Jednym z najbardziej popularnych dań kuchni sycylijskiej są arancini, czyli smażone, ryżowe kulki. Ich przygotowanie Ewa rozpoczęła od podsmażenia cebuli na oliwie z oliwek, następnie dorzuciła włoski ryż arborio, podsmażyła go do momentu, aż stał się lekko szklisty. Następnie dolała gorący bulion i ugotowała ryż do miękkości. Ewa starła również parmezan oraz doprawiła ryż solą.
Kiedy masa przestygła, wbiła do niej jajko oraz wsypała bułkę tartą, wszystko wymieszała. Dłonie zwilżyła zimną wodą, nabrała porcję ryżu, w środku umieściła kawałek mozzarelli, uformowała kulkę, a następnie obtoczyła ją w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Formowała kulki, aż do skończenia masy, po czym usmażyła je na złoty kolor na rozgrzanym maśle klarowanym.
Prowadząca przyrządziła również sos pomidorowy, podsmażając cebulę, czosnek i dodając przecier pomidorowy. Całość przyprawiła oregano, sól i pieprz. Gotowy sos przelała do naczynia, następnie ułożyła je na nim i zapiekła całość w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 20-25 minut. Na koniec posypała danie parmezanem i bazylią.
Arancini według Ewy Wachowicz
Zobacz przepis
Arancini według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kolejnym daniem odcinka był kurczak w sosie imbirowym. Przygotowanie dania Ewa rozpoczęła od starcia na tarce imbiru do miseczki, dodała do niego olej sezamowy, słodki sos chili, sos sojowy, miód i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszała. Następnie pokroiła filety z kurczaka w paski, doprawiła je solą i oprószyła mąką ziemniaczaną. Wymieszać. Mięso podsmażyła na rozgrzanym maśle. Dodała także paprykę pokrojoną w słupki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dolała zrobiony wcześniej sos i całość wymieszała.
Kurczak imbirowy według Ewy Wachowicz
Zobacz przepis
Kurczak imbirowy według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Makowiec z jabłkami według Ewy Wachowicz
Zobacz przepis
Mistrzowski makowiec Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 560. odcinek
Opracowała: Redakcja Smaker.pl