Boże Narodzenie na słono

Na co dzień Olga mieszka we francuskim Hex. Nic więc dziwnego, że w konkurencji autorskiej postanowiła odtworzyć jedną z najbardziej rozpoznawalnych budowli z tej miejscowości.

Ciasto:

  • 8 szklanek mąki
  • 2 kostki masła
  • 3 szklanki cukru pudru
  • 5 jaj

 

Karmel:

  • 800 g cukru

 

Lukier królewski:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru

 

Ciasto
Mąkę, masło, cukier puder i jaja zmiksować do połączenia się składników, następnie wyrobić ręcznie. Schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny. Ciasto rozwałkować. Z ¼ części ciasta wykroić ciastka (7 cm x 5 cm) wykleić nimi foremki do herbatników. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 220°C przez 9-12 minut. Z pozostałego ciasta skonstruować kościół: wykroić 2 dłuższe ściany (20 cm x 14 cm) i 3 krótsze (14 cm x 14 cm), wieżę (14 cm x 30 cm) i dach wieży (4 trójkąty o ramionach 7 cm). W cieście na dach wieży, wyciąć małe, okrągłe okienka. Resztę ciasta wykorzystać do konstrukcji dachu kościoła. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 220°C przez 9-12 minut.
Karmel
Cukier rozpuścić na patelni.
Lukier królewski
Oddzielić białka od żółtek. Do miski z białkami dodawać stopniowo cukier puder, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wymieszać (nie ubijać!). Tak powstały lukier przełożyć do rękawa cukierniczego.
Złożenie ciasta
Ściany konstrukcji i dach skleić karmelem. Herbatniki posmarować lukrem i przykleić je na ścianę wieży kościoła. Szczeliny wypełnić lukrem. Dach udekorować pozostałym lukrem według uznania.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Śledzie po litewsku

Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...

Odsłon: 10672

60 min
11
Ciasta Piernik wileński z mąki żytniej

Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....

Odsłon: 4795

>60 min
23
60 min
5
>60 min
15