także korzystnie wpłynąć na pracę mózgu. 

Czy na japońskiej diecie wodnej można schudnąć?

Japońska dieta wodna jak najbardziej może przyczynić się do redukcji masy ciała, podkręca metabolizm, a także poprawia trawienie. Należy jednak pamiętać, że odchudzanie uda się tylko wówczas, kiedy będziemy, w tak zwanym: deficycie kalorycznym, czyli będziemy spożywać mniej kalorii niż wynosi nasze zapotrzebowanie. Spożywanie większej ilości warzyw, stawianie na większą ilość białka, np. w postaci drobiu, chudych ryb, nabiału czy jajek, czy eliminacja wysoko przetworzonej żywności, takiej jak fast-foody czy słodycze, z pewnością nam nie zaszkodzi. Jednak, jeżeli chcesz mieć pewność, że w twoim jadłospisie niczego nie brakuje, warto skontaktować się z dietetykiem. 

Należy jednak pamiętać, że celem japońskiej diety wodnej przede wszystkim jest zapewnienie odpowiedniego nawodnienia oraz wprowadzenie do codziennej rutyny nawyku picia wody. 

Skutki uboczne japońskiej diety wodnej

Stosowanie japońskiej diety wodnej jest przeważnie bezpieczne. Warto jednak uważać na to, aby nie wypijać więcej niż litr wody w ciągu godziny, ponieważ może powodować to tzw. hiponatremię, czyli spadek ilości sodu we krwi, co może być niebezpieczne dla zdrowia w przypadku osób, których nerki nie pracują prawidłowo. 

Wiele osób, szczególnie tych, które nie wyobrażają sobie poranka bez porządnego śniadania, może mieć również trudność w wytrwaniu w tej diecie. Ponadto przerwy pomiędzy piciem wody a spożywaniem posiłków, mogą być dla niektórych trudne do przestrzegania i utrudniać tym samym codzienną rutynę. Ponadto zalecane 15 minut na zjedzenie posiłku, może być czasem niewystarczającym, powodować niepotrzebny stres, niestrawność, czy przejadanie się. 

Źródło: medonet.pl, wygodnadieta.pl, Smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Jeden z najzdrowszych soków na świecie. Ochroni oczy, wesprze wątrobę, serce i skórę »

Złocista nutella dyniowa. Słodkie smarowidło, które można zajadać bez wyrzutów sumienia »

Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Piątkowy obiad

Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....

Odsłon: 771

30 min
15
30 min
2
15 min
0
15 min
3
15 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0