Spis treści:
- Ziele angielskie – historia
- Ziele angielskie – wartości odżywcze
- Ziele angielskie – właściwości
- Co można zrobić z ziela angielskiego?
Chociaż nazwa może to sugerować, ziele angielskie wcale nie pochodzi z Anglii. Przyprawa ta pochodzi z Ameryki Środkowej, Karaibów i terenów Ameryki Południowej. Ziele angielskie znalazło szczególne miejsce w polskiej kuchni, można dodać je do zup, sosów, mięs, a nawet deserów. Warto podkreślić również prozdrowotne właściwości ziela angielskiego, przez które wykorzystuje się je do przygotowania leczniczych naparów. W poniższym artykule podpowiemy ci, na co pomaga ziele angielskie?
Sprawdź także: Czy picie kurkumy jest zdrowe? Kto powinien jej unikać?
Ziele angielskie – historia
Ziele angielskie to nic innego jak suszone owoce pochodzące z drzewa zwanego korzennikiem nasiennym. Przyprawa ta bywa nazywana także: pieprzem angielskim, pieprzem z Jamajki, pimentem oraz pieprzem goździkowym. Na Stary Kontynent ziele angielskie trafiło w XVI wieku z trenerów Ameryki Środkowej i Meksyku. Co ciekawe, te brązowe kuleczki były wykorzystywane już przez Azteków, którzy używali ich do przyprawiania czekolady.
Przyprawa ta była niegdyś niezwykle popularne w Anglii, skąd też prawdopodobnie przywędrowała do Polski – stąd jej nazwa, ziele angielskie. Mieszkańcy Wielkiej Brytanii nadali mu natomiast przeciwko „allspice”, ponieważ według nich w jego można było wyczuć nuty różnych przypraw, między innymi: pieprzu, cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej.
Ziele angielskie – wartości odżywcze
W tych niepozornych suszonych owocach kryje się wiele prozdrowotnych substancji. Znajdziesz w nich olejki eteryczne, w tym eugenol, który wykazuje działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, bakteriobójcze, antywirusowe oraz antynowotworowe. Co więcej, działa antyoksydacyjnie, pomaga w walce z wolnymi rodnikami, chroni organizm przed stresem oksydacyjnym oraz działa przeciwstarzeniowo.
Ziele angielskie jest także źródłem witaminy A, C, witamin z grupy B oraz substancji mineralnych: magnezu, potasu, żelaza i wapnia. W jego składzie obecne są również białka i lipidy. W 100 g ziela angielskiego znajduje się około 260 kcal.
Ziele angielskie – właściwości
Przyprawa ta pomaga na szereg dolegliwości, przede wszystkim znana jest z dobroczynnego wpływu na układ trawienny. Ziele angielskie wspiera procesy trawienia, dlatego warto dorzucić je do ciężkostrawnych potraw, np. tych z mięsem czy kapustą. Wspiera także perystaltykę jelit, pomagając zapobiegać zaparciom.
Osoby, które często cierpią z powodu niestrawności po posiłkach, również powinny włączyć ziele angielskie do swojej diety. Ponieważ łagodzi ono jej nieprzyjemne objawy oraz zwiększa produkcję soków żołądkowych. Co więcej, zawarty w nim eugenol, będzie pomocny w razie wystąpienia dolegliwości układu trawiennego, m.in. bólu brzucha, wymiotów czy biegunek. Ma również działanie łagodzące nieprzyjemne pieczenie, które pojawia się podczas zgagi.
Kulki ziela angielskiego zawierają glikozydy oraz fenylopropanoidy, które pomagają niwelować ból, a także pomagają walczyć z infekcjami, likwidując drobnoustroje chorobotwórcze. Można stosować je także w stanach przeziębienia i grypy, będzie pomocne na ból gardła oraz uporczywy katar. Ma także działanie odkażające.
Na co pomaga ziele angielskie? Okazuje się, że może być przydatne przy często powracających bólach głowy. Dodatkowo przyprawa ta pozytywnie wpływa na samopoczucie, polecana jest do stosowania w stanach przemęczenia organizmu, łagodzi skurcze mięśni, odpręża oraz przywraca prawidłowe krążenie.
Napar z ziela angielskiego wykorzystuje się również zewnętrznie w formie ciepłych okładów. Taka kuracja będzie odpowiednia dla osób, które skarżą się z powodu bólu stawów i mięśni. Pozytywnie wpływa również na układ krążenia, między innymi za sprawą zawartości minerałów takich jak miedź i żelazo. Wspiera pracę serca, a także poprawia krążenie krwi – działając rozgrzewająco.
Co można zrobić z ziela angielskiego?
Ziele angielskie ma szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale podkreśli smak potraw, najczęściej używa się go do doprawiania pieczonych mięs, wędlin, kiełbas, sosów lub marynat. Oczywiście jest niezbędnym elementem różnych zup, np. jarzynowej, barszczu, grochówki czy zupy fasolowej. Będzie pasować nie tylko do wytrawnych, ale i słodkich przepisów, np. likierów i ciast. Mielone ziele angielskie można dodać również do sałatek. Ma lekko gorzkawy, cierpki smak, niektórzy przyrównują go do pieprzu.
Możesz przygotować również leczniczą herbatę z ziela angielskiego, która będzie skutecznym środkiem wspierającym trawienie. Do kubka wrzuć kilka zmielonych kulek ziela angielskiego (cztery lub pięć), a następnie zalej je gorącą wodą. Odczekaj około 10 minut, przecedź, a następnie popijaj małymi łykami. Aby polepszyć walory smakowe napoju, możesz zaparzyć go wraz z łyżką suszonej mięty lub rumianku. Warto dosłodzić herbatę miodem lub sokiem malinowym. Taki napar może pomóc również łagodzić bóle miesiączkowe.
Co ciekawe szczypta ziela angielskiego może poprawić także smak czekolady. Możesz dodać je do ciasta, kremów czekoladowych lub przygotować pyszny, aromatyczny napój idealny na zimę. Będziesz potrzebować: łyżeczkę kakao, cztery kostki gorzkiej czekolady, dwa ziarenka ziela angielskiego, szczyptę chili i cynamonu. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, w tym czasie w garnku zagotuj szklankę mleka wraz z kakao. Dodaj rozpuszczoną czekoladę, mielone ziele angielskie, chili i cynamon. Dodaj cukier lub miód do smaku.
Zobacz także:
Na jelita działa jak miotełka. To cenne źródło zdrowia na zimę »
Tyle filiżanek herbaty to za dużo. Oto możliwe skutki uboczne »
Co zrobić z ziemniakami z obiadu? Sprawdzone przepisy na oszczędne gotowanie »