Najlepsze przepisy na ogórki

Które owoce uczulają najczęściej?

Wraz z nadejściem wiosny i lata, wyczekujemy pierwszych smaków dojrzewających w słońcu owoców i warzyw. Półki w sklepach i na placach targowych uginają się od ciężaru sezonowych pyszności. Mimo że wspaniale smakują i zawierają wiele witamin, czasami mogą wywoływać groźne reakcje alergiczne.

Które z owoców uczulają najczęście? Fot. 123RF/Picsel

Lista alergennych owoców jest długa. Ze względu na reakcje krzyżowe (polegające na tym, że u osoby uczulonej na np. pyłki reakcja alergiczna może również pojawić się po zjedzeniu np. gruszki), często uczulają nas ananasy, melony, mango i winogrona. Warto pamiętać o tym, że owoce, które wywołują reakcje alergiczną występują w wielu pochodnych produktach, takich jak dżemy, galaretki czy słodycze. Dla wszystkich osób uczulonych na niektóre owoce, pocieszeniem może być informacja, że większość z nich po poddaniu obróbce termicznej lub przetworzeniu, traci niebezpieczne alergeny. Mimo wszystko, warto wiedzieć na jakie owoce powinno się uważać. Oto niektóre z nich.

Truskawki

Korzystnie wpływają na nasz organizm i znajdują zastosowanie w profilaktyce wielu chorób. Jednakże zawierają salicylany oraz histaminę, która może odpowiadać za wystąpienie świądu, pokrzywki oraz poważnych problemów z układem oddechowym. Niewątpliwym minusem tych pysznych owoców jest to, że kumulują w sobie pestycydy. Dlatego, szczególnie na początku sezonu, zaleca się spożywanie truskawek w mniejszych ilościach. Warto również wiedzieć, że drobne pesteczki truskawek mogą spowodować silne biegunki. Owoców tych nie powinny jadać dzieci do drugiego roku życia, oraz osoby zmagające się z zespołem jelita drażliwego.

Poziomki

Podobnie jak truskawki, zawierają salicylany, co oznacza, że osoby uczulone na kwas salicylowy nie mogą spożywać tych owoców. U alergików, którzy sięgną po poziomki może wystąpić wysypka skórna lub obrzęk języka.

 

Reklama

Jabłka

Najbardziej znany i lubiany polski owoc bywa również przyczyną alergii. Te pyszne i soczyste owoce mogą najczęściej wywołać objawy takie jak swędzenie w okolicy ust, pieczenie języka i drapanie w gardle. Rzadziej jabłka mogą wywołać zaczerwienienia skóry oraz biegunki.

Banany

Zacznijmy od dobrej wiadomości: jednowartościowa reakcja alergiczna na banany występuje bardzo rzadko. Znacznie częściej zdarza się, że alergeny w tym owocu wchodzą w reakcje krzyżowe z innymi. Na tego typu uczulenie szczególnie podatne są osoby nadwrażliwe na lateks. Reakcja alergiczna najczęściej objawia się zaczerwienieniem skóry, szczególnie w okolicy warg, łzawieniem i nieżytem nosa. Dodatkowo, u osób wyjątkowo wrażliwych mogą wystąpić obrzęki, w tym obrzęk gardła, co może spowodować spore trudności w oddychaniu.

Kiwi

Soczysty i smaczny owoc kiwi często bywa powodem uczuleń. Obecny w nim silny alergen wywołuje pieczenie w okolicach ust, zaczerwienienia skórne, problemy z oddychaniem, katar a także bóle brzucha. Ze względu na obecność w nich tego samego alergenu, osoby, u których stwierdzono uczulenie na kiwi, powinny także uważać na paprykę, sezam oraz produkty na bazie mąki żytniej.

Cytrusy

Jeśli mowa o alergii na cytrusy, w pierwszej kolejności wymienia się pomarańcze i cytryny. Gdy pojawia się reakcja na jeden z owoców z cytrusowych, można być prawie pewnym, że pozostałe również będą uczulały. Co ciekawe, reakcje alergiczne takie jak wysypka, obrzęki i duszności mogą wystąpić nie tylko bezpośrednio po spożyciu owoców, ale także po wypiciu herbaty cytrusowej, a nawet podczas przebywania w pomieszczeniu, gdzie obierano owoc.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Ogórki kanapkowe

Sezon ogórkowy w pełni . W każdym domu pachnie ogórkami i robimy je z przyjem...

Odsłon: 57

>60 min
2
Ciasta Malinowa Delicja

Malinowa Delicja to lekki, niezbyt słodki torcik jogurtowy ze świeżymi malina...

Odsłon: 675

>60 min
2
Desery Ciasto z kakao i kawą

Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu ciasto . Ciasto o smaku kakaowo - kaw...

Odsłon: 678

>60 min
13
30 min
3
Desery Prosty krem malinowy

Ten prosty przepis na krem malinowy jest wyjątkowy, krem wychodzi bardzo smac...

Odsłon: 18615

15 min
26

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

0
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

4
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9