Fot. 123RF/Picsel
Historia wina sięga starożytności. Temu szlachetnemu trunkowi przypisywano wówczas właściwości lecznicze, miało on działać przeciwgorączkowo i wzmacniająco. Sam Hipokrates przepisywał wino w formie lekarstwa swoim pacjentom! Od tamtych czasów minęły wieki, a naukowcy udowadniają, że starożytni mogli mieć rację, bowiem, jak się okazuje wino bogate jest w prozdrowotne składniki.
Potwierdzeniem dobroczynnego wpływu wina na zdrowie jest tzw. francuski paradoks. Okazuje się, że Francuzi pijący regularnie (do obiadu lub kolacji) niewielkie ilości tego trunku rzadziej zapadają na choroby układu krążenia i serca. Udowodniono, że zawarte w winie polifenole zapobiegają osadzaniu się na ściankach naczyń krwionośnych złogów cholesterolu, kwas salicylowy zaś przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów.
Bogactwo kryje się w owocach
Ponieważ jednym z głównych składników wina jest oczywiście sok z winogron, w trunku tym zawarte są te same składniki mineralne, co w owocach: żelazo, fosfor, cynk, magnez, a także witaminy z grupy A i C. Winogrona są również bogate w pektyny (duża ich ilość występuje zwłaszcza w skórce czerwonych winogron), które mają korzystny wpływ na nasz przewód pokarmowy oraz przeciwutleniacze. Te ostanie nie tylko chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV, ale także wymiatają wolne rodniki z organizmu i mają działanie antynowotworowe.
Co zaskakujące wino polepsza pracę nerek. Ma moczopędne działanie, dzięki czemu szybciej zostają wydalone z organizmu produkty rozkładu białka oraz mocznik. Udowodniono, że systematyczne picie wina (w rozsądnych ilościach, do 200 ml dziennie) zapobiega powstaniu kamieni nerkowych.
Które wybrać - białe czy czerwone?
Zacznijmy od czerwonego wina. Powstaje ono z całych owoców winogron: miąższu, skórek, pestek i szypułek. Dzięki temu zawiera więcej właściwości odżywczych i witamin. i.. Czerwone wino spożywane do posiłku poprawia trawienie i wpływa na ukrwienie układu pokarmowego, co z kolei powoduje szybsze przenikanie wartości odżywczych do krwi.
Białe wino zaś z racji tego, że produkowane jest z samego soku z winogron (bez pestek i skórek) ma mniejsze stężenie przeciwutleniaczy aniżeli wino czerwone. Jego spożywanie zaleca się osobom będącym na diecie, z racji tego, że pobudza działanie nerek. Białe wino posiada także właściwości antybakteryjne.
Zarówno czerwone wino, jak i białe posiada szereg zalet, wybór zatem powinien być uzależniony od naszego gustu oraz potraw, do których będzie serwowane. Pamiętajmy jednak o najważniejszym, ten szlachetny trunek będzie miał dobroczynny wpływ na nasz organizm pod warunkiem, że będzie spożywany odpowiedzialne, z umiarem.
Odpowiedz na pytanie i wygraj fantastyczne nagrody, Kliknij >>