Feijoada to brazylijska potrawa narodowa. Fot. 123RF.COM/PICSEL
Brazylia to kraj, w którym łączą się ze sobą przeróżne - także kulinarne - wpływy, od indiańskich, przez afrykańskie, do portugalskich. Rdzennym mieszkańcom terenów obecnej Brazylii zawdzięczamy stosowany i popularny do dziś maniok. Sprowadzani z Afryki niewolnicy dodali do brazylijskiej kuchni olej palmowy czy pochrzyn. W typowych potrawach można też znaleźć wpływy późniejsze: niemieckie, włoskie, a nawet libańskie i japońskie.
Sushi z grilla
Charakterystyczne w tej kuchni jest to, że mimo naturalnych i częstych zapożyczeń z kuchni innych krajów, zawsze dodaje się tam coś znanego z własnego podwórka. Można np. spotkać japońskie sushi z typowym, brazylijskim mięsem (sic!) z grilla, nazywanym churrasco. Samo sushi jest w Brazylii bardzo popularne, a to dzięki największej na świecie diasporze japońskiej.
Interesują cię japońskie przysmaki? Kliknij!
Mięso aligatora
W tej kuchni często wykorzystuje się - grzechem byłoby tego nie robić! - typowe dla klimatu warzywa i owoce, takie jak orzechy kokosowe, marakuja, papaja, mango czy maniok. Danie nazywane "picadinho de jacare" to z kolei oryginalna potrawa przyrządzana z mięsa aligatora. Bardzo popularną przekąską są orzeszki piniowe ("pinhão"), które służą także jako towar eksportowy.
Popularne potrawy kuchni brazylijskiej to na przyklad:
- Feijoada. Potrawa uznawana za brazylijską potrawę narodową. To gulasz z czarnej fasoli z suszonym mięsem, ozorkami, wieprzowymi uszami i nogami, z dodatkiem goździków, liści laurowych, pieprzu, cebuli i czosnku. Warzywa, takie jak kapusta, marchewka i ziemniaki, kładzie się na wierzch, aby gotowały się na mięsie i fasoli. Do feijoady pasuje ryż, prażona i zasmażana mąka z manioku oraz kiełbaski (można je serwować oddzielnie lub wrzucić do gulaszu) farinheira, chorizo czy brazylijska wersja kaszanki. Podaje się ją z plasterkami pomarańczy i pikantnym sosem pieprzowym. Najlepiej przyrządzać ją na wolnym ogniu, w glinianym naczyniu z grubym dnem.
- Acarajé. Tak popularne, że czasem traktowane jako fast food. Robi się je z rozgniecionych fasolników "czarne oczko", formuje w kulkę i smaży na głębokim tłuszczu. Po przekrojeniu nadzienie stanowią suszone w słońcu krewetki z piżmianem, kolendrą i pomidorami z dodatkiem oleju palmowego. Ten przysmak pochodzi z Afryki. W wersji beztłuszczowej, gotowanej na parze, nazywa się abará.
- Vatapa. Potrawa afro-brazylijska w postaci puree z raków, ryb, zmielonych orzechów nerkowca i orzeszków ziemnych, a do tego z bułką tartą (lub rozdrobnionym chlebem), mąką kukurydzianą i olejem palmowym.
Zamiast frytek w Brazylii serwuje się często smażony w głębokim tłuszczu maniok. Ciekawym napojem, jaki można spotkać w Brazylii jest np. aqua de coco - czyli sok z zielonego kokosa serwowany prosto ze skorupki. Egzotyka w czystej postaci! Cachaça jest z kolei narodowym alkoholem Brazylii robiony z dosładzanego, fermentowanego soku trzcinowego. Zawiera 38 lub 68 proc. alkoholu, porównuje się go do rumu i tequili i dodaje do drinków.
Na co dzień je się tam ryż z fasolą w różnych odmianach - z białym lub brązowym ryżem, zwykłą fasolą, czarną fasolą lub fasolnikiem. Do tego dodaje się różne warzywa lub kiełbaski.
A co ze słodkościami?
Bardzo popularnymi brazylijskimi słodkościami są czekoladki o nazwie brigadeiro. Robi się je ze skondensowanego mleka i kakao i podgrzewa na patelni. Cukiernik smaruje ręce masłem i formuje z kakaowej masy kulki. Pokrywa się je później czekoladową posypką.
Brigadeiro to praliny wymyślone w latach 40. XX wieku. Fot. maych / flickr.com
Przepis na quindim
Quindim serwuje się do góry nogami. Fot. Leonardo "Leguas" Carvalho / Wikimedia Commons
Innym rodzajem słodyczy znanym w Brazylii jest deser quindim. To popularny wypiek w kształcie niewielkiej babki (z dziurką w środku) lub babeczki. Poniżej najprostszy przepis na quindim!
Składniki:
- 250 g cukru,
- 10 żółtek,
- 100 g mielonego kokosa.
Przygotowanie:
Wszystko trzeba wymieszać drewnianą łyżką i - według niektórych przepisów - odłożyć na noc do lodówki. Masę następnie przelewamy do natłuszczonej formy na muffinki, którą wkładamy do drugiej formy z 1-2 centymetrami wody. Pieczemy w temperaturze 150-180 st. C, do czasu aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Quindim powinien nieco stygnąć w formie, ale wyjmujemy go delikatnie, kiedy jest jeszcze lekko ciepły. Podaje się go odwróconego chrupką skórką do dołu i na zimno.
Kuchnia brazylijska jest ogromnie bogata, a co więcej, bardzo zróżnicowana regionalnie. Nie sposób opisać ją w jednym artykule. Jeśli temat Was zainteresował, piszcie w komentarzach, na pewno jeszcze do niego powrócimy!
Temat specjalny o kuchni afrykańskiej. Kliknij!
Anna Wiśniewska/Smaker.pl
Źródło: edition.cnn.com