Kuchnia brazylijska

Sushi z grillowanym mięsem, fast foody z fasoli, sok z kokosa prosto ze skorupki. Co jeszcze można zjeść w Brazylii? Zobaczcie!

Feijoada to brazylijska potrawa narodowa. Fot. 123RF.COM/PICSEL


Brazylia to kraj, w którym łączą się ze sobą przeróżne - także kulinarne - wpływy, od indiańskich, przez afrykańskie, do portugalskich. Rdzennym mieszkańcom terenów obecnej Brazylii zawdzięczamy stosowany i popularny do dziś maniok. Sprowadzani z Afryki niewolnicy dodali do brazylijskiej kuchni olej palmowy czy pochrzyn. W typowych potrawach można też znaleźć wpływy późniejsze: niemieckie, włoskie, a nawet libańskie i japońskie.


Sushi z grilla

Charakterystyczne w tej kuchni jest to, że mimo naturalnych i częstych zapożyczeń z kuchni innych krajów, zawsze dodaje się tam coś znanego z własnego podwórka. Można np. spotkać japońskie sushi z typowym, brazylijskim mięsem (sic!) z grilla, nazywanym churrasco. Samo sushi jest w Brazylii bardzo popularne, a to dzięki największej na świecie diasporze japońskiej.


Interesują cię japońskie przysmaki? Kliknij!

japońskie słodycze


Mięso aligatora

W tej kuchni często wykorzystuje się - grzechem byłoby tego nie robić! - typowe dla klimatu warzywa i owoce, takie jak orzechy kokosowe, marakuja, papaja, mango czy maniok. Danie nazywane "picadinho de jacare" to z kolei oryginalna potrawa przyrządzana z mięsa aligatora. Bardzo popularną przekąską są orzeszki piniowe ("pinhão"), które służą także jako towar eksportowy.

Popularne potrawy kuchni brazylijskiej to na przyklad:

- Feijoada. Potrawa uznawana za brazylijską potrawę narodową. To gulasz z czarnej fasoli z suszonym mięsem, ozorkami, wieprzowymi uszami i nogami, z dodatkiem goździków, liści laurowych, pieprzu, cebuli i czosnku. Warzywa, takie jak kapusta, marchewka i ziemniaki, kładzie się na wierzch, aby gotowały się na mięsie i fasoli. Do feijoady pasuje ryż, prażona i zasmażana mąka z manioku oraz kiełbaski (można je serwować oddzielnie lub wrzucić do gulaszu) farinheira, chorizo czy brazylijska wersja kaszanki. Podaje się ją z plasterkami pomarańczy i pikantnym sosem pieprzowym. Najlepiej przyrządzać ją na wolnym ogniu, w glinianym naczyniu z grubym dnem.

- Acarajé. Tak popularne, że czasem traktowane jako fast food. Robi się je z rozgniecionych fasolników "czarne oczko", formuje w kulkę i smaży na głębokim tłuszczu. Po przekrojeniu nadzienie stanowią suszone w słońcu krewetki z piżmianem, kolendrą i pomidorami z dodatkiem oleju palmowego. Ten przysmak pochodzi z Afryki. W wersji beztłuszczowej, gotowanej na parze, nazywa się abará.

- Vatapa. Potrawa afro-brazylijska w postaci puree z raków, ryb, zmielonych orzechów nerkowca i orzeszków ziemnych, a do tego z bułką tartą (lub rozdrobnionym chlebem), mąką kukurydzianą i olejem palmowym.

Zamiast frytek w Brazylii serwuje się często smażony w głębokim tłuszczu maniok. Ciekawym napojem, jaki można spotkać w Brazylii jest np. aqua de coco - czyli sok z zielonego kokosa serwowany prosto ze skorupki. Egzotyka w czystej postaci! Cachaça jest z kolei narodowym alkoholem Brazylii robiony z dosładzanego, fermentowanego soku trzcinowego. Zawiera 38 lub 68 proc. alkoholu, porównuje się go do rumu i tequili i dodaje do drinków.

Na co dzień je się tam ryż z fasolą w różnych odmianach - z białym lub brązowym ryżem, zwykłą fasolą, czarną fasolą lub fasolnikiem. Do tego dodaje się różne warzywa lub kiełbaski.


A co ze słodkościami?

Bardzo popularnymi brazylijskimi słodkościami są czekoladki o nazwie brigadeiro. Robi się je ze skondensowanego mleka i kakao i podgrzewa na patelni. Cukiernik smaruje ręce masłem i formuje z kakaowej masy kulki. Pokrywa się je później czekoladową posypką.


brigadeiro popularny brazylijski deser

Brigadeiro to praliny wymyślone w latach 40. XX wieku.       Fot. maych / flickr.com


Przepis na quindim

przepis na brazylijski deser

Quindim serwuje się do góry nogami. Fot. Leonardo "Leguas" Carvalho / Wikimedia Commons


Innym rodzajem słodyczy znanym w Brazylii jest deser quindim. To popularny wypiek w kształcie niewielkiej babki (z dziurką w środku) lub babeczki. Poniżej najprostszy przepis na quindim!

Składniki:

- 250 g cukru,
- 10 żółtek,
- 100 g mielonego kokosa.

Przygotowanie:

Wszystko trzeba wymieszać drewnianą łyżką i - według niektórych przepisów - odłożyć na noc do lodówki. Masę następnie przelewamy do natłuszczonej formy na muffinki, którą wkładamy do drugiej formy z 1-2 centymetrami wody. Pieczemy w temperaturze 150-180 st. C, do czasu aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Quindim powinien nieco stygnąć w formie, ale wyjmujemy go delikatnie, kiedy jest jeszcze lekko ciepły. Podaje się go odwróconego chrupką skórką do dołu i na zimno.

Kuchnia brazylijska jest ogromnie bogata, a co więcej, bardzo zróżnicowana regionalnie. Nie sposób opisać ją w jednym artykule. Jeśli temat Was zainteresował, piszcie w komentarzach, na pewno jeszcze do niego powrócimy!


Temat specjalny o kuchni afrykańskiej. Kliknij!

kuchnia artykańska

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródło: edition.cnn.com

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Tarta borówkowa

Tarta borówkowa na kruchym cieście z przepysznym i delikatnym kremem patissie...

Odsłon: 28

>60 min
0
Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 261

30 min
9
15 min
3
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

24
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

324