Kminek - na kaszel, wzdęcia i...

„Poproszę chleb, tylko bez kminku!” – ile razy zdarzyło wam się wypowiedzieć takie zdanie? Jak się okazuje, unikanie tej przyprawy to spory błąd, gdyż w niezwykły sposób wpływa ona na nasz organizm.

Fot.123RF/Picsel

Nasze babcie wiedziały co robią, dodając kminek do wielu różnych potraw. Przyprawa ta już od wieków jest bardzo chętnie stosowana w medycynie ludowej, jako panaceum na wiele schorzeń i dolegliwości. Jednak właściwości kminku nie miały ograniczać się jedynie do pozytywnego wpływu na nasz organizm. Wierzono, że jest to również doskonały sposób na ustrzeżenie się przed kradzieżami oraz zdradami ukochanej osoby.

W ostatnich latach właściwościami kminku zainteresowali się także naukowcy. Co prawda ich badania nie udowodniły, że kminek mógłby zniechęcić do nas złodziei, jednak potwierdziły inne przypuszczenia naszych przodków. Przyprawa ta faktycznie fantastycznie wpływa na nasz organizm, a jego lecznicze właściwości są wręcz zdumiewające.

Na kaszel, wzdęcia i...

Małe, niepozornie wyglądające ziarenka kryją w sobie sporo substancji aktywnych, z których niemal każda ma wyjątkowe, prozdrowotne działanie. Chociaż najczęściej zjadamy pod postacią malutkich nasionek, to warto wiedzieć, iż w celach leczniczych możemy wykorzystać także kwiaty, korzenie oraz liście tej rośliny. Znajdziemy w nich między innymi witaminę C, kwasy fenolowe, mające działanie przeciwzapalne flawonoidy i garbniki, sole mineralne, olejki eteryczne oraz rozrzedzające krew kumaryny.

Kminek jest dosyć popularnym środkiem na wszelkiego rodzaju problemy trawienne. Nie bez powodu tradycyjne przepisy naszych babć zalecają dodawanie go do potraw, które mogą spowodować wzdęcia lub inne problemy żołądkowe. Ten prosty dodatek do dania powinien zabezpieczyć nas przed wieloma przykrymi dolegliwościami, w tym np. skurczami żołądkowymi oraz biegunkami.

Warto jednak wiedzieć, że kminek pomoże nam nawet wtedy, gdy nie był składnikiem przygotowywanej przez nas potrawy. Jeśli zmagacie się z różnego rodzaju problemami żołądkowymi, warto sięgnąć po napar zrobiony na bazie jego nasion. Wystarczy zalać wrzątkiem kilka łyżeczek rozgniecionych ziarenek. Tak przygotowana herbatka pomoże nam uporać się z wszelkiego rodzaju kolkami, zaburzeniami trawienia, wzdęciami oraz zaparciami. Ze względu na antybakteryjne właściwości kminku, napar pomoże nam również w przypadku infekcji i stanów zapalnych gardła, jamy ustnej, a także dróg moczowych. Jest to również sprawdzony sposób na walkę z uporczywym kaszlem, dlatego też często stanowi istotny element syropów i innych lekarstw.

Wielbiciele domowych nalewek z pewnością wiedzą, iż kminek to tylko przyprawa nadająca aromatu potrawom, ale również wyjątkowa baza do własnoręcznie przygotowywanych alkoholi. Tak zwana kminutówka, podobnie jak zwykłe ziarna kminu, doskonale wpływa na funkcjonowanie naszego żołądka, dlatego sugeruje się jej serwowanie po tłustych i ciężkostrawnych daniach.

Właściwości tej przyprawy powinny zainteresować przede wszystkim panie. Kminek okazuje się bowiem doskonałą receptą nawet na silne bóle menstruacyjne. Ponadto, u matek karmiących piersią, pobudza on laktację. Olejki eteryczne zawarte w tej roślinie doskonale łagodzą bóle głowy oraz mają działanie pobudzające. W tym celu wystarczy wykorzystać olej kminkowy jako dodatek do kąpieli lub podstawa naparu, którym będziemy się inhalować. Okazuje się również, iż domowe kosmetyki z dodatkiem kminku doskonale wpłyną na kondycję naszej skóry - usuną z niej zaczerwienienia i stany zapalne, a jednocześnie nawilżą ją poprawią jej sprężystość.

Kto powinien uważać na kminek?

Tak jak większość produktów, także niepozorny kminek może nam zaszkodzić, jeśli spożyjemy go za dużo. Takie „przedawkowanie" tej rośliny jest szczególnie niebezpieczne dla naszej wątroby, gdyż może spowodować nawet uszkodzenie tego ważnego organu. Na kminek powinni uważać również alergicy, gdyż może on uczulać. Jeżeli masz alergię na pasternak, marchew, koper lub seler, powinieneś być ostrożnym również podczas spożywania tej przyprawy, gdyż należą one do tej samej rodziny.

 

Kminek to przede wszystkim doskonała przyprawa. Zobacz jak możesz go wykorzystać w kuchni. Aby zobaczyć przepis kliknij na wybrane zdjęcie.

Paluszki grissini z rozmarynem i kminkiemPieczone buraki z kminkiemPieczone ziemniaki z kminkiem

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z wiśni na zimę? Z czym najlepiej łączyć wiśnię w przetworach

Dojrzałe wiśnie to nie tylko mnóstwo smaku, który można wykorzystać podczas zajadania się świeżymi owocami. To również wiele okazji do stworzenia p...

1
Informacje Pomysły na zielone koktajle. Nie tylko dobrze smakują, ale pomagają się odchudzić

Zielony koktajl to prawdziwa bomba witaminowa, która nie tylko dostarcza cennych składników odżywczych, ale także przyspiesza metabolizm i podnosi...

9
Informacje Kącik kulinarny w „halo tu polsat”. Mistrzowie kuchni w akcji

Trwają przygotowania do startu nowego weekendowego pasma porannego Polsatu. „halo tu polsat” będzie emitowane w piątki, soboty i niedziele, a popro...

0
Informacje Jak schudnąć skutecznie bez efektu jo-jo?

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego twoje próby odchudzania kończą się efektem jo-jo, a waga wraca jak bumerang? Może to kwestia zrozumien...

1