Czy można jeść czekoladę na diecie? Fot. 123RF.COM/PICSEL
Gdy przechodzimy na dietę rezygnujemy ze słodyczy z dnia na dzień i obiecujemy sobie, że „od jutra nigdy więcej nie wezmę żadnego batonika do ust". Twardo wytrzymujemy dzień lub dwa i wtedy pojawia się myśl „jeden malutki cukierek nikomu jeszcze nie zaszkodził". I zaczyna się. Pierwszym podstawowym błędem podczas odchudzania jest podjadanie między posiłkami. Drugim jest to, ze na tym jednym cukierku nigdy się nie kończy.
Musimy zdać sobie zdać sprawę, że w każdym słodkim produkcie jest cukier, który jest dla nas niemalże narkotykiem i który - spożywany w nadmiarze - sieje spustoszenie w naszym organizmie. Najpoważniejszym problemem, który może wyniknąć ze spożywania cukru jest cukrzyca - jedna z najczęstszych na świecie chorób cywilizacyjnych.
Podczas diety zaczynamy zwracać uwagę na to, co jemy, przyrządzamy sami całe posiłki, liczymy kalorie i nie używamy żadnych gotowych półproduktów. Nasz organizm zaczyna się domagać porcji cukru, od której tak jest wręcz uzależniony.
Czy jedzenie słodyczy w diecie jest możliwe? Otóż tak! Należy jednak rozsądnie wybierać produkty, bo przecież wszystko jest dla ludzi, tylko w rozsądnych ilościach.
Znasz ciekawe przepisy na dietetyczne smakołyki? Podziel się nimi!
Słodziki
Nie każdy podczas diety jest w stanie zaprzestać picia herbaty lub kawy z cukrem. Nawet nie zdajemy sobie sprawy ile przez to nieświadomych kalorii spożywamy. Jedna łyżeczka cukru (około 6 gram) ma 25 kalorii. Wydaje się mało, prawda? W ciągu dnia wypijasz dwie kawy i herbatę, każdą słodząc dwiema łyżeczkami cukru. W dalszym ciągu uważasz, że to mało?
Najlepszym rozwiązaniem jest korzystanie z substytutu cukru, czyli ze słodzika. Jedna pastylka słodzika, która zastępuję jedną łyżeczkę tradycyjnego cukru, ma niecałą jedna kalorię.
Na temat słodzika przez wiele lat trwały dyskusje czy jest szkodliwy. Okazuje się, że słodzik jest najlepiej przebadanym produktem zdatnym do użycia i jest bezpieczny dla zdrowia. Można go używać bez obaw, należy jednak pamiętać że wszystko należy spożywać z umiarem.
Słodzik jest dobrym rozwiązaniem dla osób dbających o linię i dla diabetyków. A co więcej, w przeciwieństwie do zwykłego cukru, nie powoduje próchnicy zębów.
Słodzik możemy stosować również w przygotowaniu różnych potraw lub przy pieczeniu ciast. Należy jednak pamiętać, że słodzika używamy, bo chcemy zredukować ilość spożytego cukru, a nie po to, żeby stosować go jeszcze więcej! To jest zwykle największym problemem przy stosowaniu tego typu substancji.
Podczas kupowania produktów zawierających słodziki zamiast cukru, warto dokładnie czytać etykietki, gdyż mimo tej zamiany, mogą one zawierać więcej kalorii niż produkty z cukrem.
Produkty niskokaloryczne
Gdy jesteśmy w sklepie i idziemy w stronę działu warzywnego musimy przejść koło półek z czekoladami, pralinkami, bombonierkami i batonikami. Wszystko w supermarketach jest zaprojektowane tak, abyś idąc po produkty zdrowe lub najbardziej niezbędne przeszedł koło produktów, koło których nie jesteś w stanie przejść obojętnie.
Książka kucharska: Desery dietetyczne. Kliknij!
Chcesz, aby twój przepis pojawił się w takiej książce kucharskiej? Załóż konto!
