Ewa_Gotuje

Krem chrzanowy i kremowy biały barszcz: wielkanocne zupy w nowej odsłonie

Większość na pytanie o wielkanocną zupę jednym tchem odpowie: żurek. A gdyby tak w tym roku spróbować innych smaków, jednocześnie nie odsuwając się zbyt daleko od tradycji? W końcu na świątecznym stole może się pojawić na przykład krem chrzanowy lub kremowy barszcz biały. Oczywiście z białą kiełbasą, której nie może zabraknąć w wielkanocnym menu! Przedstawiamy przepisy na świąteczne zupy, które łączą w sobie tradycję, prostotę wykonania i wyjątkowy smak.

A gdyby tak w tym roku spróbować innych smaków? / fot. Martyna Taras FILMSEE

Prezentacja partnera

Rozgrzewający krem chrzanowy

Do przygotowania tej zupy potrzebować będziemy 500 g kiełbasy białej Naturrino. Znajdziemy ją w sklepach Sokołów i Gzella, a także niektórych supermarketach. Przygotujmy również 200 g wędzonych żeberek. Oczywiście w zupie nie może zabraknąć warzyw, odłóżmy zatem dwie średnie cebule, trzy duże ziemniaki, trzy marchewki i jedną pietruszkę. Do zabielenia kremu użyjemy dwóch łyżek masła, jednej łyżki mąki oraz połowy szklanki śmietany 30 proc. No i w końcu temat główny tego dania, czyli chrzan – potrzebować będziemy pół szklanki startego korzenia. Przygotujmy również sól, pieprz, trzy ziarna ziela angielskiego i trzy liście laurowe, a także natkę pietruszki do udekorowania zupy.

Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy, aż się zeszkli. Wrzucamy żeberka, kiełbasę, a także pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Zalewamy wszystko 1,5 l wody, dodajemy przyprawy i gotujemy, aż warzywa zmiękną, pod koniec gotowania dodajemy chrzan. W osobnym naczyniu rozrabiamy mąkę ze śmietaną. Zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy mięso oraz przyprawy, rozcieńczamy śmietanę z mąką kilkoma łyżkami zupy, a następnie wlewamy masę powoli, mieszając intensywnie. Następnie blendujemy całość na gładki krem. Kiełbasę kroimy w plastry i dodajemy do zupy. Krem podajemy udekorowany natką pietruszki.

Kremowy barszcz biały

Jak przyrządzić zupę? /fot. Martyna Taras FILMSEE

Warzywny bulion z aromatycznym smakiem białej kiełbasy tworzą wyjątkowe połączenie, które musi się znaleźć na wielkanocnym stole. Do przygotowania tej zupy potrzebujemy 500 g białej kiełbasy, postawmy na produkt o naturalnym składzie. Taką kiełbasę ma w swojej ofercie Sokołów. Przygotujmy również świeże warzywa: jedną dużą cebulę, dwa ząbki czosnku, dwa średniej wielkości ziemniaki, korzeń pietruszki, połówkę selera i połówkę pora. Potrzebować będziemy także pół szklanki śmietany 30 proc., ćwierć szklanki kwaśnej śmietany i łyżkę mąki do zabielenia zupy. Oczywiście musimy także przygotować przyprawy: sól i pieprz oraz łyżkę majeranku, dwa liście laurowe i trzy ziarna ziela angielskiego. Dodatkowo do barszczu można ugotować 5-6 jajek na twardo.



Jak przyrządzić zupę? Na dnie garnka podsmażamy podkrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Następnie dorzucamy obrane ząbki czosnku, kiełbasę i warzywa w całości oraz wszystkie przyprawy. Zalewamy 1,5 l wody i gotujemy pod przykryciem przez pół godziny. W tym czasie gotujemy jajka na twardo. Wyciągamy z bulionu włoszczyznę, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe i mięso. Ziemniaki, marchewkę i kiełbasę kroimy w kostkę i dodajemy z powrotem do zupy. Mąkę i śmietanę mieszamy w miseczce, dodajemy parę łyżek gorącej zupy, a następnie powoli wlewamy do barszczu. Potrawę rozlewamy do miseczek i podajemy z jajkiem na twardo pokrojonym na ćwiartki.

Krem chrzanowy lub biały barszcz z kiełbasą stanowią doskonałą propozycję na uroczysty obiad w gronie rodziny i przyjaciół. Przygotujemy je z łatwością, a i tak z pewnością zrobią wrażenie na gościach. Niech tegoroczna Wielkanoc będzie pełna tradycyjnych smaków w nowoczesnym wydaniu.

Prezentacja partnera

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 49

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0