Trwają przygotowania do startu nowego weekendowego pasma porannego Polsatu. „halo tu polsat” będzie emitowane w piątki, soboty i niedziele, a poprowadzą je Paulina Sykut-Jeżyna z Krzysztofem Ibiszem oraz Agnieszka Hyży z Maciejem Rockiem. Wiadomo już także, kto będzie prowadził kulinarną część programu. Swój kunszt będą mogli zaprezentować Ewa Wachowicz, Mateusz Gessler i Martin Gimenez Castro.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Trudno wyobrazić sobie poranne pasmo bez kącika kulinarnego. W kuchni „halo tu polsat” będą rządzić na zmianę szefowie od lat związani z Polsatem. Wszyscy troje są nie tylko znakomitymi kucharzami, ale także restauratorami.

Ewa Wachowicz od wielu lat prowadzi w Polsacie program „Ewa gotuje”. Jej przepisy to wspaniała domowa kuchnia łatwa w przygotowaniu, smaczna i zdrowa.

Autorskie przepisy Mateusza Gesslera to smakowity miks kuchni polskiej i kuchni z całego świata. Dla „halo tu polsat” Mateusz zrealizuje także cykl reportaży. Każdy odcinek będzie łączył elementy podróży, kultury i kulinarnych odkryć, inspirując widzów do poznawania różnych zakątków Polski i świata przez pryzmat kuchni.

Martin Gimenez Castro słynie ze swoich dań z ryb i owoców morza, ale to tylko jeden z wielu jego kulinarnych talentów. Równie dobrze czuje się, przygotowując wykwintne kompozycje ze składników typowych dla kuchni polskiej.

W programie mistrzowie kuchni będą na żywo przygotowywali swoje popisowe dania. Towarzyszyć im będą goście specjalni, bohaterowie innych polsatowych produkcji, programów i seriali.

To będzie pyszna zabawa zarówno dla widzów przed telewizorami, jak i dla osób zgromadzonych w studiu „halo tu polsat”.

Fot. materiały prasowe/Polsat

EWA WACHOWICZ

Miss polskiej kuchni. Producentka i dziennikarka telewizyjna, prowadząca z sukcesem kilka firm. III Wicemiss Świata, Miss Polonia, Miss Świata Studentek. Miłośniczka gotowania, autorka wielu książek kulinarnych.

Prowadzi na antenie Polsatu „Ewa Gotuje”, najdłużej emitowany program kulinarny w Polsce, który osiągnął już ponad pół tysiąca odcinków! Ekspertka od kuchni polskiej, lokalnej i słodyczy pokazuje jak gotować zgodnie z trendami, przy poszanowaniu tradycji. Ceni smak życia w każdej postaci. Charyzmatyczna jurorka polskich edycji Top Chef oraz Family Food Fight. Pojedynek na smaki. Zdobywczyni wielu prestiżowych tytułów i wyróżnień, w tym nominacji jako Jurorka do Telekamery 2014 i 2017 oraz jako „Osobowość Telewizyjna” do Telekamery 2015, a także Osobowość TV 2019 w plebiscycie Kobieca Marka Roku.

Właścicielka krakowskiej restauracji Zalipianki. Kocha wysokogórską wspinaczkę i dalekie podróże.

MATEUSZ GESSLER

Kucharz, właściciel kultowych restauracji w Warszawie: Ćma, Warszawski Sen, DOCK19, Warszawa Wschodnia, osobowość telewizyjna. Prowadzący programu „Hell’s Kitchen” w Polsacie i „Para do gara” w TV4. Juror programu MasterChef Junior.

Uważa, że bycie restauratorem i kucharzem to najlepszy, choć zarazem najtrudniejszy zawód świata i nie chce robić niczego innego, ponieważ właśnie ta praca daje mu wiele radości, a w życiu to jest najważniejsze.

Mateusz nie jest typem domatora. Dużo podróżował i mieszkał w wielu miejscach na świecie - we Francji, Kanadzie, Szwajcarii, wszędzie czując się dobrze. Uwielbia słuchać ludzi, uczyć się nowych rzeczy i żyć aktywnie, ciągle odkrywając coś nowego, bo świat jest dla niego szalenie interesujący. Świetnie sprawdza się w roli prowadzącego warsztaty czy pokazy kulinarne. Autor książek kucharskich „Moja Kuchnia Polska” oraz „Smaki dzieciństwa”. Pasjonat motoryzacji, motocyklista.

MARTIN GIMENEZ CASTRO

Szef kuchni, właściciel topowych polskich restauracji: Ceviche i Tuna w Warszawie, ambasador MSC światowej organizacji na rzecz zrównoważonego rybołówstwa.

Pierwszy polski Top Chef – zwycięzca programu o tym tytule w Polsacie, osobowość telewizyjna. Kulinarne szlify zdobywał w Wyższej Szkole Gastronomiczno-Hotelarskiej w Escuela Internacional Islas Malvinas w Mendozie. W kolejnych latach, u boku włoskich kucharzy w renomowanej restauracji Sale&Pepe na Florydzie, przeszedł wszystkie szczeble szkolenia zawodowego.

W czerwcu 2024 na podstawie ocen i weryfikacji inspektorów przewodnika Michelin – Ceviche Bar otrzymało tytuł Bib Gourmand, a Tuna znalazła się w rekomendacjach.

Martin Gimenez Castro pochodzi z Argentyny z regionu Mendoza. Pasję do gotowania zawdzięcza rodzicom. Od 16 lat mieszka w Polsce z żoną Martą, którą poznał podczas pracy w Stanach Zjednoczonych, i córeczkami Martyną i Mią, które często gotują razem z tatą.

Źródło: materiały prasowe/Polsat

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Bułeczki czosnkowo-serowe

Bułeczki czosnkowo-serowe są pysznie puszyste i miękkie, a także aromatyczne....

Odsłon: 882

60 min
7
Ciasta Torcik truskawkowy

Ten torcik truskawkowy stanie się hitem wśród całej twojej rodziny i wszystki...

Odsłon: 80

30 min
4
Ciasta Ciasto na majówkę

Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...

Odsłon: 149

30 min
3