W domowym zaciszu sięgamy więc po sprawdzone kawy – to właśnie one towarzyszą nam każdego ranka lub podczas chwil odpoczynku. Dopiero w momencie, gdy przychodzi nam ochota na coś bardziej wyszukanego, udajemy się do kawiarni, szukając nowych smaków i nieoczywistych połączeń. Czy naprawdę musimy polegać wyłącznie na kawiarnianym menu, by cieszyć się kawowymi arcydziełami? Nie! Tym bardziej, że potrzebujemy jedynie odrobiny kreatywności, otwartości na eksperymenty oraz wysokiej klasy ekspresu, który wydobędzie z kawy to, co najlepsze. A na wyższy poziom domową kawę przenoszą ekspresy JURA – dzięki innowacyjnym technologiom, pozwalającym odkryć różnorodne i nieznane nam wcześniej kawowe arcydzieła.
Kawa po bawarsku: rozgrzewająca eksplozja smaku
Gdy za oknem chłód, a w powietrzu czuć zbliżającą się zimę, myśl o filiżance kawy nasuwa się automatycznie. Po obudzeniu wypiliśmy już to, co zwykle, w głowie kiełkuje więc pomysł, aby po południu spróbować czegoś innego. Może... kawy po bawarsku? Zwłaszcza że opis brzmi zachęcająco! To mianowicie połączenie gorącej kawy z odrobiną ciemnego kakao i aromatyczną bitą śmietaną, wzbogacone o subtelny korzenny akcent. Jak ją przygotować?
Bardzo prosto: wystarczy zaparzyć mocne espresso, które posłuży za bazę do tego aromatycznego napoju. Ekspresy JURA, dzięki Procesowi Ekstrakcji Pulsacyjnej (P.E.P.), wydobędą z kawy głębię smaku i intensywność, na których w tym przypadku tak bardzo nam zależy. Następnie dodajemy odrobiny kakao, dekorujemy bitą śmietaną z cynamonem i... gotowe! Pierwsze kawowe arcydzieło czeka na wypicie.
Miodowo-korzenna latte: idealny wybór na długie jesienne wieczory
Miodowo-korzenna latte to idealna propozycja dla osób, które cenią sobie smak kawy połączony z nutami korzennymi i delikatną słodyczą. Ale tego rodzaju smaki znajdują jedynie z ulubionej kawiarni. Tak być nie musi: JURA od lat pozostaje liderem na rynku ekspresów do kawy klasy premium, a już pierwszy łyk miodowo-korzennej latte pokaże nam, dlaczego.
Zaczynamy od zaparzenia klasycznego espresso. W tym przypadku kluczem do sukcesu jest woda. Dzięki Inteligentnemu Systemowi Filtrowania Wody, w jaki wyposażone są ekspresy JURA, do naszego napoju trafi tylko woda czysta i pozbawiona zanieczyszczeń. Następnie do zaparzonego napoju dodajemy łyżkę miodu oraz podgrzane mleko z odrobiną przypraw, jak cynamon czy kardamon. Na koniec całość dekorujemy odrobiną piany mlecznej, która doda napojowi kremowej tekstury.
Tropikalne affogato: powiew egzotyki w domowym zaciszu
Zapytani o nowe kawowe smaki, z pewnością odpowiemy: coś egzotycznego. Czy da się coś takiego przygotować we własnym domu? Nie dowiemy się, jeśli nie spróbujemy, zatem – do dzieła!
Zaczynamy od zaparzenia intensywnego espresso w ekspresie JURA. Dzięki funkcji parzenia w niskiej temperaturze, otrzymamy intensywny wywar, czyli taki, jakiego potrzebujemy. Następnie polewamy nim porcję lodów kokosowych i otrzymujemy gotowe do podania tropikalne affogato. Prostsze niż mogłoby się wydawać, prawda?
Pistacjowa latte: nietypowy smak na typowy dzień
Pistacjowa latte dla przyzwyczajonych do klasyki kawoszy będzie prawdziwym odkryciem! Przede wszystkim ze względu na charakterystyczny, słonawy posmak, czyli coś, czego raczej w pierwszej chwili nie kojarzymy z kawą. Do jej przygotowania potrzebujemy espresso, mleka i syropu pistacjowego, który dodaje napojowi kremowego i orzechowego aromatu.
Podczas przyrządzania latte, skorzystać warto z funkcji spieniania mleka w ekspresach JURA: biały napój nabierze wówczas kremowej konsystencji i idealnie dopełni nasze małe kawowe arcydzieło. Jeszcze tylko na wierzch dodajmy odrobinę soli morskiej oraz posiekane pistacje i... smacznego!
Domowa kawa niczym z najlepszej kawiarni
W domowym zaciszu najczęściej wybieramy najprostsze kawy, takie jak klasyczne espresso czy małą czarną. Dzieje się tak, ponieważ wydaje nam się, iż przygotowanie czegoś bardziej wyszukanego wymaga czasu i skomplikowanych czynności. I jeśli przyjdzie nam ochota na taki napój, raczej wybierzemy się do kawiarni.
Tymczasem przyrządzenie oryginalnego kawowego napoju nie musi być ani czasochłonne, ani skomplikowane. W przypadku ekspresów automatycznych wystarczy wciśnięcie jednego przycisku i najtrudniejszy krok za nami. Kolejne są równie proste, gdyż ograniczają się najczęściej do dodania pianki, przypraw bądź lodów. Kawowe arcydzieła, takie jak kawa po bawarsku, miodowo-korzenna latte czy tropikalne affogato, jak najbardziej pozostają w naszym zasięgu. A gdzie lepiej eksperymentować, jak nie w domowym zaciszu?