Ser Dziugas to Litewski przysmak, który zyskał popularność także w Polsce. Ten długo dojrzewający przysmak, produkowany jest prawie od wieku. Powstaje tylko z mleka, soli, kultur bakterii kwasu mlekowego oraz naturalnego enzymu koagulującego. Nie zawierają laktozy i podpuszczki dlatego śmiało mogą po niego sięgać również wegetarianie.
W zależności od czasu dojrzewania sera ma on inny smak. Ten dojrzewający 12 miesięcy będzie znakomitym dodatkiem do pizzy ponieważ ma delikatny smak, natomiast 36 - miesięczny Dziugas charakteryzuje się cierpkim i ostrym smakiem, najlepiej podawać go w towarzystwie konfitur i dobrego wina.

Jeśli jeszcze nie wiesz dlaczego sery Dziugas są wyjątkowe, zajrzyj tutaj i tutaj. W tych miejscach znajdziesz również odpowiedzi na konkursowe pytania!
Za pomocą formularza odpowiedz poprawnie na 2 pytania dotyczące serów Dziugas i opisz, dlaczego są wyjątkowe. Do wygrania jest 5 bonów na zakup drobnego AGD i wyposażenia do kuchni o wartości 200 zł.