Biszkopt
5 jaj
szczypta soli
¾ szklanki drobnego cukru
2/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki kakao
Masa
200 ml śmietanki 36% (mocno schłodzonej)
200 g serka mascarpone
1½ łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Konfitura z agrestu
400 g agrestu
152 g cukru drobnego
2 łyżeczki agaru
woda do rozpuszczenia agaru
1 kiwi

Polewa
100 ml śmietanki 36%
100 g gorzkiej czekolady
Nasączenie
1 szklanka herbaty
1 szklanka rumu
Samochodzik
150 g lukru plastycznego w kolorach: czerwony, żółty, niebieski i szary
100 g lukru plastycznego w kolorach: czarny i biały
Biszkopt
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, a gdy będą już prawie sztywne, powoli wsypać cukier aż do otrzymania gęstej piany. Zwolnić obroty do minimalnych, dodawać pojedynczo żółtka, zmiksować do połączenia składników. Do masy dodawać partiami przesianą mąkę z kakao, mieszając drewnianą łyżką. Piec w termoobiegu w 170°C przez 30-40 minut. Ciasto sprawdzać patyczkiem - wyjąć, gdy będzie suchy.
Masa
Śmietankę 36% ubić na sztywno. Następnie łyżka po łyżce dodawać serek mascarpone. Połączyć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Zmiksować na wolnych obrotach.
Konfitura z agrestu
Dokładnie umyć i odszypułkować agrest. Wycisnąć miąższ do garnka, podgrzać na średnim ogniu, dodać cukier. Zalać agar do napęcznienia (woda ma przykrywać agar). Po ośmiu minutach dodać go do agrestu, po czym gotować przez pięć minut. Agrest przelać przez sitko, aby pozbyć się pestek. Kiwi obrać, pokroić w kostkę, dodać do konfitury. Zostawić do napęcznienia na 20 minut.
Polewa
Podgrzać śmietankę, zdjąć z palnika i dodać do czekolady. Odczekać 30 sekund, aby różnica temperatur się zmniejszyła. Mieszać szpatułką do połączenia się składników.
Nasączenie
Zagotować wodę, zrobić herbatę. Przelać ją do dużego, płaskiego naczynia, dodać rum, a następnie schłodzić.
Montaż
Wyciąć okrąg z biszkoptu i przekroić na pół. Włożyć do szkła i nasączyć. Posmarować konfiturą, następnie wyłożyć krem, a na górę położyć nasączony biszkopt. Deser polać polewą i wyszprycować odrobinę kremu ozdobną tylką.
Z masy cukrowej ulepić samochodziki, ozdobić po jednym na każdy deser.