Fot. materiały prasowe
Na domowych przyjęciach pyszne jedzenie to jeden z kluczowych elementów. Jakie przysmaki powinny znaleźć się w karnawałowym menu? Najlepiej sprawdzą się przekąski typu „finger food", czyli takie, którymi można się delektować bez konieczności siedzenia przy stole. Do ich przygotowania warto wykorzystać aromatyczne produkty kuchni orientalnej.
Bruschetty z hummusem, serem mozzarella i suszonymi pomidorami
Składniki:
- ½ opakowania hummusu marki Jasmeen
- 2 duże bagietki
- 1 duża mozzarella
- 1 duże opakowanie suszonych pomidorów
- 1 świeża bazylia
- suszona słodka papryka
- pieprz
Przygotowanie:
Obie bagietki kroimy na małe kromki, które smarujemy cienką warstwą hummusu. Następnie kładziemy na nie grubsze plastry mozzarelli i po jednym suszonym pomidorze. Tak przygotowane kanapki wkładamy na blasze do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut. Gotowe bruschetty skrapiamy oliwą z oliwek i dekorujemy liśćmi świeżej bazylii.
Domowe nachos z pastą z bakłażana
Składniki:
- 1 opakowanie pasty z bakłażana marki Jasmeen
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki oleju roślinnego
- ¼ szklanki ciepłej wody
- 4 łyżki mielonej ostrej papryki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Obie mąki przesiewamy do miski i dodajemy sól, olej roślinny i wodę. Dokładnie łączymy ze sobą składniki i wyrabiamy ciasto, które następnie wykładamy na blat, wałkujemy i nakłuwamy widelcem. Z ciasta za pomocą noża wykrawamy trójkąty. Do średniej wielkości garnka wlewamy olej do smażenia, i gdy będzie już rozgrzany wrzucamy do niego nachosy, które mają uzyskać złocisty kolor. Następnie wyjmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej i kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć z tłuszczu. Gotowe nachosy posypujemy ostrą papryką i układamy na talerzu. Obok w małej miseczce stawiamy pastę z bakłażana, którą skrapiamy oliwą z oliwek.
Żródło: materiały prasowe