Kasztany jadalne - co powinieneś wiedzieć?

Podobno najlepsze kasztany znajdziemy na paryskim placu Pigalle. Na szczęście, żeby je zjeść nie trzeba wykupywać wycieczki do Francji, gdyż coraz częściej znajdziemy je w naszych sklepach. Co powinniśmy wiedzieć o tym przysmaku?

Fot.123RF

Jeszcze kilka lat temu znalezienie w Polsce jadalnych kasztanów lub przetworów z nich graniczyło z cudem, a przekąska ta mogła nam się kojarzyć jedynie z zagranicznymi filmami. Czasy się zmieniły, a wraz z nimi asortyment naszych sklepów. Duże sieci handlowe oferują już swoim klientom jadalne kasztany, a i mniejsze nie pozostają w tyle. Jeśli tylko spotkamy je w sklepie, warto nabyć paczkę - nie tylko ze względu na ich smak, ale także pozytywny wpływ jaki mają na nasz organizm.

Jak wybrać i przygotować kasztany?

Chcąc wprowadzić kasztany do naszej diety, musimy pamiętać o tym, że odmiana jadalna nie ma nic wspólnego z popularnym w naszym kraju kasztanowcem. Kasztan jadalny woli zdecydowanie cieplejszy klimat, panujący np. we Francji lub Włoszech i to właśnie z tych krajów powinny pochodzić kupowane przez nas orzechy. Niestety, nie przyniesiemy ich w kieszeniach ze spaceru po parku.

W sklepie wybierajmy te kasztany, które są ciężkie, pełne i mają ładnie błyszczącą się skórkę. Wówczas z pewnością będą smaczne i pełne witamin. Młode kasztany możemy jeść nawet na surowo, jako składnik surówek lub samodzielną przekąskę. Jednak najsmaczniejsze są te, które poddamy obróbce termicznej. Możemy je piec, gotować a nawet smażyć. Pod postacią pasty będą doskonałą alternatywą dla kremów czekoladowo-orzechowych, którymi często smarujemy kanapki. Z suszonych kasztanów przygotujemy mąkę, która świetnie sprawdzi się w ciastach, ciasteczkach, naleśnikach i innych słodkich wypiekach.

Dla starszych, młodszych i tych na diecie

Co możemy zyskać, jedząc kasztany? Będziecie zaskoczeni jak wiele prozdrowotnych właściwości mają te niepozorne orzechy. Przede wszystkim, są doskonałą przekąską dla odchudzających się oraz osób starszych. W 100 gramach znajdziemy zaledwie 180 kcal, co jest porównywalne z płatkami zbożowymi. Dodatkowo kasztany zawierają błonnik, który podtrzymuje uczucie sytości, poprawia perystaltykę jelit i sprawia, że nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Są też pozbawione glutenu, dlatego bez przeszkód mogą spożywać je osoby z celiakią.

Cenne źródło witamin i minerałów

Na tym nie kończą się zalety kasztanów jadalnych. Są bogate w potas, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Ze względu na zawartość magnezu, po kasztany powinny sięgać osoby zestresowane i przemęczone. Ponadto znajdziemy w nich magnez, wapń i żelazo, co czyni je nie tylko smaczną, ale i zdrową, przekąską.

Poza minerałami, w kasztanach znajdziemy również wiele witamin z grupy B i E. Co ciekawe, te orzechy zawierają tyle samo witaminy C co cytryna, dzięki czemu wzmacniają odporność naszego organizmu i przeciwdziałają infekcjom. Kasztany, jak większość orzechów, są bogate w zdrowe tłuszcze nienasycone, które dietetycy zalecają osobom mającym problemy z chorobami serca i układu krążenia. W walce z tymi schorzeniami, pomocna będzie również zawarta w kasztanach escyna - substancja, która poprawia przepływ krwi, przywraca właściwe napięcie naczyń krwionośnych oraz zmniejsza ryzyko powstania zakrzepów.

 

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Schabowe po lubelsku

Schabowe po lubelsku to chrupiące kotlety ze skórką z grubo mielonej bułki ta...

Odsłon: 10375

30 min
13
30 min
3
Ciasta Ciasto czekoladowe z polewą

Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, gotowe w godzinę. Wilgotne i...

Odsłon: 138

15 min
1
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Wyjątkowe dania z borowikami. Idealne na rodzinny obiad i przyjęcie

Borowik, najszlachetniejszy z grzybów, idealnie komponuje się zarówno w prostych, jak i wykwintnych potrawach - od zup i sosów po dania główne. Dzi...

1
Informacje Owsianka na kolację. Poprawia jakość snu, chroni przed cukrzycą

Owsianka to przysmak, który kojarzy się głównie ze śniadaniem. Tymczasem okazuje się, że doskonale sprawdza się ona również jako ostatni posiłek dn...

20
Ewa gotuje Szybki obiad u Ewy Wachowicz. Nowe przepisy, które warto sobie zapisać

W 521. odcinku programu "Ewa Gotuje" gospodyni zaprezentowała nam pomysły na szybkie i ciekawe dania obiadowe. Bo kto powiedział, że nie mając czas...

16
Informacje Zrobisz z niej takie kotlety, że wszyscy będą prosić o przepis

Czy istnieje bardziej jesienne warzywo od dyni? Nie wydaje nam się. To jeden z symboli jesiennych, warzywo, które uwielbiamy wtedy jeść, ale także...

12