Ewa_Gotuje

Kanapka z metką czy mortadelą? Straszyły w PRL-u, a dziś są popularne

Mięsne wyroby w PRL-u pozostawiały wiele do życzenia. Jednocześnie były rzadko dostępne, więc gdy już się pojawiały, każdy ich próbował. Czy pamiętasz, co to jest kanapka z metką i jak robi się słynne kotlety z mortadeli? Dla jednych to koszmar z dzieciństwa, a inni chętnie wracają do tych smaków.

Przepisy z PRL-u - co to jest kanapka z metką? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Współcześnie wybór wędlin w sklepie jest aż za duży. Nieraz trudno się zdecydować, która z szynek będzie najlepsza. Z kolei w czasach PRL-u mięsne składniki były dużo gorszej jakości, a przede wszystkim niedostępne w sprzedaży. Gdy rodzice podali więc mortadelę na obiad czy kolację, nie było możliwości odmowy. Ta wędlina, podobnie jak słynna metka, nie wszystkim smakowała. Niektórzy do dziś na wspomnienie mięsnych szlagierów PRL-u czują niesmak. Jest jednak też dużo osób, które cieszą się z powrotu popularności tych rarytasów.

Sprawdź także: Jedni kochają ten warzywny duet. Inni uważają go za stołówkową zmorę

Co to jest kanapka z metką?

Żartowniś powiedziałby, że to przekąska sprzedawana w sklepie, do której dołączono cenę. Dziś mało kto wie, co to jest kanapka z metką. Młodsi czytelnicy z pewnością o niej nie słyszeli, a starsi często krzywią się na jej wspomnienie. Dlaczego?

Kanapka z metką to nic innego jak kromka pieczywa ze specyficzną wędliną. Chętnie podawano ją w czasach PRL-u - dzieci brały ją na drugie śniadanie do szkoły, a dorośli - aby spałaszować ją podczas przerwy w pracy. Dreszczyk u niektórych wywoływała sama metka, czyli kiełbasa, którą przyrządzano z surowej, zmielonej i mocno przyprawionej wieprzowiny. Dla szczególnie wrażliwych na zapach uczniów, spożywanie jej w szkole było prawdziwym wyzwaniem, ponieważ roztaczała wokół siebie woń surowego mięsa.

Trzeba podkreślić, że kanapka z metką może być prawdziwym rarytasem. Musi być jednak wykonana z dobrej jakości mięsa, które dzisiaj da się zdobyć, np. z ekologicznych hodowli. Przygotowuje się ją bardzo prosto, używając łatwo dostępnych składników. Po prostu mieli się mięso, łączy z cebulką i innymi składnikami, a potem przekłada do słoiczka i przechowuje w lodówce.

Mortadela - szlagier PRL-u

Choć dziś większość osób kojarzy mortadelę z włoskim, apetycznym przysmakiem, to w Polsce była ona już niezwykle popularna w czasach PRL-u. Oczywiście wówczas sprzedawano mięso o gorszej jakości, dlatego zyskała niechlubną sławę taniej i niesmacznej wędliny

Mortadela to gruba kiełbasa, produkowana z chudej wieprzowiny i kawałków tłuszczu. W Bolonii, skąd się wywodzi, często doprawiana jest też ziarnami pieprzu czy pistacją, co wzmacnia jej aromat. W czasach PRL-u wędlinę sprzedawano bez dodatków, była ona też tłustsza i mniej apetyczna. 

Gdy w sklepach brakowało mięsa, to właśnie mortadelę kupowano na kartki i podawano na obiad, np. w formie panierowanych kotletów. Serwowano ją również podczas większych uroczystości rodzinnych. 

Przepisy mięsne jak z PRL-u

Gdy znasz już dwa największe przysmaki mięsne z PRL-u, warto, żebyś przygotował je w domu. Jeśli są niemiłym wspomnieniem z czasów młodości, wypróbuj poniższe, nieco zmodyfikowane, przepisy, które odczarują koszmarne potrawy z dzieciństwa. 

1. Kotlety z mortadeli

 Kotlety z mortadeli Zobacz przepis

Kotlety z mortadeli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Metka z boczku wędzonego i cebuli

 Metka z boczku wędzonego i cebuli Zobacz przepis

Metka z boczku wędzonego i cebuli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Przycinanie aloesu - fachowy poradnik. Jak zebrać żel z przyciętego aloesu? »

Najgorszy, poza cukrem, dodatek do kawy. Sprzyja insulinooporności, obciąża trzustkę »

Pij codziennie przez 7 dni. Ten napój wymiecie pasożyty z jelit »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 64

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 732

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0