Dania jednogarnkowe

Trwają przygotowania do startu nowego weekendowego pasma porannego Polsatu. „halo tu polsat” będzie emitowane w piątki, soboty i niedziele, a poprowadzą je Paulina Sykut-Jeżyna z Krzysztofem Ibiszem oraz Agnieszka Hyży z Maciejem Rockiem. Wiadomo już także, kto będzie prowadził kulinarną część programu. Swój kunszt będą mogli zaprezentować Ewa Wachowicz, Mateusz Gessler i Martin Gimenez Castro.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Trudno wyobrazić sobie poranne pasmo bez kącika kulinarnego. W kuchni „halo tu polsat” będą rządzić na zmianę szefowie od lat związani z Polsatem. Wszyscy troje są nie tylko znakomitymi kucharzami, ale także restauratorami.

Ewa Wachowicz od wielu lat prowadzi w Polsacie program „Ewa gotuje”. Jej przepisy to wspaniała domowa kuchnia łatwa w przygotowaniu, smaczna i zdrowa.

Autorskie przepisy Mateusza Gesslera to smakowity miks kuchni polskiej i kuchni z całego świata. Dla „halo tu polsat” Mateusz zrealizuje także cykl reportaży. Każdy odcinek będzie łączył elementy podróży, kultury i kulinarnych odkryć, inspirując widzów do poznawania różnych zakątków Polski i świata przez pryzmat kuchni.

Martin Gimenez Castro słynie ze swoich dań z ryb i owoców morza, ale to tylko jeden z wielu jego kulinarnych talentów. Równie dobrze czuje się, przygotowując wykwintne kompozycje ze składników typowych dla kuchni polskiej.

W programie mistrzowie kuchni będą na żywo przygotowywali swoje popisowe dania. Towarzyszyć im będą goście specjalni, bohaterowie innych polsatowych produkcji, programów i seriali.

To będzie pyszna zabawa zarówno dla widzów przed telewizorami, jak i dla osób zgromadzonych w studiu „halo tu polsat”.

Fot. materiały prasowe/Polsat

EWA WACHOWICZ

Miss polskiej kuchni. Producentka i dziennikarka telewizyjna, prowadząca z sukcesem kilka firm. III Wicemiss Świata, Miss Polonia, Miss Świata Studentek. Miłośniczka gotowania, autorka wielu książek kulinarnych.

Prowadzi na antenie Polsatu „Ewa Gotuje”, najdłużej emitowany program kulinarny w Polsce, który osiągnął już ponad pół tysiąca odcinków! Ekspertka od kuchni polskiej, lokalnej i słodyczy pokazuje jak gotować zgodnie z trendami, przy poszanowaniu tradycji. Ceni smak życia w każdej postaci. Charyzmatyczna jurorka polskich edycji Top Chef oraz Family Food Fight. Pojedynek na smaki. Zdobywczyni wielu prestiżowych tytułów i wyróżnień, w tym nominacji jako Jurorka do Telekamery 2014 i 2017 oraz jako „Osobowość Telewizyjna” do Telekamery 2015, a także Osobowość TV 2019 w plebiscycie Kobieca Marka Roku.

Właścicielka krakowskiej restauracji Zalipianki. Kocha wysokogórską wspinaczkę i dalekie podróże.

MATEUSZ GESSLER

Kucharz, właściciel kultowych restauracji w Warszawie: Ćma, Warszawski Sen, DOCK19, Warszawa Wschodnia, osobowość telewizyjna. Prowadzący programu „Hell’s Kitchen” w Polsacie i „Para do gara” w TV4. Juror programu MasterChef Junior.

Uważa, że bycie restauratorem i kucharzem to najlepszy, choć zarazem najtrudniejszy zawód świata i nie chce robić niczego innego, ponieważ właśnie ta praca daje mu wiele radości, a w życiu to jest najważniejsze.

Mateusz nie jest typem domatora. Dużo podróżował i mieszkał w wielu miejscach na świecie - we Francji, Kanadzie, Szwajcarii, wszędzie czując się dobrze. Uwielbia słuchać ludzi, uczyć się nowych rzeczy i żyć aktywnie, ciągle odkrywając coś nowego, bo świat jest dla niego szalenie interesujący. Świetnie sprawdza się w roli prowadzącego warsztaty czy pokazy kulinarne. Autor książek kucharskich „Moja Kuchnia Polska” oraz „Smaki dzieciństwa”. Pasjonat motoryzacji, motocyklista.

MARTIN GIMENEZ CASTRO

Szef kuchni, właściciel topowych polskich restauracji: Ceviche i Tuna w Warszawie, ambasador MSC światowej organizacji na rzecz zrównoważonego rybołówstwa.

Pierwszy polski Top Chef – zwycięzca programu o tym tytule w Polsacie, osobowość telewizyjna. Kulinarne szlify zdobywał w Wyższej Szkole Gastronomiczno-Hotelarskiej w Escuela Internacional Islas Malvinas w Mendozie. W kolejnych latach, u boku włoskich kucharzy w renomowanej restauracji Sale&Pepe na Florydzie, przeszedł wszystkie szczeble szkolenia zawodowego.

W czerwcu 2024 na podstawie ocen i weryfikacji inspektorów przewodnika Michelin – Ceviche Bar otrzymało tytuł Bib Gourmand, a Tuna znalazła się w rekomendacjach.

Martin Gimenez Castro pochodzi z Argentyny z regionu Mendoza. Pasję do gotowania zawdzięcza rodzicom. Od 16 lat mieszka w Polsce z żoną Martą, którą poznał podczas pracy w Stanach Zjednoczonych, i córeczkami Martyną i Mią, które często gotują razem z tatą.

Źródło: materiały prasowe/Polsat

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Tort czekoladowo-orzechowy

Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.

Odsłon: 1485

>60 min
31
Ciasta Domek z piernika

Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...

Odsłon: 368

>60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18