Fot.123RF
Jeszcze kilka lat temu znalezienie w Polsce jadalnych kasztanów lub przetworów z nich graniczyło z cudem, a przekąska ta mogła nam się kojarzyć jedynie z zagranicznymi filmami. Czasy się zmieniły, a wraz z nimi asortyment naszych sklepów. Duże sieci handlowe oferują już swoim klientom jadalne kasztany, a i mniejsze nie pozostają w tyle. Jeśli tylko spotkamy je w sklepie, warto nabyć paczkę - nie tylko ze względu na ich smak, ale także pozytywny wpływ jaki mają na nasz organizm.
Jak wybrać i przygotować kasztany?
Chcąc wprowadzić kasztany do naszej diety, musimy pamiętać o tym, że odmiana jadalna nie ma nic wspólnego z popularnym w naszym kraju kasztanowcem. Kasztan jadalny woli zdecydowanie cieplejszy klimat, panujący np. we Francji lub Włoszech i to właśnie z tych krajów powinny pochodzić kupowane przez nas orzechy. Niestety, nie przyniesiemy ich w kieszeniach ze spaceru po parku.
W sklepie wybierajmy te kasztany, które są ciężkie, pełne i mają ładnie błyszczącą się skórkę. Wówczas z pewnością będą smaczne i pełne witamin. Młode kasztany możemy jeść nawet na surowo, jako składnik surówek lub samodzielną przekąskę. Jednak najsmaczniejsze są te, które poddamy obróbce termicznej. Możemy je piec, gotować a nawet smażyć. Pod postacią pasty będą doskonałą alternatywą dla kremów czekoladowo-orzechowych, którymi często smarujemy kanapki. Z suszonych kasztanów przygotujemy mąkę, która świetnie sprawdzi się w ciastach, ciasteczkach, naleśnikach i innych słodkich wypiekach.
Dla starszych, młodszych i tych na diecie
Co możemy zyskać, jedząc kasztany? Będziecie zaskoczeni jak wiele prozdrowotnych właściwości mają te niepozorne orzechy. Przede wszystkim, są doskonałą przekąską dla odchudzających się oraz osób starszych. W 100 gramach znajdziemy zaledwie 180 kcal, co jest porównywalne z płatkami zbożowymi. Dodatkowo kasztany zawierają błonnik, który podtrzymuje uczucie sytości, poprawia perystaltykę jelit i sprawia, że nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Są też pozbawione glutenu, dlatego bez przeszkód mogą spożywać je osoby z celiakią.
Cenne źródło witamin i minerałów
Na tym nie kończą się zalety kasztanów jadalnych. Są bogate w potas, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Ze względu na zawartość magnezu, po kasztany powinny sięgać osoby zestresowane i przemęczone. Ponadto znajdziemy w nich magnez, wapń i żelazo, co czyni je nie tylko smaczną, ale i zdrową, przekąską.
Poza minerałami, w kasztanach znajdziemy również wiele witamin z grupy B i E. Co ciekawe, te orzechy zawierają tyle samo witaminy C co cytryna, dzięki czemu wzmacniają odporność naszego organizmu i przeciwdziałają infekcjom. Kasztany, jak większość orzechów, są bogate w zdrowe tłuszcze nienasycone, które dietetycy zalecają osobom mającym problemy z chorobami serca i układu krążenia. W walce z tymi schorzeniami, pomocna będzie również zawarta w kasztanach escyna - substancja, która poprawia przepływ krwi, przywraca właściwe napięcie naczyń krwionośnych oraz zmniejsza ryzyko powstania zakrzepów.
Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl