Kawa. Sekrety baristy - książka dla miłośników "małej czarnej"

Nie wyobrażasz sobie początku dnia lub spotkania towarzyskiego bez filiżanki aromatycznej kawy z pysznymi dodatkami? Zastanawiałeś się kiedykolwiek, jak profesjonalny barista wyczarowuje niezwykłe wzory na powierzchni kawy? Dzięki tej książce z codziennego napoju stworzysz wyjątkowe dzieło sztuki.

Proste opisy, sfotografowane krok po kroku uczą przyrządzania różnych rodzajów kawy i kawowych drinków. Wśród przepisów znalazły się zarówno tradycyjne espresso, pyszne latte, cappuccino i macchiato, jak i bardziej egzotyczne pomysły (m.in. kawa po karaibsku, Royal Coffe). Garść informacji na temat rodzajów kawy, sposobów jej przechowywania i parzenia pomoże w stworzeniu doskonałego, aromatycznego napoju.

Największą przyjemność czytelnikom może jednak sprawić nauka wykonywania kunsztownych wzorów na powierzchni kawy. Wystarczy kawa z ekspresu, spienione mleko i sos czekoladowy, żeby stworzyć proste rozetki, serduszka, pajęczynki i zwierzęce pyszczki albo bardziej skomplikowane egipskie oko demona, kwiat orchidei, galaktykę czy... Tadż Mahal. Wszystkie wzory zostały opisane i krok po kroku zilustrowane na kolorowych fotografiach. Zaskakujące, jak łatwo można przyrządzić, ozdobić i podać kawę niczym profesjonalny barista.

W książce znajdziemy również przepisy na fantastyczne ciasteczka, ciasta, torty i desery zawierające kawę jako składnik. Lody tiramisu, tarta kawowa, herbatniki z kawałkami czekolady, chrupiące ciasteczka cappuccino - to tylko niektóre z pomysłów, które znalazły się w książce.

 


Zobacz przepisy na Kawę po turecku oraz jak wykonać Paprotkę z czekoladowymi gałązkami.

 

 

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 176

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1