Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Mrożone desery, które chłodzą i orzeźwiają, znane są ludziom od bardzo dawna. Już w V wieku, w basenie Morza Śródziemnego, można było dostać lody. Dziś dostępne są niemal na każdym rogu.

Fot. 123RF/Picsel


Na targach starożytnej Grecji można było kupić przysmak, na który składał się lód wymieszany z miodem i owocami. Również Persowie, dla ochłody w gorące dni spożywali zmrożone desery - budowali specjalne pomieszczenia chłodzące, w których możliwe było przechowywanie lodu i chłodzenie potraw. Pierwszy znany mrożony deser wymyślili właśnie Persowie - nazywał się on faloodeh, a w jego skład wchodził makaron, mączka kukurydziana, woda różana, sok z cytryny i czasem pistacje. Ten deser, o egzotycznym dla nas składzie, przyrządzany jest do dziś w Iranie, Afganistanie, Indiach i Pakistanie i cieszy się dużą popularnością.

 

Lody przekleństwem niewolników

W mrożonych deserach zasmakował też cesarz Neron. Do tego stopnia upodobał sobie lód dosładzany miodem, z dodatkiem orzechów i owoców, że posyłał niewolników w góry, z nakazem dostarczania wielkich brył lodowych.

Powszechnie uważa się, że lody wynaleźli Chińczycy, około 5000 lat p.n.e., a ich recepturę do Europy przywiózł Marco Polo w roku 1295. Chińczycy do lodów dodawali mleko jaków - była to nowość w Europie, gdzie wcześniej spożywano sam lód w połączeniu z miodem i owocami. Włosi, którym Marco Polo udostępnił recepturę, zaczęli wzbogacać deser o śmietanę, cukier, jajka i aromaty, aby móc uzyskać różne smaki. I osiągnęli w tym mistrzostwo - do dziś lody włoskie uchodzą za jedne z najlepszych na świecie.

 

Popularne w Polsce lody włoskie, różnią się nieco od oryginału - nie są aż tak gęste i słodkie, jak w słonecznej Italii, mają charakterystyczny stożkowy wygląd, a serwowane są wprost z automatu. W czasach PRL-u w sklepach pojawił się też deser o nazwie "ciepłe lody" - jest to bardzo słodka masa bezowa podawana w waflowym kubku, wyglądem przypominająca właśnie kręcone, polskie lody włoskie. Deser ten możemy przygotować własnoręcznie w domu lub po prostu kupić w cukierni.

 

Zrób lody w domu

Lody produkowane przemysłowo składają się z mleka, śmietanki, cukru i dodatków smakowych. Gotową mieszankę pasteryzuje się - podgrzana zostaje do temperatury około 85°C , a następnie ochładza do 4°C. Po kilku godzinach wlewa się ją do maszyny, w której jest chłodzona aż do -10°C i jednocześnie intensywnie mieszana - dzięki czemu do lodów dostaje się powietrze i staje się one gładkie i puszyste.

 

A jak zrobić lody metodą domową? Wbrew pozorom nie jest to trudne, choć czasochłonne. Żółtka z cukrem mieszamy w garnuszku włożonym do wrzątku, następne wlewamy zagotowane mleko i cały czas mieszając, studzimy. Na końcu dodajemy ubitą śmietankę i zamrażamy masę. Należy ją kilkakrotnie mieszać w trakcie mrożenia - dzięki temu lody będą miały odpowiednią konsystencję. Podstawowy przepis na lody daje możliwości eksperymentowania ze smakami i dodatkami, dzięki czemu możemy uzyskać oryginalny i pyszny deser.

 

Ponad 600 przepisów na lody domowe. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Nuggetsy z kurczaka

Smaczny dodatek do obiadu idealnie komponuje się surówką z kapusty . Pokocha...

Odsłon: 3123

30 min
7
Desery Babka cytrynowa

Moja ulubiona babka. Jest wilgotna, pachnie cytryną czyli jest dokładnie taka...

Odsłon: 691141

60 min
1162
Przekąski Jajka w sosie z kaparami

Jeśli lubicie kapary, to ten sos na pewno Wam posmakuje, jest idealny do jaje...

Odsłon: 137

30 min
2
15 min
5
Desery Deser z mascarpone i pomarańczy

Deser z mascarpone i pomarańczy świetnie się prezentuje w pucharkach lub szkl...

Odsłon: 100

30 min
4