Najlepsze przepisy na ogórki

Kostka czekoladowa

Wraz z nadejściem długich jesiennych wieczorów, nadchodzi również zwiększona ochota na coś słodkiego. Dobrze zatem przygotować odpowiednio wcześniej deserowe przepisy, które uatrakcyjnią deszczowe popołudnia. W roli przekąski doskonale sprawdzi się kostka czekoladowa – przysmak przekładany serkiem mascarpone z dodatkiem chrupiących migdałów i pistacji.

Fot. materiały prasoweSkładniki (foremka 20x20 cm):
• 250 g masła
• 200 g gorzkiej czekolady
• 250 ml mleka
• 4 łyżki kakao gorzkiego
• 300 g mąki pszennej
• 250 g cukru trzcinowego GoldPack
• 5 jajek L
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1,5 łyżeczki sody
• szczypta soli

Dodatkowo:
• 500 g mascarpone
• 500 g śmietany 36%
• 2-3 łyżeczki cukru z wanilią
• migdały w płatkach KRESTO
• pistacje KRESTO

Wykonanie

1. Mleko przelej do garnka z grubym dnem, dodaj masło i mieszając rozpuść je, starając się nie dopuścić do zagotowania płynu. Zdejmij z ognia, dodaj pokruszoną czekoladę, mieszaj aż do rozpuszczenia. Następnie odstaw do przestudzenia.
2. Przesyp do miski wszystkie suche składniki. Przesiej mąkę i kakao. Wymieszaj.
3. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
4. Wbij jajka do misy miksera, dodaj cukier i ubijaj do uzyskania gęstego, jasnego kremu.
5. Zmniejsz obroty miksera i wolnym strumieniem wlewaj przestudzony płyn (mleko, masło, czekoladę).
6. Na koniec dodaj suche składniki, wymieszaj je na najniższych obrotach miksera lub rózgą.
7. Wylej ciasto do foremki i piecz na środkowej półce przez ok. 35 minut, do suchego patyczka.
8. Upieczone ciasto wyjmij z formy i ułóż na kratce, do wystudzenia.
9. Śmietanę, mascarpone i cukier przełóż do misy miksera. Całość ubij na sztywno.
10. Ciasto przekrój na 3 poziome części, które kolejno przełóż kremem.
11. Ciasto najlepiej podać po około 24 godzinach przechowania w szczelnym pojemniku.
12. Przed podaniem wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi oraz pokruszonymi pistacjami.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Sos bearnaise

Sos bearnaise to jedna z odmian znanego sosu holenderskiego. Doskonale pasuje...

Odsłon: 1657

15 min
1
Sałatki Sałatka ziemniaczana do grilla

Sałatka z młodych ziemniaków, cebuli, rzodkiewki i ogórków małosolnych, polan...

Odsłon: 147

15 min
3
Zupy Ogórkowa z ziemniakami i ryżem

Polecam. Zupa jest gęsta, pożywna, pyszna. Może to być jednodaniowy obiad.

Odsłon: 98

30 min
11

Polecane artykuły

Informacje Jak mrozić sezonowe owoce, żeby się nie sklejały? Truskawki, borówki, czereśnie i wiśnie

Sezonowe owoce to prawdziwy skarb lata. Chcesz cieszyć się nimi przez cały rok? Zamroź je, ale zrób to w odpowiedni sposób. Niestety, niewłaściwe m...

4
Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8