Dania jednogarnkowe

Mięso z kurczaka można spożywać bez ograniczeń wiekowych. Jest wskazane dla dzieci od 6 miesiąca życia, a także dla osób w podeszłym wieku. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu oraz bardzo drobnej budowie włókien, drób można podawać w dietach leczniczych (przy zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego) oraz w okresie ciąży czy karmienia piersią.

Fot. 123RF/Picsel

Jak wiadomo, mięso z kurczaka jest jednym z najzdrowszych. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały. Czy jednak filet z kurczaka jest równie zdrowy co udko, czy nóżka? Aby możliwe było udzielenie odpowiedzi na to pytanie należy najpierw ustalić czym różni się ciemne mięso kurczaka od białego.

Ciemne kontra białe

Ciemne czy białe? Zapewne i jeden i drugi rodzaj mięsa ma tyle samo zwolenników co przeciwników. Ciemne mięso kurczaka, które znajdziemy w nogach, udach i podudziach, jest bogate w mioglobinę - białko odpowiedzialne za przechowywanie tlenu w mięśniach, który jest niezbędny podczas ich pracy. Im więcej mioglobiny w mięśniach, tym mięso staje się ciemniejsze i bardziej bogate w wartości odżywcze. Ponieważ kury są nielotami i do poruszania się używają nóg, ich mięso w tych rejonach jest znacznie ciemniejsze niż w innych częściach ciała - filety z kurczaka nie zawierają mioglobiny w ogóle.

Które bardziej kaloryczne?

Osoby będące na diecie, czy to ze względów zdrowotnych, czy z uwagi na chęć zrzucenia zbędnych kilogramów, do przygotowania posiłków powinny wybierać filety z kurczaka. Są one lekkostrawne i zawierają małą ilość tłuszczu. Dla przykładu 170 g fileta wraz ze skórą ma około 340 kalorii - ponieważ to skóra jest najbardziej bogata w tłuszcz - po jej usunięciu liczba kalorii może zmniejszyć się nawet do 240. Mało tego, filety z kurczaka bez skóry zawierają mniej tłuszczu niż pieczony łosoś czy szynka.

Ciemne mięso z kurczaka jest bardziej tłuste, ale nie aż tak, jak można by przypuszczać. W 100 g pieczonego lub grillowanego udka bez skóry jest tylko 7 g tłuszczu. Jeśli decydujemy się na przygotowanie udek lub nóżek z kurczaka, warto je piec wraz ze skórą, gdyż zapobiegnie to wysuszeniu mięsa. Jeśli koniecznie chcemy piec mięso bez skóry, pamiętajmy jednak aby wcześniej je zamarynować.

Pobierz aplikację smaker

Wartości odżywcze

Zarówno jasne jak i ciemne mięso kurczaka jest pożywne i bogate w białko, witaminy z grupy B, D i A, a także cynk, fosfor, żelazo czy niacynę.

Tylko 100 g fileta z kurczaka stanowi 33% dziennego zapotrzebowania w witaminę B6 oraz 86% zalecanego spożycia niacyny, która pomaga odbudować i utrzymać skórę w świetnej kondycji.

Ciemne mięso z kurczaka jest bogatsze w pierwiastki takie jak cynk czy żelazo aniżeli jasne mięso. Cynk jest niezbędny do utrzymania odporności organizmu na właściwym poziomie, pomaga w szybszym gojeniu się ran i co najważniejsze, to dzięki niemu możemy czuć smak i zapachy.

W ciemnym mięsie znajdziemy również kwas foliowy, który jest niezbędny dla kobiet w okresie ciąży oraz kwas pantotenowy (witamina B5).

Udko czy filet?

Wiedząc jakie różnicie występują pomiędzy mięsem ciemnym, a jasnym, z całym przekonaniem możemy stwierdzić, że udko oraz filet są tak samo dobre dla naszego zdrowia. Do swojej diety (o ile nie mamy innych zaleceń) powinniśmy wprowadzić oba rodzaje mięsa z kurczaka, oczywiście wszystko z umiarem i łącznie z innymi wartościowymi produktami. Zawsze pamiętajmy, aby przy wyborze mięsa skłaniać się ku paczkowanym produktom, dzięki temu będziemy mieć pewność, że pochodzi ono z pewnego i bezpiecznego źródła.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Leniwe kluchy

Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...

Odsłon: 67

30 min
1
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 419

15 min
12
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1698

30 min
17
Desery Babeczki pierniczkowe

Babeczki pierniczkowe są świetnym dopełnieniem świątecznej atmosfery na wigil...

Odsłon: 141

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

2
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0
Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

3
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1