Ankieta: Ocena serwisu Smaker.pl

Kostka czekoladowa

Wraz z nadejściem długich jesiennych wieczorów, nadchodzi również zwiększona ochota na coś słodkiego. Dobrze zatem przygotować odpowiednio wcześniej deserowe przepisy, które uatrakcyjnią deszczowe popołudnia. W roli przekąski doskonale sprawdzi się kostka czekoladowa – przysmak przekładany serkiem mascarpone z dodatkiem chrupiących migdałów i pistacji.

Fot. materiały prasoweSkładniki (foremka 20x20 cm):
• 250 g masła
• 200 g gorzkiej czekolady
• 250 ml mleka
• 4 łyżki kakao gorzkiego
• 300 g mąki pszennej
• 250 g cukru trzcinowego GoldPack
• 5 jajek L
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1,5 łyżeczki sody
• szczypta soli

Dodatkowo:
• 500 g mascarpone
• 500 g śmietany 36%
• 2-3 łyżeczki cukru z wanilią
• migdały w płatkach KRESTO
• pistacje KRESTO

Wykonanie

1. Mleko przelej do garnka z grubym dnem, dodaj masło i mieszając rozpuść je, starając się nie dopuścić do zagotowania płynu. Zdejmij z ognia, dodaj pokruszoną czekoladę, mieszaj aż do rozpuszczenia. Następnie odstaw do przestudzenia.
2. Przesyp do miski wszystkie suche składniki. Przesiej mąkę i kakao. Wymieszaj.
3. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
4. Wbij jajka do misy miksera, dodaj cukier i ubijaj do uzyskania gęstego, jasnego kremu.
5. Zmniejsz obroty miksera i wolnym strumieniem wlewaj przestudzony płyn (mleko, masło, czekoladę).
6. Na koniec dodaj suche składniki, wymieszaj je na najniższych obrotach miksera lub rózgą.
7. Wylej ciasto do foremki i piecz na środkowej półce przez ok. 35 minut, do suchego patyczka.
8. Upieczone ciasto wyjmij z formy i ułóż na kratce, do wystudzenia.
9. Śmietanę, mascarpone i cukier przełóż do misy miksera. Całość ubij na sztywno.
10. Ciasto przekrój na 3 poziome części, które kolejno przełóż kremem.
11. Ciasto najlepiej podać po około 24 godzinach przechowania w szczelnym pojemniku.
12. Przed podaniem wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi oraz pokruszonymi pistacjami.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Pikantny gulasz z ciecierzycy

ciecierzyca długo się gotuje, ja używam takiej gotowej, ze słoika

Odsłon: 82

60 min
2
>60 min
5
Desery Tort urodzinowy na Abrahama

Tort zrobiony jest z okazji kolejnych i to 50 urodzin czyli Abrahama. Tort z...

Odsłon: 102

>60 min
12
>60 min
3

Polecane artykuły

Informacje To dlatego mus z jabłek szybko pleśnieje. Nigdy tak nie rób!

Jesienią z chęcią przygotowujesz jabłkowe przetwory, czy wiesz jednak jak wekować mus z jabłek? To bardzo ważne, by robić to prawidłowo, nieodpowie...

5
Informacje Dlaczego warto jeść rokitnik? Konfitury i dżemy z jego owoców to superfood

Rokitnik to roślina, która nie cieszy się zbyt dużą popularnością w polskiej kuchni, a szkoda, bo ma naprawdę wiele do zaoferowania. Jej ogromnym a...

2
Informacje Catering dietetyczny Kraków - boxy

Dieta pudełkowa to plan dietetyczny składający się z posiłków, które można przygotować z pudełka paczkowanej żywności. Jest to jedna z najpopularni...

0
Informacje Kupujesz grzyby na targu? Koniecznie to sprawdź

Targi, ryneczki i bazary - to właśnie one zaopatrują nas w świeże warzywa, owoce, ale również przetwory przygotowywane przez domowe przedsiębiorstw...

0