Kącik kulinarny w „halo tu polsat”. Mistrzowie kuchni w akcji

Trwają przygotowania do startu nowego weekendowego pasma porannego Polsatu. „halo tu polsat” będzie emitowane w piątki, soboty i niedziele, a poprowadzą je Paulina Sykut-Jeżyna z Krzysztofem Ibiszem oraz Agnieszka Hyży z Maciejem Rockiem. Wiadomo już także, kto będzie prowadził kulinarną część programu. Swój kunszt będą mogli zaprezentować Ewa Wachowicz, Mateusz Gessler i Martin Gimenez Castro.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Trudno wyobrazić sobie poranne pasmo bez kącika kulinarnego. W kuchni „halo tu polsat” będą rządzić na zmianę szefowie od lat związani z Polsatem. Wszyscy troje są nie tylko znakomitymi kucharzami, ale także restauratorami.

Ewa Wachowicz od wielu lat prowadzi w Polsacie program „Ewa gotuje”. Jej przepisy to wspaniała domowa kuchnia łatwa w przygotowaniu, smaczna i zdrowa.

Autorskie przepisy Mateusza Gesslera to smakowity miks kuchni polskiej i kuchni z całego świata. Dla „halo tu polsat” Mateusz zrealizuje także cykl reportaży. Każdy odcinek będzie łączył elementy podróży, kultury i kulinarnych odkryć, inspirując widzów do poznawania różnych zakątków Polski i świata przez pryzmat kuchni.

Martin Gimenez Castro słynie ze swoich dań z ryb i owoców morza, ale to tylko jeden z wielu jego kulinarnych talentów. Równie dobrze czuje się, przygotowując wykwintne kompozycje ze składników typowych dla kuchni polskiej.

W programie mistrzowie kuchni będą na żywo przygotowywali swoje popisowe dania. Towarzyszyć im będą goście specjalni, bohaterowie innych polsatowych produkcji, programów i seriali.

To będzie pyszna zabawa zarówno dla widzów przed telewizorami, jak i dla osób zgromadzonych w studiu „halo tu polsat”.

Fot. materiały prasowe/Polsat

EWA WACHOWICZ

Miss polskiej kuchni. Producentka i dziennikarka telewizyjna, prowadząca z sukcesem kilka firm. III Wicemiss Świata, Miss Polonia, Miss Świata Studentek. Miłośniczka gotowania, autorka wielu książek kulinarnych.

Prowadzi na antenie Polsatu „Ewa Gotuje”, najdłużej emitowany program kulinarny w Polsce, który osiągnął już ponad pół tysiąca odcinków! Ekspertka od kuchni polskiej, lokalnej i słodyczy pokazuje jak gotować zgodnie z trendami, przy poszanowaniu tradycji. Ceni smak życia w każdej postaci. Charyzmatyczna jurorka polskich edycji Top Chef oraz Family Food Fight. Pojedynek na smaki. Zdobywczyni wielu prestiżowych tytułów i wyróżnień, w tym nominacji jako Jurorka do Telekamery 2014 i 2017 oraz jako „Osobowość Telewizyjna” do Telekamery 2015, a także Osobowość TV 2019 w plebiscycie Kobieca Marka Roku.

Właścicielka krakowskiej restauracji Zalipianki. Kocha wysokogórską wspinaczkę i dalekie podróże.

MATEUSZ GESSLER

Kucharz, właściciel kultowych restauracji w Warszawie: Ćma, Warszawski Sen, DOCK19, Warszawa Wschodnia, osobowość telewizyjna. Prowadzący programu „Hell’s Kitchen” w Polsacie i „Para do gara” w TV4. Juror programu MasterChef Junior.

Uważa, że bycie restauratorem i kucharzem to najlepszy, choć zarazem najtrudniejszy zawód świata i nie chce robić niczego innego, ponieważ właśnie ta praca daje mu wiele radości, a w życiu to jest najważniejsze.

Mateusz nie jest typem domatora. Dużo podróżował i mieszkał w wielu miejscach na świecie - we Francji, Kanadzie, Szwajcarii, wszędzie czując się dobrze. Uwielbia słuchać ludzi, uczyć się nowych rzeczy i żyć aktywnie, ciągle odkrywając coś nowego, bo świat jest dla niego szalenie interesujący. Świetnie sprawdza się w roli prowadzącego warsztaty czy pokazy kulinarne. Autor książek kucharskich „Moja Kuchnia Polska” oraz „Smaki dzieciństwa”. Pasjonat motoryzacji, motocyklista.

MARTIN GIMENEZ CASTRO

Szef kuchni, właściciel topowych polskich restauracji: Ceviche i Tuna w Warszawie, ambasador MSC światowej organizacji na rzecz zrównoważonego rybołówstwa.

Pierwszy polski Top Chef – zwycięzca programu o tym tytule w Polsacie, osobowość telewizyjna. Kulinarne szlify zdobywał w Wyższej Szkole Gastronomiczno-Hotelarskiej w Escuela Internacional Islas Malvinas w Mendozie. W kolejnych latach, u boku włoskich kucharzy w renomowanej restauracji Sale&Pepe na Florydzie, przeszedł wszystkie szczeble szkolenia zawodowego.

W czerwcu 2024 na podstawie ocen i weryfikacji inspektorów przewodnika Michelin – Ceviche Bar otrzymało tytuł Bib Gourmand, a Tuna znalazła się w rekomendacjach.

Martin Gimenez Castro pochodzi z Argentyny z regionu Mendoza. Pasję do gotowania zawdzięcza rodzicom. Od 16 lat mieszka w Polsce z żoną Martą, którą poznał podczas pracy w Stanach Zjednoczonych, i córeczkami Martyną i Mią, które często gotują razem z tatą.

Źródło: materiały prasowe/Polsat

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
4
Dania główne Pikantne goujons z kurczaka

Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...

Odsłon: 15533

15 min
14
60 min
3
15 min
3
Desery tort kakaowo-migdałowy

Torty nie są jeszcze moją mocną stroną. Biszkopt nie wyrósł mi tak jak chciał...

Odsłon: 19

>60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z wiśni na zimę? Z czym najlepiej łączyć wiśnię w przetworach

Dojrzałe wiśnie to nie tylko mnóstwo smaku, który można wykorzystać podczas zajadania się świeżymi owocami. To również wiele okazji do stworzenia p...

1
Informacje Pomysły na zielone koktajle. Nie tylko dobrze smakują, ale pomagają się odchudzić

Zielony koktajl to prawdziwa bomba witaminowa, która nie tylko dostarcza cennych składników odżywczych, ale także przyspiesza metabolizm i podnosi...

11
Informacje Jak schudnąć skutecznie bez efektu jo-jo?

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego twoje próby odchudzania kończą się efektem jo-jo, a waga wraca jak bumerang? Może to kwestia zrozumien...

1
Informacje Co zrobić z pora na obiad? Przepisy na wyborną tartę, soczystego kurczaka lub vichyssoise

Delikatny, ale wyrazisty smak pora może dodać wyjątkowego charakteru każdemu daniu. Mamy dla ciebie kilka inspirujących pomysłów. Od wykwintnej tar...

1