Ewa_Gotuje

Choć na pierwszy rzut oka wyglądają jak zwykłe pomarańcze, ich wnętrze skrywa coś znacznie więcej – intensywnie czerwony miąższ, bogaty w antocyjany, witaminę C i błonnik. Jakie jeszcze mają zalety? Czym różnią się od klasycznych cytrusów? I co najlepszego można z nich wyczarować w kuchni? Zaraz wszystko stanie się jasne.

Są pyszne i zdrowie, ale mało znane | Fot.123RF/Picsel/aluha

Czerwone pomarańcze – wartości odżywcze i właściwości 

Pyszne, zdrowe i… mało znane. To właśnie czerwone pomarańcze. Wartości odżywcze i właściwości tych owoców są imponujące. To prawdziwe bomby antyoksydacyjne. Swój charakterystyczny kolor zawdzięczają antocyjanom – barwnikom roślinnym, które nie tylko wyglądają efektownie, ale przede wszystkim wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami, spowalniając procesy starzenia i wzmacniając naczynia krwionośne. Do tego dochodzi wysoka zawartość witaminy C, która wspiera odporność i działa przeciwzapalnie, oraz błonnik pokarmowy, regulujący trawienie i pomagający w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. 

Regularne spożywanie czerwonych pomarańczy może być korzystne szczególnie dla osób starszych oraz tych, które zmagają się z nadciśnieniem, problemami metabolicznymi czy insulinoopornością. Zawarte w nich związki wpływają pozytywnie na pracę serca, mogą obniżać poziom „złego” cholesterolu i wspomagać detoksykację organizmu. Co ważne – mają stosunkowo niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą być bezpiecznym owocem nawet dla osób na diecie cukrzycowej. 

Czym się różnią czerwone pomarańcze od zwykłych? 

Wiele osób zadaje sobie pytanie - czym różnią się czerwone pomarańcze od zwykłych? Na pierwszy rzut oka różnica tkwi w kolorze miąższu – czerwone pomarańcze mają intensywną, bordowo-rubinową barwę, która może przypominać nawet sok z granatu. To zasługa antocyjanów – naturalnych barwników, które nie występują w zwykłych odmianach. Ale różnice nie kończą się na wyglądzie. Czerwone pomarańcze mają nieco głębszy, bardziej złożony smak – z delikatną nutą malin lub wiśni, który wyróżnia je na tle klasycznych, słodko-kwaśnych pomarańczy. 

Różnice występują również w składzie odżywczym – choć obie odmiany są bogate w witaminę C, to czerwone pomarańcze zawierają więcej przeciwutleniaczy i antocyjanów, które wspierają zdrowie układu krążenia i działają przeciwzapalnie. Czerwone pomarańcze najczęściej pochodzą z południa Włoch, zwłaszcza z Sycylii, gdzie odpowiednie warunki klimatyczne – duża różnica temperatur między dniem a nocą – sprzyjają wybarwieniu miąższu i koncentracji cennych składników. 

 Jak jeść czerwone pomarańcze? Ile można dziennie i co z nich zrobić? 

Czerwone pomarańcze najlepiej smakują na surowo – wystarczy je obrać lub przekroić i wyjadać miąższ łyżeczką. Są soczyste, słodko-kwaskowe i orzeźwiające, dlatego świetnie sprawdzą się jako szybka przekąska, składnik sałatek owocowych albo naturalny dodatek do owsianki. Z ich soku można przygotować domową lemoniadę, koktajl, a nawet marynatę do ryb lub drobiu – ich kwaskowy charakter idealnie podkręca smak potraw. 

Ile można ich zjeść? Jedna do dwóch czerwonych pomarańczy dziennie to bezpieczna i zdrowa porcja dla osoby dorosłej – dostarcza solidną dawkę witaminy C i błonnika, bez ryzyka nadmiaru cukrów. Jeśli planujesz wykorzystać je w kuchni, świetnie sprawdzą się także w konfiturach, sorbetach czy deserach z jogurtem. Możesz też użyć ich do ozdoby – ich piękny kolor będzie przyciągać wzrok zarówno na talerzu, jak i w szklance z napojem. 

Sprawdź także: Ma delikatny miąższ bez włókien. Owoc na dobrą pracę mózgu i serca

Sezon na czerwone pomarańcze – kiedy i gdzie ich szukać? 

Czerwone pomarańcze w niektórych popularnych dyskontach dostępne są przez cały rok, choć najlepiej smakują w szczycie sezonu, czyli w od późnej jesieni do wczesnej wiosny. Najwięcej odmian (m.in. moro, tarocco, sanguinello) pochodzi z Sycylii, gdzie specyficzny klimat i wulkaniczna gleba sprzyjają intensywnemu wybarwieniu miąższu. W Polsce można je znaleźć w większych supermarketach i na targach z owocami egzotycznymi – często oznaczone są jako „blood oranges”. Warto wypatrywać ich w tym czasie, bo sezon trwa krótko, a smak i właściwości tych owoców są naprawdę wyjątkowe. 

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Złoty owoc dla serca, możesz jeść świeży i suszony. Ma dużo potasu i beta-karotenu

Obowiązkowe warzywo dla seniora. Poprawia pamięć, dobrze działa na jelita

Domowa herbatka na spalanie tłuszczu. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy  przyspieszy metabolizm

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
14
Ciasta Tarta z truskawkami i kremem z bitej śmietany

Prosta tarta z dużą ilością truskawek i przepysznym kremem z bitej śmietany z...

Odsłon: 206

30 min
5
Dania główne Placki z cukinii, pora i rukoli

Uwielbiam kuchnię zero waste, a placki to najlepszy sposób na wykorzystanie p...

Odsłon: 6379

15 min
23
Desery ciasto maślankowe z truskawkami

...super proste, pyszne ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką. Do cias...

Odsłon: 5237

30 min
13