Włochy na przystawkę - Pierwszym przystankiem podróży będzie Rzym i Park Savello, zwany kiedyś Ogrodem Pomarańczy. Tutaj Fellini nakręcił część Nocy Cabirii i to z tarasu tego parku rozciąga się widok na Tybr, Trastevere i Forum Boarium, a w oddali można zobaczyć kopułę Bazyliki św. Piotra. To ulubione miejsce spotkań zakochanych, zauroczy was grą cieni drzewek pomarańczowych, ciszą i spokojem.
Włoska sałatka z pomarańczy, czerwonej cebuli i orzechów
Składniki:
- sałata lodowa
- 2 średniej wielkości pomarańcze
- 2 duże czerwone cebule
- 200 g orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- sól, cukier
Sposób przygotowania:
1. Obierz pomarańcze. Przy użyciu ostrego noża pozbądź się też białej skórki i podziel owoce na cząstki.
2. Do umytej, odsączonej i podzielonej na mniejsze kawałki sałaty dodaj pomarańcze, orzechy i posiekaną w piórka cebulę.
3. Z oliwy, octu winnego, soli i cukru przygotuj dressing. Wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Danie główne z Grecji - tu sięga się po owoce pomarańczy prosto z drzewek. Godna uwagi jest północno-zachodnia Kreta, gdzie drzewa pomarańczowe owocują przez cały rok. Udając się z Chianii drogą do Omalos, odkryjemy dwa urocze miasteczka Alikianos and Fournes, a pomiędzy nimi niekończące się pachnące gaje.
Pierś z kaczki w sosie z pomarańczy i ouzo po grecku
Składniki:
- 2 piersi z kaczki bez skórki
- 5 pomarańczy, obranych, bez błonek
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 kieliszek ouzo (40ml)
- 3 łyżki dżemu pomarańczowego, morelowego lub brzoskwiniowego
- 2 ząbki czosnku
- starta skórka z pomarańczy
- sól, pieprz, tymianek
- 2 łyżki masła klarowanego lub olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Piersi z kaczki umyj i osusz. Oprósz lekko solą i pieprzem. Usmaż na patelni na maśle lub oleju na złoty kolor. Usmażone piersi kaczki zdejmij z patelni na talerz.
2. Na patelnię, na tłuszcz ze smażenia kaczki, wrzuć dżem i chwilę go podsmaż. Dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę, startą skórkę z pomarańczy, a następnie ouzo i bulion. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę pomarańcze i tymianek. Duś wszystko pod przykryciem ok 10 min.
3. Przepuść sos przez sito, gniotąc dodatkowo składniki np. pałką do ciasta.
4. Do żaroodpornego naczynia na spód wlej trochę oleju. Pokrój kaczkę w plastry i ułóż w naczyniu. Dopraw sos do smaku i polej nim kaczkę.
5. Piecz w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku ok. 25-30 min.
6. Gotową kaczkę udekoruj kawałkami obranych pomarańczy.
Hiszpania na deser - zapraszamy do Andaluzji, która zaraz po Walencji, jest najbardziej pomarańczową częścią Hiszpanii. Tylko w granicach Sewilli rośnie ok. 35 tysięcy drzewek pomarańczowych. Podczas wizyty w tym mieście, koniecznie trzeba odwiedzić Patio Drzew Pomarańczowych, przy Katedrze Najświętszej Marii Panny.
Ciasto pomarańczowo-migdałowe w hiszpańskim stylu
Składniki:
- 2 pomarańcze
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 2/3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki oleju
- 200 g zmielonych migdałów (zmiel ręcznie albo kup zmielone w sklepie)
- migdały do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Obierz i pokrój pomarańcze na drobne kawałki, włóż je do małego garnka usuwając wcześniej pestki i błonki. Dodaj łyżkę wody i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Następnie zmiksuj blenderem i odstaw do ostygnięcia.
2. Białka jajek ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier puder.
3. Osobno ubij żółtka z pozostałym cukrem pudrem przez 2-3 minuty, aż masa stanie się jasna i zwiększy swoją objętość.
4. Do ubitych żółtek dodaj kolejno mąkę, olej, zblendowane i wystudzone pomarańcze oraz zmielone migdały.
5. Dodawaj po łyżce ubite białka i delikatnie mieszaj już łyżką.
6. Ustaw piekarnik na 180 stopni. Okrągłą formę o średniej wielkości wyłóż papierem do pieczenia.
7. Ciasto wlej do formy, posyp migdałami i piecz w piekarniku przez ok. 40 minut.
8. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je w foremce do wystygnięcia. Wystudzone posyp cukrem pudrem.
Zwiedzanie kulinarne jest jedną z najprzyjemniejszych form podróży. Jeśli jednak chcielibyśmy zobaczyć opisywane miejsca na własne oczy, zorganizowany wyjazd wakacyjny na 3 lub 4 dni do Rzymu, na Kretę, czy do Andaluzji, w hotelu trzygwiazdkowym, z przelotem, to koszt ok. 1200,00zł - 1600,00zł za osobę (źródło: platforma z ofertami największych biur podróży Travelplanet.pl).
¡Qué aproveche! Buon appetito! Καλή όρεξη! (Kalí óreksi!)
Informacja prasowa