Proste opisy, sfotografowane krok po kroku uczą przyrządzania różnych rodzajów kawy i kawowych drinków. Wśród przepisów znalazły się zarówno tradycyjne espresso, pyszne latte, cappuccino i macchiato, jak i bardziej egzotyczne pomysły (m.in. kawa po karaibsku, Royal Coffe). Garść informacji na temat rodzajów kawy, sposobów jej przechowywania i parzenia pomoże w stworzeniu doskonałego, aromatycznego napoju.
Największą przyjemność czytelnikom może jednak sprawić nauka wykonywania kunsztownych wzorów na powierzchni kawy. Wystarczy kawa z ekspresu, spienione mleko i sos czekoladowy, żeby stworzyć proste rozetki, serduszka, pajęczynki i zwierzęce pyszczki albo bardziej skomplikowane egipskie oko demona, kwiat orchidei, galaktykę czy... Tadż Mahal. Wszystkie wzory zostały opisane i krok po kroku zilustrowane na kolorowych fotografiach. Zaskakujące, jak łatwo można przyrządzić, ozdobić i podać kawę niczym profesjonalny barista.
W książce znajdziemy również przepisy na fantastyczne ciasteczka, ciasta, torty i desery zawierające kawę jako składnik. Lody tiramisu, tarta kawowa, herbatniki z kawałkami czekolady, chrupiące ciasteczka cappuccino - to tylko niektóre z pomysłów, które znalazły się w książce.
Zobacz przepisy na Kawę po turecku oraz jak wykonać Paprotkę z czekoladowymi gałązkami.