Dania jednogarnkowe

Już szczypta kardamonu regularnie dodawana do kawy może chroni przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Odkryj, jak stosować kardamon do kawy oraz jakie właściwości i wartości odżywcze kryją się w tej niezwykle aromatycznej przyprawie. Dowiedz się także, kto - dla własnego zdrowia - nie powinien sięgać po kardamon.

Kardamon dodany do kawy przyspiesza metabolizm, działa przeciwwirusowo i przeciwnowotworowo | Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Kardamon najczęściej widujemy w sklepie w postaci sproszkowanej przyprawy. Kupując go, nie zastanawiamy się jednak, skąd pochodzi i jakie ma właściwości. Kardamon to rodzaj byliny z rodziny imbirowatych. Naturalnie występuje na Półwyspie Indyjskim i na Cejlonie, a uprawiany jest też w Chinach i Indonezji oraz w Ameryce Środkowej.

Sprawdź także: Zrób złote latte. Szybko przekonasz się, na co pomaga picie kawy z kurkumą

Owoce byliny to trójkomorowe, żółtawo-brunatne torebki, które wypełnione są nasionami. To właśnie te ziarna nazywane są kardamonem, czyli ostrą, korzenną przyprawą. Kardamon jest dostępny pod kilkoma postaciami - w formie mielonej, całych strąków i łuskanych ziaren.

Kardamon - wartości odżywcze

Kardamon to źródło olejku kardamonowego, który odpowiada za intensywny zapach i smak przyprawy. Posiada błonnik pokarmowy, a jedna łyżeczka zmielonej przyprawy, o wadze ok. dwóch gramów, zawiera nieco powyżej sześciu kalorii.  

Jest również bogaty w cenne witaminy - C i te z grupy B. W jego składzie znajdziemy także wiele minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są to: żelazo, wapń, potas, magnez, cynk i fosfor.

Zobacz: Koktajl grejpfrutowy z kardamonem. Antyoksydanty w płynie!

Kardamon - właściwości

Wiesz już, że jest to jedna z wyrazistych w aromacie przypraw korzennych. Zastanawiasz się, na co pomaga kardamon? To przede wszystkim świetny domowy specyfik na przeziębienie. Działa rozgrzewająco, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i wspiera organizm w walce z infekcjami. Dodatkowo przynosi ulgę przy męczącym katarze, kaszlu, pomaga w leczeniu dróg oddechowych i utrzymaniu higieny jamy ustnej. To wspaniały sposób na pozbycie się nieświeżego oddechu

Kardamon stanowi remedium na problemy trawienne i dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Wykazuje działanie rozkurczowe, zwalcza zgagę, wzdęcia czy nudności. Co więcej, to afrodyzjak i naturalny środek na potencję oraz problemy z erekcją

Na co jeszcze pomaga kardamon? Przyprawa polecana jest również osobom na diecie redukcyjnej. Przyspiesza metabolizm, pobudzając wydzielanie soków trawiennych. Usprawnienie tych procesów przekłada się też na detoksykację organizmu.

Wyniki badań na zwierzętach wskazują też, że kardamon, dzięki zawartości antyoksydantów, może zminimalizować ryzyko zawałów i uregulować zbyt wysoki poziom cholesterolu. Przyprawa wykazuje więc duży potencjał w ochronie przed chorobami cywilizacyjnymi.

Kardamon - przeciwwskazania

Choć właściwości kardamonu przemawiają za jego stosowaniem, to warto również poznać przeciwwskazania do jego spożywania. Kto nie może jeść kardamonu? Przede wszystkim są to osoby z alergią na tę przyprawę lub inne przyprawy korzenne oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią. Niestety, nie powinni jej także używać wszyscy chorujący na zapalenie błony śluzowej żołądka lub wrzody żołądka, aby nie podrażniać tego narządu i nie powodować zaostrzenia dolegliwości. 

Kawa z kardamonem - jak pić?

Jednym z przyjemniejszych sposobów na włączenie kardamonu do diety, jest dosypywanie jego szczypty do kawy. Nie tylko jest to pyszny, ale również bardzo zdrowy napój.

Jak twierdzą specjaliści z Florida A&M University w Tallahassee, kawa z kardamonem ma duży potencjał przeciwnowotworowy. Wyniki badań zespołu naukowego pokazują, że jeden ze składników kardamonu - kardamonina - może niszczyć komórki rakowe w przypadku nowotworu piersi (typu TNBC). Wszystko za sprawą przeciwutleniaczy, które zawarte są w kawie oraz w przyprawie. Właśnie te substancje mają eliminować komórki rakowe. 

Wiedząc o prozdrowotnych właściwościach kardamonu, pozostaje więc już tylko jedno pytanie - jak pić kawę z kardamonem? Przygotuj następujące składniki:

Składniki

  • 20 g kawy,
  • 4 zielone strąki kardamonu,
  • filiżanka gorącej wody.

Choć możesz użyć mielonej przyprawy, to w celu zachowania większej liczby cennych składników odżywczych kardamonu, najlepiej zmielić ziarna samodzielnie, tuż przed przyrządzeniem kawy z kardamonem. Na początku dokładnie usuń nasiona z wnętrza strąków. Zmiel je na drobny proszek. Z pozostałych składników przygotuj kawę, a następnie wsyp przyprawę do czarnego napoju. Wymieszaj do połączenia. Jeśli chcesz poeksperymentować ze smakiem, możesz też dodać odrobinę miodu, cynamonu, cukru wanilinowego, mleka lub bitej śmietany. 

Kawa z kardamonem

 Kawa z kardamonem Zobacz przepis

Kawa z kardamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Działa ochronnie na jelito grube i nie tylko. Wystarczy jeść trzy razy w tygodniu »

Osłania nerwy i chroni przed rakiem. Bóle głowy to objaw niedoboru »

Trzyma cukier i wysokie ciśnienie w ryzach. Kto powinien jeść kaszę owsianą? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 165

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1585

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 325

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8