Staramy się wytrwać przy zdrowych nawykach żywieniowych, ale coś w głębi duszy mówi nam, że jeden batonik nam przecież nie zaszkodzi. I gdy skupiamy się na tej myśli, wypada nam z głowy sałatka z ogórka i rzodkiewki na rzecz tego jednego batonika. Czy można zjeść batonika, za którym tak bardzo tęsknimy? Tak! Ale we wszystkim musi być rozsądek. Zamiast sięgać po batonika z dużą ilością karmelu, orzechów, kremu lub nugatu, sięgajmy po najprostszego wafelka pokrytego czekoladą. Karmel, nugat i krem swoja bazę mają wykonaną ze zwykłego cukru, natomiast orzechy są karmelizowane.
Najlepiej wybierać również batoniki zbożowe, które są dużo bardziej sycące, zdrowsze i zazwyczaj z większą ilością przyswajalnego błonnika.
Czego nie wiesz o błonniku? Kliknij!
Czekolada...
O czekoladzie można pisać elaboraty, o jej właściwościach zdrowotnych, o tym jak pomaga walczyć z depresją i anemią, ile to ona posiada właściwości odżywczych i jak jest wskazane jej spożycie.
Tak. Czekolada posiada bardzo dużo zalet. Podczas jej spożywania w naszych mózgach pojawia się hormon szczęścia, przez co mamy bardzo dobre samopoczucie, ale jest to również mały krok w kierunku uzależnienia się od niej.
W jedzeniu czekolady trzeba mieć umiar. Zalecane jest spożycie tylko kilku kostek czekolady - najlepiej gorzkiej i to nie codziennie, a raz na jakiś czas. Niewskazane jest zadanie całej tabliczki, przede wszystkim ze względu na ilość tłuszczu oraz cukru w niej zawartego.
Przy wyborze czekolady trzeba kierować się zdrowym rozsądkiem. Nie wybierajmy czekolady z nadzieniem, bakaliami, orzechami, pralinkami, czy karmelem. W czekoladach z takimi dodatkami jest bardzo dużo kalorii, dwie czekolady z nadzieniem są w stanie zastąpić całkowite dzienne zapotrzebowanie na kalorię!
Najlepszym wyborem jest gorzka czekolada, jeszcze lepiej gdy ma dużą zawartość naturalnego kakao, zawierająca dużo magnezu, potasu i żelaza, oraz bardzo mało cukru.
Jeśli jednak nie możemy się przekonać do gorzkiej czekolady wybierajmy mleczną, bez nadzienia ani żadnych dodatków.
Czekolada lekiem na próchnicę? Kliknij!
Napoje
Soki oraz napoje są produktami, w których zostaje przemyconych najwięcej kalorii do naszego organizmu. W jednej butelce soku może znajdować się nawet 114 gramów cukru. Podczas spożywania, nawet tego nie czujemy, ponieważ soki oraz napoje są lekko kwaśne przed dodawanie do nich różnego rodzaju kwasów. Po wypiciu jednej szklanki soku nie przestajesz odczuwać pragnienia, wręcz przeciwnie, chcesz więcej. I pijesz.
Zamiast soków oraz napojów należy pić wodę, to ona najlepiej ugasi pragnienie. Jeśli jednak masz chęć na coś słodkiego do picia, zrób w domu kompot (zastąp cukier słodzikiem) lub lemoniadę. Dobrym sposobem na słodzenie jest również miód, oprócz tego, że masz pyszny słodki napój to jeszcze dajesz swojemu organizmowi porcję wartości odżywczych i witamin.
Soki owocowe tak niezdrowe, jak Cola? Kilknij!
Pora na małe co nieco
Czy istnieje idealna pora na zjedzenie czegoś słodkiego? Oczywiście, że tak! Jeżeli chcesz zjeść coś słodkiego to najlepiej zrobić to rano, przed południem. Wtedy bowiem mamy największe zapotrzebowanie na węglowodany i jest duża szansa, że kalorie nabyte przez "małe co nieco" zostaną spalone w ciągu dnia, dodatkowo nasz organizm poczuje, że porcja cukru została dostarczona.
Temat specjalny: Odchudzanie bez głodzenia. Kliknij!
Zobacz też: Bez tego odchudzanie nie ma sensu
Katarzyna Rybczyńska/Smaker.pl