Najlepsze przepisy na dania z dyni

Kultowe wielkanocne smaki

Sieć hurtowni MAKRO Polska w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne zachęca do poznania kultowych wielkanocnych smaków.

Fot. 123RF/Picsel

Tradycyjna kuchnia polska stanowi prawdziwe bogactwo smaków. Kulinarną tradycję naszego kraju dostrzec można zaś w różnorodności potraw królujących na wielkanocnym stole. Sieć hurtowni MAKRO Polska w ramach świątecznej edycji programu Polskie Skarby Kulinarne przypomina obfitość polskiej tradycji w okresie Świąt Wielkanocnych.

W ramach zorganizowanego projektu specjalnego - Kultowe Wielkanocne Smaki - konsumenci poznać mogą nie tylko historyczne przepisy na świąteczne dania oraz ich nowoczesne interpretacje, ale również towarzyszące im zwyczaje i obrzędy. Na stronie programu Polskie Skarby Kulinarne znaleźć mogą m.in. receptury na wielkanocne potrawy z publikacji historycznych Marii Ochorowicz-Monatowej, Marii Ślężańskiej czy pierwszej polskiej książki kucharskiej autorstwa Stanisława Czernieckiego.

Poznając kultowe wielkanocne smaki, konsumenci wesprzeć mogą lokalne restauracje, znajdujące się na kulinarnej mapie Polskich Skarbów Kulinarnych. Na stronie programu znaleźć mogą listę lokali gastronomicznych, które przygotowały ofertę zestawów potraw wielkanocnych z możliwością dostawy do domu.

Sieć hurtowni przenosi także program Polskie Skarby Kulinarne do sieci. Działając pod hasłem „Zostaję w domu - odkrywam skarby" zaprasza miłośników polskiego dziedzictwa kulinarnego na wędrówkę po historycznych opowieściach na temat kuchni polskiej.

Polskie Skarby Kulinarne to program edukacyjny pod patronatem MAKRO Polska. Głównym założeniem programu jest zwiększenie świadomości konsumentów na temat kulinarnych tradycji naszego kraju oraz sprawienie, by bardziej docenili oni kuchnię polską i dostrzegli, że może być ona również prestiżowa.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Kanapka śledziowa

Dzisiejsza propozycja na śniadanie, to śledź na kanapce. Ryba ta jest bardzo...

Odsłon: 49

30 min
1
30 min
1
Pieczywo Chleb pszenny z foremki.

Chleb pszenny z foremki upieczony z mąki pszennej typ-750, na zakwasie żytnim.

Odsłon: 77

30 min
1

Przepis dnia

Dania główne Łosoś z sosem cytrynowym

Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...

Odsłon: 685

15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Pyszne ciasta z gruszkami. Wybierz dobrą odmianę, zawsze się uda

Gruszki to doskonały wybór, jeśli szukacie owoców, które wzbogacą wasze wypieki o naturalną słodycz i delikatny aromat. Niezależnie od tego, czy pl...

1
Informacje Jest chętnie kupowana, bo nie kosztuje majątku. Tymczasem jest gorsza od pangi

Potrawy rybą w roli głównej to częsty widok na polskich stołach. Z pozoru zdrowe, chociażby z uwagi na zawartość cennych dla organizmu kwasów omeg...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Krem z pieczonych ziemniaków, ragout z indyka, sernik z malinami

Ewa Wachowicz zaprasza na 519 odcinek programu kulinarnego "Ewa Gotuje". Tym razem prowadząca podzieli się z widzami wyjątkowymi przepisami na jesi...

1
Informacje Jak bezpiecznie pokroić dynię? Oto sposoby, dzięki którym unikniesz skaleczenia

Dynia to warzywo o niezwykle uniwersalnym zastosowaniu w kuchni, choć potrafi sprawić spory kłopot podczas krojenia. Twarda skórka stanowi wyzwanie...

0