Ewa_Gotuje

Kultowe wielkanocne smaki

Sieć hurtowni MAKRO Polska w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne zachęca do poznania kultowych wielkanocnych smaków.

Fot. 123RF/Picsel

Tradycyjna kuchnia polska stanowi prawdziwe bogactwo smaków. Kulinarną tradycję naszego kraju dostrzec można zaś w różnorodności potraw królujących na wielkanocnym stole. Sieć hurtowni MAKRO Polska w ramach świątecznej edycji programu Polskie Skarby Kulinarne przypomina obfitość polskiej tradycji w okresie Świąt Wielkanocnych.

W ramach zorganizowanego projektu specjalnego - Kultowe Wielkanocne Smaki - konsumenci poznać mogą nie tylko historyczne przepisy na świąteczne dania oraz ich nowoczesne interpretacje, ale również towarzyszące im zwyczaje i obrzędy. Na stronie programu Polskie Skarby Kulinarne znaleźć mogą m.in. receptury na wielkanocne potrawy z publikacji historycznych Marii Ochorowicz-Monatowej, Marii Ślężańskiej czy pierwszej polskiej książki kucharskiej autorstwa Stanisława Czernieckiego.

Poznając kultowe wielkanocne smaki, konsumenci wesprzeć mogą lokalne restauracje, znajdujące się na kulinarnej mapie Polskich Skarbów Kulinarnych. Na stronie programu znaleźć mogą listę lokali gastronomicznych, które przygotowały ofertę zestawów potraw wielkanocnych z możliwością dostawy do domu.

Sieć hurtowni przenosi także program Polskie Skarby Kulinarne do sieci. Działając pod hasłem „Zostaję w domu - odkrywam skarby" zaprasza miłośników polskiego dziedzictwa kulinarnego na wędrówkę po historycznych opowieściach na temat kuchni polskiej.

Polskie Skarby Kulinarne to program edukacyjny pod patronatem MAKRO Polska. Głównym założeniem programu jest zwiększenie świadomości konsumentów na temat kulinarnych tradycji naszego kraju oraz sprawienie, by bardziej docenili oni kuchnię polską i dostrzegli, że może być ona również prestiżowa.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 677

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 211

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0