Boże Narodzenie na słodko

Sieć hurtowni MAKRO Polska w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne zachęca do poznania kultowych wielkanocnych smaków.

Fot. 123RF/Picsel

Tradycyjna kuchnia polska stanowi prawdziwe bogactwo smaków. Kulinarną tradycję naszego kraju dostrzec można zaś w różnorodności potraw królujących na wielkanocnym stole. Sieć hurtowni MAKRO Polska w ramach świątecznej edycji programu Polskie Skarby Kulinarne przypomina obfitość polskiej tradycji w okresie Świąt Wielkanocnych.

W ramach zorganizowanego projektu specjalnego - Kultowe Wielkanocne Smaki - konsumenci poznać mogą nie tylko historyczne przepisy na świąteczne dania oraz ich nowoczesne interpretacje, ale również towarzyszące im zwyczaje i obrzędy. Na stronie programu Polskie Skarby Kulinarne znaleźć mogą m.in. receptury na wielkanocne potrawy z publikacji historycznych Marii Ochorowicz-Monatowej, Marii Ślężańskiej czy pierwszej polskiej książki kucharskiej autorstwa Stanisława Czernieckiego.

Poznając kultowe wielkanocne smaki, konsumenci wesprzeć mogą lokalne restauracje, znajdujące się na kulinarnej mapie Polskich Skarbów Kulinarnych. Na stronie programu znaleźć mogą listę lokali gastronomicznych, które przygotowały ofertę zestawów potraw wielkanocnych z możliwością dostawy do domu.

Sieć hurtowni przenosi także program Polskie Skarby Kulinarne do sieci. Działając pod hasłem „Zostaję w domu - odkrywam skarby" zaprasza miłośników polskiego dziedzictwa kulinarnego na wędrówkę po historycznych opowieściach na temat kuchni polskiej.

Polskie Skarby Kulinarne to program edukacyjny pod patronatem MAKRO Polska. Głównym założeniem programu jest zwiększenie świadomości konsumentów na temat kulinarnych tradycji naszego kraju oraz sprawienie, by bardziej docenili oni kuchnię polską i dostrzegli, że może być ona również prestiżowa.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Krokiety z mięsem i pieczarkami

Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...

Odsłon: 2911

60 min
24
Ciasta Piernik wileński z mąki żytniej

Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....

Odsłon: 3962

>60 min
4
>60 min
7
Dania główne Czeskie sznycle

Czeskie sznycle to klasyczne kotlety z drobiowego mięsa, ale w bardzo nietypo...

Odsłon: 16680

30 min
15
Wędliny Boczek faszerowany

Boczek faszerowany mięsem mielonym sprawdzi się zarówno na ciepło jako danie...

Odsłon: 1255

60 min
3